ما در تحقق عدالت آموزشی که یکی از شعارهای مهم انقلاب بوده، موفقیت چندانی کسب نکرده ایم. در همان همایش توسعه و عدالت آموزشی،محمد باقر نوبخت، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور،پس از دیدن کلیپ نخست که وضعیت نابسامان آموزشی برخی از نقاط محروم ایران را نشان می داد برگشت گفت من هم به نوبه ی خودم از این وضعیت شرمسارم– گرچه پس از آن افزود که تلاش های زیادی کرده و می کند که دست کم این چهره ی خشن از فقر و نابرابری های آموزشی نابود شود و یا دست کم از آن کاسته شود.

یک کارشناس آموزش و پرورش به جماران گفت:سهم آموزش و پرورش از تولید ناخالص داخلی،در سطح کشورهای فقیر جهان است

سهم آموزش و پرورش از تولید ناخالص داخلی

مهدی بهلولی، کارشناس مسائل آموزش و پرورش درباره ی بودجه آموزش و پرورش در سال 95 به خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران گفت: «در بحث های مربوط به بودجه ی آموزش و پرورش و منابع مالی و مادی اختصاص یافته به آن،آن گونه که در برخی از منابع مربوط به این بحث آمده، سه موضوع اصلی همواره مطرح بوده است. اول درصدی که از تولید ناخالص داخلی(GDP) به آموزش و پرورش اختصاص داده می شود. دوم راه و روش بررسی هزینه کرد درست این بودجه، و سوم بحث عدالت آموزشی.»

کاهش تولید ناخالص داخلی در دولت نهم و دهم و تاثیر آن بر آموزش و پرورش

وی افزود:«هم اکنون در ایران،سال هاست که در هر سه ی این موضوع ها،بحث ها و پرسش های جدی مطرح است. درباره ی تولید ناخالص داخلی می توان گفت که متآسفانه در دولت های نهم و دهم با کاهش جدی این درصد روبرو شدیم. یعنی از چیزی پیرامون 3 درصد دوران اصلاحات،در پایان دولت دهم، به حدود یک درصد کاهش یافت؛ آن هم در زمانی که بیشترین درآمد نفتی تاریخ ایران به دست آمد. به ویژه در زمانی که وزیر آموزش و پرورش،حاجی بابایی،سخت به دنبال وقوع جهش ها و انقلاب های پیاپی در آموزش و پرورش بود.»

دولت یازدهم و افزایش سهم آموزش و پرورش از تولید ناخالص داخلی


بهلولی با بیان این که در دولت یازدهم، شواهد نشان می دهد که سعی بر این است که سهم آموزش و پرورش از تولید ناخالص داخلی افزایش یابد، افزود:« در دولت یازدهم، به نظر می رسد که تلاش شده و می شود که این درصد،افزایش یابد و آن گونه که خود علی اصغر فانی،وزیر آموزش و پرورش در برنامه ای که در زمان رای اعتماد از مجلس اعلام کرد دست کم به سطح منطقه برساند.»

چشم انداز بودجه آموزش و پرورش مثبت نیست

وی ادامه داد: «اما با توجه به آن چه که در دو سه سال گذشته و در پیوند با بودجه ی آموزش و پرورش رخ داده، به هیچ وجه چشم انداز این موضوع، مثبت نیست. یعنی هم اکنون در میان فرهنگیان، امیدی نیست که تا پایان دولت یازدهم،بتوان به چنین نسبت و درصدی رسید.»

سهم آموزش و پرورش در سطح کشورهای فقیر جهان!

بهلولی با مقایسه سهم آموزش و پرورش ایران با سایر کشورهای جهان، گفت: « اکنون می توان گفت که سهم آموزش و پرورش از تولید ناخالص داخلی، در سطح کشورهای فقیر جهان است و این به هیچ وجه شایسته ی کشور ما نیست.»

ضعف تیم اقتصادی آموزش و پرورش در پی گیری بودجه و معوقات/پرداخت نشدن پاداش پایان خدمت بازنشستگان و حق التدریس ها

وی افزود: «در میان بسیاری از فرهنگیان کشور،درست یا نادرست،این تصور وجود دارد که تیم اقتصادی وزارت آموزش و پرورش،آن طور که باید و شاید،پیگیر افزایش بودجه ی آموزش و پرورش و مطالبات مادی آن ها نیستند. خوش بختانه از نیمه ی دوم سال،مبلغی - به صورت متوسط چیزی حدود 200 هزار تومان- به حقوق درصد چشمگیری از فرهنگیان افزوده شد که توانست تااندازه ای احساس ناامیدی از تیم اقتصادی وزارت خانه ی آموزش و پرورش را بهبود بخشد، اما بیرون ماندن حدود یک چهارم از فرهنگیان از این افزایش و پرداخت نشدن حق التدریس های از اردیبهشت ماه تاکنون و پرداخت نشدن پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته و برخی دیگر از مطالبات،آهسته آهسته دارد باز همان فضای سنگین ناامیدی را بر فرهنگیان،چیره می سازد.»

