به گزارش ایرنا ، ابراهیم امامی روز شنبه در مراسم بزرگداشت چهلمین روز درگذشت شاعر شهیر کشور استاد رجب ابراهیمی ملخص به (فرهاد) خالق ترانه آیریلیق در زادگاهش روستای کورعباسلوی نیر افزود: بزودی کنگره بزرگداشت این شاعر و ترانه سرا با حضور مقامات کشوری در نیر برگزار خواهد شد.
وی اظهار داشت: برگزاری چنین همایش ‌هایی می‌ تواند در زنده نگهداشتن فرهنگ غنی منطقه موثر واقع شده و از هجمه ‌های ضد فرهنگی بیگانگان جلوگیری کند.
او با بیان اینکه ادبیات هویت ساز است، افزود: آنچه که ادبیات را قوام داد مقوله شعر فارسی است.
فرماندار نیر اظهارامیدواری کرد با بیان و معرفی مشاهیر وظیفه خود را به نسل جدید ادا کنیم.
مرحوم ابراهیمی که ملقب به 'فرهاد' بود، در سال 1314 در روستای کورعباسلوی اردبیل متولد شده و در 10 سالگی همراه خانواده به تهران مهاجرت کرده و باقی زندگی خود را در پایتخت گذراند و در طول زندگی خود، چند ترانه ماندگار به زبان ترکی آذربایجانی سرود که این روزها ورد زبان ها است.
ابراهیمی، ترانه آیریلیق (در زبان آذری به معنای جدایی) را که معروف ترین سروده او به شمار می رود، در سن 21 سالگی و در حسرت سرزمین مادری خود و دلتنگی برای زندگی روستا و کوهستان و بر اساس برخی روایت ها در پی یک ماجرای عاشقانه سروده است.
ترانه آیریلیق بیشتر از این که یادآور جدایی و هجران عاشقان باشد، ترانه ای برای همدلی و نزدیکی و بیان احساسات عاشقانه و سوز دل و به معنای واقعی مصداق 'آنچه از دل برآید، لاجرم بر دل نشیند است.
در همان ایام جوانی بخت با ابراهیمی جوان یار بود که ترانه سروده اش توسط یک استاد کفاشی که نزد او به شاگردی کار می کرد، با واسطه ای به دست 'علی سلیمی' آهنگساز و نوازنده چیره دست تار آذربایجان می رسد و در همان اوج جوانی، نام و شعر او به همراه آهنگ علی سلیمی از رادیو ایران پخش می شود.
علی سلیمی هنرمند موسیقی آذربایجانی و رهبر ارکستر آذربایجانی رادیو ایران در نیمه دهه 30 شمسی با آهنگسازی بر روی این ترانه در مایه بیات اصفهان این ترانه را ماندگار کرد.
ترانه آیریلیق به یک اندازه در معروفیت نام رجب ابراهیمی و علی سلیمی موثر بوده و نام این 2 هنرمند را فراتر از مرزهای ایران برده است.
نخستین بار ترانه آیریلیق را فاطمه قنادی (وارتوش ماچکالیانس) همسر علی سلیمی آهنگساز اثر اجرا کرد ولی شهرت جهانی ترانه آیریلیق زمانی اتفاق افتاد که توسط رشید بهبود اوف خواننده مشهور جمهوری آذربایجان به اجرا در امد.
ترانه 'آیریلیق' با همان آهنگ ساخته شده توسط سلیمی امروز از چنان شهرتی برخوردار است که ده ها خواننده در ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه آن را اجرا کرده اند و کمتر خواننده مشهوری هست که این ترانه را اجرا نکرده باشد.
این ترانه با حس نوستالژیک خود و با سوز و گدازی که در کلمات و بویژه لحن و موسیقی آن (بیات اصفهان) نهفته است، همواره ورد زبان مردم بوده و به ترانه ای ملی و همه گیر در میان آذربایجانی ها مبدل شده است.
مرحوم رجب ابراهیمی روز شنبه 21 بهمن 1397 رخ در نقاب خاک کشید و در سن 83 سالگی به سفر ابدی رفت تا ترانه جدایی اش را برای همیشه بسراید.
شهرستان نیر در 30 کیلومتری جنوب اردبیل قرار دارد.
7116/6018
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.