یک پژوهشگر مسائل دینی با بیان اینکه ربا باعث شکستن هنجارها و از بین رفتن اعتقادات دینی افراد میشود، گفت: به همین دلیل است که بر مواظبت از خوردن لقمه حرام در اسلام بسیار تأکید شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، دکتر احمد پهلوانیان در گفتگو با خبرنگار مهر درمورد تعریف ربا در اسلام گفت: ربا معاوضه پول با پول با یک رشد بیشتر است که گرفتن آن مشروع نیست. به عبارت دیگر دریافت پول بیشتر در مقابل پولی است که به کسی دادهایم بدون اینکه کاری صورت گرفته باشد.
قائم مقام مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما درمورد میزان قبح ربا در اسلام گفت: در اسلام ربا به منزله شرک و محاربه با خداوند قرار گرفته است که هیچ یک از اعمال زشت و گناه تا به این اندازه یعنی جنگ با خدا قلمداد نشدهاند.
مدیر مسئول فصلنامه دین و رسانه درمورد اثرات و تبعات ربا در جامعه هم گفت: از بعد اخلاقی ربا، خوردن مال حرام است اگر لقمه حرام وارد زندگی دینداری بشود و در جامعه شیوع پیدا کند این ناخودآگاه به اخلاقیات و روحیات و ایمان و باورهای مذهبی افراد هم سرایت میکند. جامعهای که اقتصاد ناسالم پیدا کرد نمیتواند باورها و اعتقادات سالمی هم داشته باشد. اقتصاد ناسالم به تمام سطوح دیگر جامعه تسری مییابد. فساد اقتصادی زیر بنای فساد اخلاقی و اجتماعی است.
این کارشناس فقه و ارتباطات تصریح کرد: ربا باعث شکستن هنجارها و از بین رفتن اعتقادات دینی افراد میشود، به همین دلیل است که بر مواظبت از خوردن لقمه حرام بسیار تأکید شده است.
پهلوانیان ادامه داد: بعد دیگر اثر ربا بر جامعه ازبین بردن اقتصاد سالم و اقتصاد معیاردار و استاندارد است. این مشکل در ساحتهای دیگر جامعه هم مشکلاتی به وجود میآورد. برای مثال خانوادههای شکست خورده از ربا دادن، مشکلات و بزهکاریهای اجتماعی دیگری از جمله طلاق، اعتیاد و سرقت و ....به سراغشان میآید.
قائم مقام مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما درمورد وضعیت کنونی جامعه ایران در سطوح فردی و سیستماتیک در خصوص ربا و امکان وجود سیستمهای ربوی در برخی از بخشها نیز یادآورشد: در زندگی شخصی افراد جامعه ربا و ربا خواری بیشتر از سیستمهای بانکی و بانکداری اسلامی ماست. قانون بانکداری بدون ربا برای اول انقلاب بود و به خاطر گذار سیستم بانکی ربوی ما به سیستمهای غیر ربوی صورت گرفت ولی متأسفانه محقق نشد.
این محقق و پژوهشگر حوزه دین و رسانه درپایان نقش نهادهای دینی در مبارزه با رباخواری را حیاتی توصیف کرد و اظهارداشت: نهادهای دینی ما باید نظام و سیستم مالی مورد تأیید اسلام را طراحی کنند که بر اساس آن به طور ارگانیک ربا از نهادهای مالی و مراکز اقتصادی حذف شود. مراجع باید با بیان آموزههای دینی و درسهای اخلاق مضرات ربا و دادوستدهای ربوی را برای مردم و سازمانها روشن کنند.