5000 میلیارد تفاوت در آمار مسئولین!

بهلولی با انتقاد از عدم شفافیت بودجه و نحوه هزینه کرد آن و نیز آمار متفاوت مسئولین خاطر نشان کرد: افزود:« در سال گذشته در منابع آماری اعلام شده از سوی مجلس و آموزش و پرورش،سهم حقوق و دستمزد فرهنگیان از بودجه ی آموزش و پرورش از پیرامون 86 تا 99 درصد اعلام گردید. این تفاوت 13 درصدی چیزی حدود 5000 میلیارد تومان است که گویا چندان توضیح دقیقی برای آن در دست نیست. این تفاوت 13 درصدی،وقتی در کنار بسیاری از آمارهای مبهم و غیردقیق دیگر آموزش و پرورش،مثلا در مورد آمار دانش آموزان بازمانده از آموزش یا دانش آموزان معتاد قرار می گیرد جو بی اعتمادی نسبت به آمارهای آموزش و پرورش را تشدید می کند.»

وی ادامه داد: «مرکز پژوهش های مجلس در بررسی سال گذشته ی خود از بودجه ی آموزش و پرورش اعلام کرد که 86 درصد از کل بودجه ی آموزش و پرورش مربوط به حقوق و مزایاست، اما در چند ماه گذشته چندین بار از زبان فرادستان آموزش و پرورش کشور شنیده شد که پیرامون 99 درصد بودجه ی آموزش و پرورش اختصاص به حقوق و دستمزد فرهنگیان دارد. نکته ی مهم این است که اگر این 5000 میلیارد تومان اختلافی،کسری بودجه ی آموزش و پرورش باشد چیزی بیش از یک میلیارد دلار از سهم آموزش و پرورش ایران از GDP باید کاست که در این صورت، جایگاه ایران در میان کشورهای جهان و میزان بودجه ای که صرف آموزش و پرورش می کند سقوط بیشتری خواهد کرد.»

سهم عدالت آموزشی در برنامه های آموزش و پرورش

بهلولی درباره ی عدالت آموزشی و برنامه ی آموزش و پرورش درباره ی آن به جماران گفت: «درباره ی عدالت آموزشی تنها کافی است به همایشی با عنوان "توسعه و عدالت آموزشی" اشاره کنم که در ماه گذشته در دانشگاه تهران برگزار شد. بر هیچ کسی پوشیده نیست که ما در تحقق عدالت آموزشی که یکی از شعارهای مهم انقلاب بوده، موفقیت چندانی کسب نکرده ایم. در همان همایش توسعه و عدالت آموزشی،محمد باقر نوبخت، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور،پس از دیدن کلیپ نخست که وضعیت نابسامان آموزشی برخی از نقاط محروم ایران را نشان می داد گفت من هم به نوبه ی خودم از این وضعیت شرمسارم- گرچه پس از آن افزود که تلاش های زیادی کرده و می کند که این چهره ی خشن از فقر و نابرابری های آموزشی نابود شود و یا دست کم از آن کاسته شود.»

96 هزار کودک باز مانده از تحصیل در سیستان و بلوچستان

وی اضافه کرد: «سخنان آقای نخعی،مدیر کل آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان هم شنیدنی بود. وی گفت که امسال بیش از 96 هزار کودک بازمانده از آموزش در استان وجود دارد که درصد چشمگیری از آنها به دلیل فقر است که مدرسه نمی آیند و بسیاری هم به خاطر دوری راه.»

لزوم توجه بیشتر مسولین به آموزش و پرورش

بهلولی در پایان گفت: « به هر حال،آموزش و پرورش و کم و کاستی های آن،نیازمند توجه جدی تر همه ی فرادستان کشور است. هزینه آموزشی،بی گمان،هزینه ای است که به هدر نمی رود و در اصلاح همه ی جانبه ی کشور،کارگر می افتد.»

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.