مجلس شورای اسلامی شاهد حضور محمدباقر قالیباف و وزیر کشور جهت ارائه توضیحاتی راجع به بحران پلاسکو بوده است.
به گزارش جماران، متن کامل اخباری که از این جلسه منتشر شده است به شرح زیر است:
علی لاریجانی رئیس مجلس پس از قرائت گزارش وزیر کشور، شهردار تهران و همچنین کمیسیون های تخصصی در مورد حادثه پلاسکو در جلسه علنی چهارشنبه-13 بهمن- به بیان نکاتی در رابطه با گزارشهای مذکور پرداخت
علی لاریجانی رئیس مجلس در رابطه با گزارش های قرائت شده در مجلس در مورد حادثه پلاسکو گفت: از آقای رحمانی و قالیباف و همچنین از کیمسیون های مختلف هم تشکر می کنم که واقعا از همان لحظات اولیه کار رو پیگیری کردند.
وی افزود: حادثه پلاسکو واقعا دردناک بود و 10 روز مستمر اذهان جامعه را به خود معطوف کرد و روحیه جامعه را جریحه دار نمود. گزارشی که امروز داده شد این را نشان داد که به چه ابعادی باید توجه خاص شود،اولا از زحمات آتش نشان ها و بخش های مختلف شهرداری و وزارت بهداشت تشکر می کنیم واقعا ساعات اولیه ای که حادثه رخ داد یک سردرگمی به وجود آمده بود چون حادثه غیرمترقبه بود به همین دلیل نگرانی ها زیاد بود. همه شتافتند که این مشکل را حل کنند
به نوشته ایسنا، رئیس مجلس در ادامه با اشاره به پیام رهبری در مورد حادثه پلاسکو، ادامه داد:وقتی که رهبر ی فرمانشان این بود که همه بشتابید برای حل مشکل همه این نکته را توجه کردند و خود آقای قالیباف هم از ساعات اولیه آنجا بود و این 10 روز هم که من پیگیر بودم تلاش وافری داشت.
او به بیان نکته دوم در بررسی و ارائه گزارش در مورد حادثه پلاسکو پرداخت: نکته دوم این است که شهردار، وزیر و دولت توجه کنند که این حادثه ممکن است در تهران رخ داده باشد که یک شهر است اما امروز یک حادثه ملی است و در چارچوب یک حادثه ملی توجه شود باید گزارش ملی تهیه شود که کسی نتواند سوء استفاده کند همین امروز می گفتند رسانه های بیگانه خبرهای نادرستی در این زمینه پخش میکند.
رئیس قوه مقننه تصریح کرد: خوشبختانه دولت هم ستادی گذاشته است و کمیسیون عمران هم در کنار کمیسیون های دیگر تلاش کنند که گزارش ملی تهیه شود اول فصلش این باشد که چرا این حادثه رخ داد؟ چه سهل انگاری هایی شده بود این سهل انگاری ها بعضی مربوط به نهادی باشد که ضابط قضایی بودند. نکته بعدی ممکن است برای خود کسبه باشد چرا این حجم وسایل آنجا گذاشته شد. این هم بخشی است که نیاز آموزش است. پس یک فصل این است که چرا رخ داد و چه دستگاه هایی کوتاهی کردند.
من خودم در بعضی از جاها می بینم خیابان های تنگ که در کنارش برج های وسیع ساخته می شود که این قطعا برای آینده شما مشکلاتی ایجاد می کند.
لاریجانی در ادامه با اشاره به بافت فرسوده در تهران، گفت: نکته بعدی اینکه برای آینده چه باید کرد. خود مان هم می بینیم در همین جمهوری چقدر ساختمانهای شبیه این است. آیا استاندار ایمنی وجود دارد و مجریش مشخص است؟ اگر آقای قالیباف میگوید من در برخی از موارد اختیار ندارند بگویند کجا به عنوان مسئول بحران اختیار ندارند تا ما از نظر قانونی مشکل را حل کنیم. اگر اختیار دارند باید در آینده در مراکز تجاری و مراکز تجمع عمومی از این آسیب ها است باید جلوی آنها گرفته شود.لذا فصل بخش دوم یک نگاه به آینده برای پیشگیری از موارد مشابه است.
وی پیشنهاد داد: خب اگر این کار را بخواهند انجام دهند از کیمسیون عمران با کمک کمیسیون های دیگر می خواهیم این گزارش کامل را با کمک دستگاه های دیگر به ما بدهند که اگر اشکال قانونی دارد رفع کنیم یا از نظر نظارت به سراغ دستگاه های مربوط برویم که ببینیم چه نکرده اند.این را ساده نگیرید. این یک پدیده ای شد که در سطح ملی باید به آن توجه کرد.
