یه گزارش ایرنا ، بر اساس یک سنت دیرینه در خلخال عزاداری اباعبدالله امام حسین (ع) همه ساله در اولین روزهای اول و دوم از ماه محرم با برگزاری آیین سنتی تشتگذاری توسط عزاداران حسینی محلههای پایین و بالای این شهر آغاز شده و تا پایان روز سیزدهم این ماه ادامه مییابد.
در این مراسم که بترتیب و ابتدا توسط عزاداران محله پایین در روز اول و در روز دوم محرم از سوی عزاداران محله بالا از مقابل مساجد قدیمی آغاز میشود، عزاداران که در قالب دستههای سینهزنی و زنجیرزنی و در حالی که در ابتدای صف عزاداران سیاهپوش تشتهایی به یاد تشنه لبان کربلا بر روی دوش خود حمل و در خیابانها و مقابل مساجد شهر عزاداری میکنند که امسال نیز این مراسم سنتی به خوبی تمام در سطح این شهر برگزار شد.
در این مراسم دهها راس گاو و گوسفند که از سوی اهالی خلخال پیش از برگزاری مراسم نذر شده بود، در مقابل دسته عزاداران حسینی قربانی و گوشت آن برای پخت غذای گرم و توزیع در بین نیازمندان به آشپزخانه های مساجد محلات پایین و بالای شهر انتقال مییابد.
مراسم تشتگذاری خاطره تشنگی امام حسین (ع) و یاران با وفایش را در اذهان زنده میکند و این مراسم از علاقه و ارادت زیاد مردم منطقه خلخال به سیدالشهدا و قمر بنی هاشم (ع) حکایت دارد.
پیش از مراسم تشتگذاری عزاداران حسینی خلخال در آخرین جمعه از ماه ذیحجه درخت تنومندی را که توسط یکی از اهالی نذر شده از باغات حاشیه این شهر بریده و بر دوش خود تا مقابل مسجد جمعه در مرکز شهر انتقال داده و پس از بستن پرچمهای سیاه آن را بلند و در وسط میدان مقابل مسجد بر زمین کاشته و این درخت سیاهپوش تا آخرین روز ماه صفر در این محل ماندگار میشود.
این مراسم به عنوان آیین قارقارا موسوم است اهالی خلخال با برگزاری مراسم سنتی قارقارا یک بار دیگر دلبستگی به امام حسین (ع) و خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) را به نمایش گذاشته و به استقبال ماه محرم میروند.
عزاداران حسینی در مسیر طولانی قطع درخت قارقارا تا محل کاشت دوباره آن در میدان مسجد جمعه شهر در حالی که درخت تنومند چند تنی بر روی دوش آنها سنگینی میکند، رجزخوانی کرده و با صدای بلند همراه با بغض و اشک از حضرت ابوالفضل (ع) علمدار کربلا طلب کمک میکنند.
برگزاری مراسم قارقارا در خلخال قدمتی چند صد ساله داشته و بسیاری از بزرگان ، معتمدین و ریشسفیدان در برگزاری این مراسم سنتی به جوانان کمک می کنند.
تعدادی از ریش سفیدان و پیرغلامان حسینی به خبرنگار ایرنا گفتند: در گذشتههای بسیار دور و زمانی که از تقویم سال خبری نبود و بسیاری از مسافران خلخال از ورود ماه محرم خبری نداشتند درخت قارقارا بزرگترین نشانه برای اعلام آغاز ماه محرم بود.
عزاداران حسینی خلخال درخت بلندی را قطع و پس از آراستن سرشاخههای درخت با پارچه مشکی آن را در بلندترین نقطه شهر که هماکنون مسجد جمعه در آن واقع شده میکاشتند تا مسافرانی که از شهرها و یا کشورهای دیگر وارد خلخال میشدند، از آغاز ماه محرم و عزاداری در این شهر باخبر شوند.
این مراسم سنتی پس از گذشت سالیان متمادی همچنان پا برجا مانده و هر سال مراسم قارقارا با حضور پرشور جوانان حسینی برگزار و درخت تنومندی در وسط میدان مسجد جمعه پا برجا نگهداشته شده و تا پایان ماه صفر در این محل میماند.
مشابه مراسم و آیین سنتی قارقارا و تشتگذاری خلخال در روزهای اول و دوم محرم هر سال در مراکز بخشهای روستاهای این شهرستان نیز برگزار میشود.
گزارش بهرام نقی زاده
۷۱۱۹/۶۰۱۸