پایگاه خبری جماران، مهمترین ذکر و دعایی که مورد دستور مستقیم خدا در قرآن است؛«صلوات» است:یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً(احزاب/۵۶)
سوال؛ از صلوات چه بهره ای می توانیم ببریم؟
۱ ) می توانیم«بهرمنده از ثواب» صلوات باشیم.
در شب معراج، پیامبر رحمت و حکمت(ص) فرشته ای را دیدند که مقدارِ قطرات باران را محاسبه می کرد، آن فرشته عرض کرد: ای رسول خدا، حساب و شمارشی است که من با تمامِ توانِ خود، نمی توانم آن را شمارش کنم.
پیامبر رحمت (ص) فرمودند: آن چه حسابی است؟ فرشته گفت: هر گاه گروهی از امّت شما در جایی جمع شوند و پس از شنیدن نامتان بر شما صلوات فرستند، من از محاسبه ثوابِ آنان عاجزم.
یا رَسُولَ اللهِ، حَسابٌ لاأقْدِرُ عَلیهِ بِما عِندیِ مِن الحِفظِ وَالتَّذَکُّرِ وَالأیدِی وَالأصابِعِ، فقالَ: أیُّ حِسابٍ هُو؟فَقالَ: قُومٌ مِنْ أُمَّتِکَ یَحْضُرُونَ مَجْمَعاً فَیُذْکَرُ اسْمُکَ عِندَهُم فَیُصَلُّونَ عَلَیکَ.."
۲ ) یا می توانیم در رسیدن به حوائج مان از صلوات بهرمند شویم.
صلوات، برای پیدا کردن گمشده ای و یا رسیدن به مقصدی انجام شود. اینها درست و سر جای خود مورد قبول است. چون لایه ی باطنی صلوات؛ دعا است و دعا هم مورد استجابت خداست.
که امام صادق(ع) فرمودند: کسی که یک مرتبه با نیت پاک و با اخلاص قلبی صلوات بر پیامبر و خاندانش بفرستد، خدای متعال یکصد حاجت او را برآورده می کند: سی حاجت از حوائج دنیا، و هفتاد حاجت از حوائج آخرتش را او کرامت می فرماید. مَنْ صَلَّی عَلی النَّبی وَآلِه مَرَّةً واحِدَةً بِنِیةٍٍٍٍٍ وَ إخْلاصٍ مِنْ قَلبِهِ قَضَی اللهُ لَه مائَةَ حاجَةٍ؛ منها ثلاثونَ للدُّنیا وَسَبْعُونَ للآخِرَةِ"*
۳ ) اما در صلوات جهت دیگری هم هست که با دو مقام بالا قابل مقایسه نیست و آن همه راز و رمز صلوات است.
آن سِر نهفته صلوات در این است که از مومنان دعوت شده تا بیایند و با خدا و فرشتگان«هم نوا» شوند.
چون طبق آیه ۵۶ سوره احزاب، خدا و همه فرشتگان بر خاتم الانبیاء صلوات می فرستند؛ إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً.
پس صلوات فرستادن من و شما با این نگاه معرفتی؛ هم نوا شدن با خدا و فرشتگان است. و این چه فضیلت بلند و بی مثالی است! کجا را سراغ دارید که بتوانیم ادعا کنیم؛ اگر این جمله را مثلا بگوییم، قطعا با خدا و فرشتگان«هم نوا» شده ایم؟
چنین صلواتی، انسان را مورد صلوات مستقیم خدا قرارمی دهد؛
حضرت صادق علیه السلام از رسول الله(ص) روایت نمودند که رسول الله فرمودند: هر کسی که بر من صلوات فرستد، خداوند متعال و ملائکه بر او صلوات می فرستند.. مَنْ صَلَّی عَلَی صَلَّی اللهُ علیهِ وَمَلائِکَتُهُ"
صلوات دارای اسراری است که در این مختصر نمی گنجد و برای اهلش به اشارت عرضه دارم؛
درکتاب مهمِ عرفانیِ شرح فصوص آمده :《"صلوات خدا" بر پیامبر بهرمندی او از تجلیات ذاتیه واسمائیه است. و "صلوات فرشتگان" بر پیامبر اظهار متابعت از روح پیامبر، و دریافت مستمرِ فیضِ تعلیمِ اسماء الهی از ذات نبوی است. و"صلوات مومنین" بر پیامبر به مقتضای ادامه ارتباط با پیامبر است تا همانطوریکه تا کنون به واسطه او، به بسیاری ازکمالاتِ وجودی وعلمی و معنوی رسیده اند، این روند ادامه یابد.》
امام خمینی(س) در کتاب سرالصلوه می نویسد: «کسی که بر پیامبر درود میفرستد و سلام میگوید؛ باید مراقب باشد که عملش بااین صلوات در تضاد نباشد زیرا که روح صلوات، تحیت و اکرام است و روح صلوات مخالف با آزار و اذیت است!»
اجازه دهید حالا که در باب صلوات مطلب به اوج زیبایی رسید، خاطره ای که پدربزرگوارم از استادش حضرت امام(س) نقل می کرد را متذکر شوم:
«امام خمینی در سال ۱۳۲۵ تابستان را به محلات تشریف آوردند و از ایشان درخواست که چون ماه رمضان بود قبل از افطار برای مومنین جلساتی داشته باشند . ایشان پذیرفتند و در مسجدی که در مرکز شهر بود تشریف آوردند. روز اول که امام وارد مسجد شدند شخصی طبق مرسوم که وقتی علماء وارد مسجد می شوند با ذکر صلوات احترام می کنند ، گفت: صلوات بفرستید.
پس از اتمام جلسه امام آن شخص را خواستند و فرمودند:
«شما این صلواتی راکه می فرستید منظورتان ورود من است یا آنکه این صلوات برای رسول(ص) بزرگوار اسلام است؟ اگر برای رسول اکرم(ص) می فرستید، این صلوات را یک وقت دیگری بفرستید و اگر برای من است که وارد مسجد میشوم من راضی نیستم!»
امیدواریم این درس بزرگ خمینی کبیر درجامعه دینی ما نهادینه شود و هرچیزی درجای خودش قرار گیرد، تابتوانیم از عادتهای نه چندان مستند، فاصله بگیریم. انشاءالله
*منبع احادیث؛ کتاب وسائل الشیعه