به گزارش روز پنجشنبه ایرنا ، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان اردبیل در این آیین با اشاره به تاثیر شعر و مرثیه در برجسته کردن حوادت و وقایع عاشورا و قیام امام حسین (ع) گفت: مرثیه خوانی در ادبیات فارسی بعد از شهادت امام حسین (ع) ابعاد تازه ای به خود گرفت و روز به روز مرثیهسرایی در ادبیات فارسی و ترکی از نهضت عاشورا تاثیر میپذیرد.
پروانه رضاقلیزاده افزود: امام حسین (ع) و نهضت عاشورا جنبه فراملی گرفته و در تمام نقاط جهان انسانهای آزاده و خداجوی، شیفته راه و روش و مسلک آن امام شهید میشوند و روز به روز به عظمت نهضت عاشورا افزوده میشود.
وی اظهار داشت: ابعاد شخصیتی امام حسین (ع) و پیامهای حقیقی و واقعی نهضت عاشورا بیش از پیش باید برای اقشار جوان و نوجوان تشریح شود و این قشر از جامعه با مضامین اصلی و واقعی قیام امام حسین (ع) آشنا شوند.
شهابالدین وطندوست از شعرای عاشورایی و آیینی اردبیل نیز در این مراسم گفت: از ابتدای پیدایش شعر فارسی تا قرن هشتم هجری مرثیه غالب ، مرثیه رسمی است که در قالب قصیده سروده میشد. اما رفته رفته و با به قدرت رسیدن حکومت صفویه مرثیه مذهبی در قالب ترکیب بند رایج شد.
وی افزود: پس از اوج گرفتن مرثیهسرایی مذهبی ۲ شیوه دیگر مرثیه مذهبی یعنی نوحه و مقاتل منظوم در قالب مثنوی ابداع شد، در یکصد سال اخیر به علت خیزشهای مردمی، شاعران مضامین مذهبی را با مضامین اجتماعی و سیاسی تلفیق کردند و نوعی مرثیه وطنی اجتماعی به وجود آوردند که نقش مرثیه را از حد سوگ به مرتبه تحریک و بیداری مردم به عنوان یک وظیفه اجتماعی و سیاسی برتری بخشید.
وطندوست همچنین با اشاره به تاثیرپذیری شعر ترکی از واقعه عاشورا گفت: مرثیه و نوحهخوانی یکی از قدرتمندترین مضامین شعر ترکی است که نسبت به انواع دیگر شعری بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
در ادامه این آیین مهدی میرزا رسولزاده، غلامرضا هادی و جعفر فتحالهی از شاعران آیینی استان در خصوص واقعه عاشورا و قیام امام حسین (ع) شعرخوانی کردند.
۶۰۱۸/ ۱۲۵۷