لاریجانی از افزایش بودجه آتش نشان ها در کمیسیون تلفیق خبر داد و گفت: از دوستان کمیسیون بودجه خواهش کردم برای آتش نشانی توجه خاص کنند و خوشبختانه علاوه بر بودجه ای که شهرداری تنظیم می کند، 100 میلیارد تومان در بودجه برایشان گذاشتیم. تا ما یک کمکی کنیم که همین بخش هایی که اقای قالیباف گفتند در تهران برای ارتفاعات امکانات کم داریم، مشکل را حل کنیم.
رئیس مجلس در پایان شهردار تهران را خطاب قرار داد و نکته ای در مورد بلندمرتبه سازی را به او گوشزد کرد: یک نکته ای را به آقای قالیباف بگویم شهر تهران به دلیل گستردگی و تراکم مسائل مختلفی دارد که یک بخشش در این مسائل بروز کرده است. یک بخش دیگر به دلیل برج هایی است که در تهران ساخته می شود و گاهی استاندارها رعایت نمیشود،ما نمی گوییم در تهران برج ساخته نشود اما برج ساختن یک استانداری دارد.
لاریجانی به مشاهدات شخصیش در مورد برج سازی ها در تهران اشاره کرد و گفت: حالا اینکه من خودم در بعضی از جاها می بینم خیابان های تنگ که در کنارش برج های وسیع ساخته می شود که این قطعا برای آینده شما مشکلاتی ایجاد می کند. خواستید من میگویم چه بخش هایی این مشکلات را ایجاد کرده است. من خواهشم این است که شورای شهر و شهردار به این موضوع توجه تام داشته باشند. البته نکته ای که آقای قالیباف گفتند که به بافت فرسوده در تهران خبر دادند خبر خوبی است ما هم این موضوع توجه داریم و از شما حمایت می کنیم، بافت فرسوده در طول برنامه باید تحول پیدا کند. از همه دوستان تشکر میکنیم و این گزارش اولیه است و گزارش بعدی را وقتی کمیسیون اعلام کرد دنبال خواهیم کرد.
***
قالیباف در صحن علنی مجلس: تمامی موضوعات ساختمان پلاسکو و پاساژ علاءالدین را شخصا پیگیری می کردم / تخلیه ساختمان 32 دقیقه قبل از ریزش اعلام شد
محمدباقر قالیباف در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی افزود: تجهیزات سازمان آتش نشانی شهرداری تهران برای مهار آتش سوزی یک یا دو ساختمان کافی است، اما اگر این حادثه به زلزله تبدیل شود یا تعداد ساختمان ها به پنج عدد برسد به طور قطع تجهیزات ما پاسخگوی نیاز نیست.
وی با اشاره به برخی صحبت ها مبنی بر اینکه در عملیات امدادی حادثه پلاسکو باید از بالگرد استفاده می شد افزود: بالگرد در اختیار سازمان های امداد و نجات است، در حادثه پلاسکو امکان استفاده از بالگرد نبود هرچند که نیازی هم به استفاده از بالگرد نداشتیم.
قالیباف تصریح کرد: در عملکرد میدانی و ورود به طبقه دهم ساختمان پلاسکو، براساس آمار و بررسی های انجام شده، آتش یکبار در این طبقه خاموش و دوباره شعله ور می شود.
شهردار تهران افزود: یکی از موضوعات مهم و قابل توجه در روند عملیات نیروهای سازمان آتش نشانی در حادثه پلاسکو این است که 32 دقیقه قبل از ریزش ساختمان، دستور تخلیه نیروهای امدادی صادر می شود.
وی گفت: مدیریت عملیات امداد و اطفای حریق ساختمان پلاسکو، با توجه به بررسی دقیق و تجربه ای که داشته به موقع امکان ریزش ساختمان را تشخیص و دستور خروج نیروها را 32 دقیقه قبل از ریزش ساختمان پلاسکو صادر می کند.
به گفته شهردار تهران، بیش از 100 نفر از نیروهای آتش نشان برای اطفای حریق در داخل ساختمان پلاسکو حضور داشتند که اقدام و دستور به موقع مدیریت عملیات برای تخلیه ساختمان، قابل تقدیر و توجه است.
