طبق اعلام پخشکننده فیلم «از رئیس جمهور پاداش نگیرید» از چهارم تیرماه اکران عمومی این فیلم سینمایی آغاز خواهد شد، فیلمی که شالوده آن را شوخیهای نامتعارفی با مقدسات تشکیل میدهد.
به گزارش جماران روزنامه جوان نوشت، کمال تبریزی سال 86 فیلم جدیدی را با عنوان«پاداش» کلید زد، فیلمنامه پاداش را محمد رحمانیان نوشته بود. فیلم دیماه 88 تکمیل شد و در خواست حضور در جشنواره فیلم فجر را داد، اما فیلم به دستور مستقیم وزیر ارشاد وقت توقیف شد.
پاداش، توقیف چند ساله!
کمال تبریزی در دهه 70 فیلم «لیلی با من است» را ساخت و فیلم در زمانی تولید شد که پروژههای بزرگ سینمایی دفاع مقدس تولید میشدند. کمال تبریزی در زمانی که تولید فیلم درباره دفاع مقدس کاملاً جدی و برخاسته از قداست دفاع مقدس بود، با تولید «لیلی با من است» باب شوخی با جنگ را باز کرد. با آنکه فیلم پایان خوشی داشت اما راهی را برای سایر فیلمسازان باز کرد که در آن به شوخی با دفاع مقدس بپردازند. این کارگردان در فیلم «مارمولک» نیز دست به تابوشکنی زد و اینبار نوک شوخیهای خود را از سمت دفاع مقدس به سوی روحانیت چرخاند. روحانیت به دلیل جایگاه معنوی و دینی جایگاه خاصی در باورهای مذهبی جامعه ایرانی دارند. تبریزی اما در «مارمولک» که کپیبرداری از فیلم مشهور«ما فرشته نیستیم» (Were No Angel) بود، موقعیتی را ایجاد کرد که یک دزد به لباس روحانی ملبس میشود و موقعیتهای طنزی را ایجاد میکند. این فیلم با واکنشهای تندی روبهرو شد به طوری که اکران در شهرهای مذهبی ممنوع شد و در سایر شهرها نیز بیش از چند روز اکران آن به طول نینجامید. این فیلم نیز به نوبه خود خطشکن سایر فیلمها به شمار میرفت. سریال تابوشکنیهای تبریزی با ساخت «پاداش» تکمیل شد. این بار موضوع شوخیهای این کارگردان نه دفاع مقدس و نه روحانیت بود، بلکه مناسک حج دستمایه ساخت فیلم شد. شوخیهای بیپروای کمال تبریزی با مناسک حج باعث توقیف فیلم شد و سیدمحمد حسینی وزیر وقت ارشاد درباره توقیف پاداش گفت: «ما با هنرمندان تعامل داریم و حل مشکل آنها در برنامههای ماست اما این موضوع بدان معنا نیست که هنرمندان ما خطوط قرمز را نادیده بگیرند و ما هم بپذیریم که نمونه آن فیلم پاداش است.» از زمان توقیف این فیلم تا به حال کارگردان فیلم تلاش زیادی برای گرفتن پروانه نمایش انجام داد. تلاشهایی که با آغاز به کار دولت جدید جدیتر شد و کمال تبریزی در زمان اکران فیلم «طبقه حساس» نیز از پیگیری رفع توقیف «پاداش» سخن گفت. سال گذشته حجتالله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی رسماً اعلام کرد: «پاداش» مشکلی برای نمایش ندارد. البته ایوبی در گفتوگویی سخنان قبلی خود را اینگونه اصلاح کرد: بنده به عنوان رئیس سازمان سینمایی و به نمایندگی از شورای پروانه نمایش میگویم که این فیلم اصلاحاتی لازم دارد و آقای کمال تبریزی هم پذیرفتهاند که آن را انجام دهند و حاضرند تا نظرات شورای پروانه نمایش را روی فیلم اعمال کنند و اگر فیلم به لحاظ ممیزی ایرادی نداشت، طبیعتاً میتوانند آن را اکران کنند. سخنان وزیر درباره اصلاح فیلم توسط سازندگان «پاداش» اعمال شد و فیلم با تغییر نام به «از رئیسجمهور پاداش نگیرید» آماده اکران در ماه مبارک رمضان شده است.
شالوده فیلم را میشود اصلاح کرد؟!
مهدی کریمی، تهیهکننده این فیلم درباره اصلاحات انجام شده میگوید: برخی صحنهها مجدداً فیلمبرداری و تدوین شده است. بخش عمده فیلم را بحث شوخیهای رکیک و قصد فرار مدیر از مناسک حج در بر گرفته است. آیا میتوان شالوده فیلم را که شوخی با حج و نماز است با تدوین مجدد تغییر داد؟ فیلم دارای ایرادات ماهوی است که قطعاً با فیلمبرداری چند پلان جدید نمیتوان آن را به طور کامل تغییر داد. با وجود آنکه کمال تبریزی با قاطعیت به دنبال اکران فیلم است، وجود این ایرادات غیرقابل چشمپوشی، میتواند همان حواشی را که در زمان اکران فیلم «مارمولک» ایجاد کرده بود نیز دوباره ایجاد کند. آن هم در شرایطی که حلول ماه مبارک رمضان باعث توجه بیشتر جامعه به امور معنوی و دینی و بر میزان حساسیتها نیز افزوده شده است.
کپی شد