شهردار تهران در ادامه با اشاره به اینکه نیروهای آتش نشان در کمتر از 2.5 دقیقه پس از اعلام وقوع حادثه محل ساختمان پلاسکو حاضر شدند خاطرنشان کرد: نیروهای امدادی(آتش نشان) ابتدا مردمی را که در داخل ساختمان حضور داشتند، از محل تخلیه کردند.
درخصوص ساختمان پلاسکو اقدامات پیشگیرانه و آموزشی برای کسبه انجام شده بود که پس از دو بار لغو جلسات آموزشی، در نهایت این جلسه با حضور 17 نفر برگزار شد.
وی اظهار کرد: زمانی که بخشی از ساختمان پلاسکو فروریخت، تعدادی از نیروهای آتش نشان حاضر در طبقات ساختمان، به دلیل نبود پله فرار از طریق اسکلت نمای ساختمان خارج می شوند.
قالیباف با اشاره به اینکه کار آواربرداری ساختمان پلاسکو با همه استانداردهای موجود همخوانی دارد، به مقایسه حادثه پلاسکو با حادثه 11 سپتامبر پرداخت و گفت: در حادثه 11 سپتامبر بخش عملیاتی در فاز نخست 90 روز و کار آوار برداری نیز هشت ماه طول کشید.
وی تأکید کرد: کار آواربرداری ساختمان پلاسکو در مدت 9 روز انجام شد، در حالیکه زمان اتمام کار را 10 روزه پیش بینی کرده بودیم.
شهردار تهران افزود: یک سازه متصل تمامی ساختمان پلاسکو را فراگرفته بود که کار جداسازی این سازه و تخلیه نخاله های آن به خوبی انجام شد.
وی با اشاره به اینکه تمامی موضوعات ساختمان پلاسکو و پاساژ علاءالدین را شخصا پیگیری می کردم تأکید کرد: درخصوص ساختمان پلاسکو اقدامات پیشگیرانه و آموزشی برای کسبه انجام شده بود که پس از دو بار لغو جلسات آموزشی، در نهایت این جلسه با حضور 17 نفر برگزار شد.
قالیباف با اشاره به اینکه رفع خطر در اماکن عمومی زمانی بالفعل و زمانی بالقوه است اظهار کرد: رفع خطر توسط شهرداری تهران در موضوعاتی است که خطر آنها بالفعل است که در این زمینه نیز در بیشتر موارد مالک شخص حقیقی است و برای انجام اقدامات پیشگیرانه نیازمند حکم قضایی هستیم.
وی خاطرنشان کرد: براساس مصوبه سال 93 هیات دولت و طبق مواد قانونی 96، 101 و 105 مصوبه مجلس شورای اسلامی، نظام صنفی و وزارت کار در این زمینه مسئول هستند و وزارت کار به عنوان بازرس و دادگستری به عنوان ضابط قضایی تعیین شده است.
شهردار تهران گفت: براساس ماده سه، چهار و پنج مصوبه سال 93 هیات دولت، سازمان آتش نشانی شهرداری
به عنوان همکار بازرس و مجموعه وزارت کار تعیین شده و وزارت کار می تواند از دادسرا یا دادگاه حکم توقیف درخواست کند که در این شرایط رفع توقیف بعد از گزارش بازرسی انجام خواهد شد.
وی گفت: درست است که براساس بند 14 و تبصره های ماده 55 قانون شهرداری ها، شهرداری موظف به اجرای اقداماتی برای پیشگیری از حریق و سیل است اما 7 اردیبهشت سال 93 در جلسه شورای اسلامی شهر تهران اعلام کردم که قوانین و مقررات وجود دارد اما به درستی اجرا نمی شود و مسئولیت ها درهم است.
زمانی که برای پیگیری مشکلات پاساژ علاءالدین مراجعه کردیم هم به مشکل تجهیزات آتش نشانی و هم مسائل سازه ای توجه شد و در نهایت زمانی که براساس حکم ماده 100 برای پلمب مجتمع مراجعه کردیم، اجازه پلمب ساختمان به ما داده نشد.
قالیباف افزود: در همین راستا بیش از 500 کیلومتر تونل و کانال برای آب های سطحی در سطح شهر تهران زده شد که امروز مشاهده می کنیم نقاط آبگیر با بارش باران و برف کاهش قابل توجهی یافته است.
به گفته وی، شهرداری تهران درخصوص ساختمان پلاسکو مسئولیت های اجتماعی داشته و آنها را پیگیری کرده است.
شهردار تهران با اشاره به موضوع پاساژ علاءالدین نیز گفت: زمانی که برای پیگیری مشکلات پاساژ علاءالدین مراجعه کردیم هم به مشکل تجهیزات آتش نشانی و هم مسائل سازه ای توجه شد و در نهایت زمانی که براساس حکم ماده 100 برای پلمب مجتمع مراجعه کردیم، اجازه پلمب ساختمان به ما داده نشد.
وی تصریح کرد: در نهایت پس از چند بار شکایت مالک به دادگاه و اعتراض به حکم رای به نفع شهرداری تهران صادر شد و امروز پس از طی مسیر طولانی و در حالی که بیش از 2.5 سال از ماجرا می گذرد مسائل امنیتی موضوع این پاساژ به تعویق افتاده و قادر نیستیم کار را به اتمام برسانیم.
قالیباف گفت: اینها واقعیت های تلخی است که در حوزه کارهای اداری کشور وجود دارد و مشکل ساز نیز شده و می شود.
وی با اشاره به اینکه از منظر مدیریت بحران حوادثی که اتفاق می افتد یا عامل انسانی در آن دخیل است یا اشکالات ساختاری در آنها وجود دارد گفت: متأسفانه نبود یک نگاه سیستمی و فرایند محور به مقوله حادثه و پیشگیری یک چالش جدی و اساسی در حوزه ساختاری است.
شهردار تهران اظهار کرد: این چالش از مرحله قانون گذاری تا اجرا و نظارت شامل کهنگی قوانین، ابهام، مشخص نبودن ، تداخل و تنظیم نبودن مسئولیت ها و اختیارات وجود دارد.
وی افزود: به عنوان مثال سال 76 یک هواپیما در اصفهان در خارج از باند نشست و با وجود آنکه کسی در این حادثه صدمه ندید از ساعت 20:30 تا 6 صبح نتوانستیم به مسافران دسترسی پیدا کنیم؛ اگر در این حادثه مسافران مجروح شده بودند یا جانشان را از دست می دادند چه کسی پاسخگو بود.
قالیباف با اشاره به حوادث مشابه مانند حادثه قطار نیشابور در بهمن 82 و کشته و مفقود شدن 120 هموطن و همچنین حادثه سال 92 اتوبان قم و در آتش سوختن 120 شهروند گفت: با نگاهی به این حوادث می بینیم در فرایند ها و ساختار دچار اشکال هستیم البته نقطه قوت در حوادثی مانند زلزله بم و منجیل و انجام اقدامات به موقع و تشکیل سازمان مدیریت بحران نیز وجود دارد.
وی با بیان اینکه اگر روند تحلیلی بر حوادث داشته باشیم می بینیم که اشکالات موجود ساختاری است خاطر نشان کرد: تشکیل سازمان مدیریت بحران براساس قانون پنج ساله بوده و به دلیل پایان یافتن زمان آن، عملا از سال 92 سازمان مدیریت بحران بدون در نظر گرفتن موضوعات ساختاری مشکل قانونی دارد.
شهردار تهران تصریح کرد: برخی از بحران ها حادثه است اما برخی دیگر مانند آلودگی آب، خاک و هوا تبدیل به روند بحرانی شده و ادامه دار است.
وی تأکید کرد: از زمانی که مسئولیت مدیریت بحران در پایتخت به شهرداری واگذار شد، مهمترین سازماندهی ها در ابعاد مختلف از جمله ساخت مکان مدیریت بحران، امنیت کارگاه های کوچک، مقاوم سازی پل ها در برابر زلزله، ساخت 120 سوله بحران، برقراری ارتباطات و تجهیزات بی سیم خارج از شبکه موبایل، ارزیابی بیمارستان و گروه های دوام انجام شد.
قالیباف افزود: امروز در تمامی محله ها گروه های دوام وجود دارد که آموزش های آنها و برگزاری مانور به صورت منظم برگزار می شود.
وی اظهار کرد: زمانی که شهرداری تهران را تحویل گرفتم تعداد ایستگاه های آتش نشانی تهران 74 عدد بود که امروز این عدد به 127 ایستگاه رسیده است.
قالیباف تصریح کرد: تهران تنها شهری است که با وجود ترافیک سنگین، استانداردهای لازم در آن به دلیل گسترش خوب تجهیزات انجام می شود.
به گفته وی، تعداد ماشین های عملیاتی شهرداری تهران از 280 ماشین در سال 84 به 900 خودرو رسیده که سبدها و نردبان های33 و 54 متری آن حدود 4 سل قبل خریداری شده است
شهردار تهران با اشاره به مصوبه مجلس درخصوص احیای سالانه 10 درصد از بافت های فرسوده گفت: تا کنون نسبت به احیای 34 درصد از بافت فرسوده شهر تهران اقدام شده که این حجم کار در کشور بی نظیر است ، در حالی که متوسط احیای بافت فرسوده در کشور 7 درصد است.
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور، محمدباقر قالیباف شهردار تهران و علی فاضلی رئیس اتاق اصناف ایران امروز با حضور در مجلس شورای اسلامی، گزارشی از حادثه پلاسکو و عملیات امداد و نجات حادثه را به نمایندگان مردم ارائه کردند.
به گزارش جماران ، ساختمان پلاسکو واقع در خیابان جمهوری تقاطع خیابان فردوسی حدود ساعت 8 صبح روز پنجشنبه(30 دی) دچار حریق شد و پس از حدود سه ساعت عملیات اطفا حریق، ساختمان به یکباره فروریخت.
پس از 9 روز تلاش امدادگران، پیکر 15 شهید آتش نشان از زیر آوار ساختمان خارج شد که با احتساب شهادت یک آتش نشان در بیمارستان شهید مطهری، 16 آتش نشان در حادثه پلاسکو به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
همچنین در این حادثه 4 شهروند(کسبه و مالکان مجتمع تجاری پلاسکو) جان خود را از دست دادند.
آیین بدرقه، تشییع و خاکسپاری 16 آتش نشان شهید حادثه ساختمان پلاسکو، روز دوشنبه(11 بهمن) با حضور گسترده و باشکوه اقشار مختلف مردم و مسئولان در مصلای امام خمینی(ره) تهران برگزار و پیکرهای شهدا در قطعه 50 بهشت زهرا(س) بخاک سپرده شد
***
در ادامه جلسه حضور قالیباف در مجلس محمدرضا عارف رئیس مجمع نمایندگان تهران در حاشیه جلسه علنی امروز (چهارشنبه) مجلس در جمع خبرنگاران درباره گزارشات ارائه شده در صحن علنی درباره حادثه پلاسکو گفت: مجمع تهران براساس کار کارشناسی گزارشی را تهیه و در مجلس ارائه کرد و ان شاء الله این راه را ادامه خواهیم داد.
وی افزود: در این گزارش بندی وجود داشت که مسئولان باید از مردم عذرخواهی کنند. این موضوع مهمی است باید عذرخواهی کردن را یاد بگیریم، که هنوز در فرهنگ ما جا نیفتاده است.
رئیس مجمع نمایندگان تهران همچنین گفت: ما راهی جز عذرخواهی از مردم عزیز نداریم که در موارد مختلف همکاری می کنند، البته ما این بند ناظر بر عذرخواهی از مردم را در گزارش مجمع تهران آوردیم.
عارف در پایان در پاسخ به این سوال که چرا آقای قالیباف از مردم عذرخواهی نکرد، گفت: بنده نمی دانم که ایشان عذرخواهی کردند یا نکردند، انگار برخی بزرگتر از این هستند که عذرخواهی کنند!
***
همچنین در این جلسه جلودارزاده، نماینده مردم تهران در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس در جمع خبرنگاران با صدای بلند و عصبانی گفت: من امروز می خواهم داد بزنم، سه سال پیش در آتشسوزی در خیابان جمهوری، دو زن جان باختند و آتش نشانی گفت تجهیزات و نردبان نداشتیم.
وی افزود: در جریان حادثه پلاسکو نیز به دلیل همین ضعف تخصص، آنقدر آب به ساختمان بستند که پلاسکو فروریخت.
نماینده مردم تهران ادامه داد: هم اکنون آتش نشانان نیز از رییس آتش نشانی ناراحت هستند، رییس آتش نشانی بازنشسته نظامی است و هیچ تخصصی ندارد، چرا این مسائل را در مجلس مطرح نکردند؟
جلودارزاده با بیان این که قالیباف در جلسه امروز حتی یک عذرخواهی نکرد، ادامه داد: اگر همان سه سال پیش به بیکفایتی مدیر آتش نشانی توجه میشد، امروز این وضع پیش نمیآمد، روی آتش آب ریختن هنر نیست، بلکه باید یک فرد متخصص و باتجربه مسئولیت آتش نشانی را برعهده بگیرد که بتواند نیروهای خود را تربیت کند.
وی تصریح کرد: این موضوع که بودجه آتش نشانی برای خرید تجهیزات بیکیفیت هدر رفته، نکتهای است که مورد بی توجهی قرار گرفته است. این موضوع که تمام بودجه را صرف نردبانها و تجهیزاتی می کنند که در نهایت کار نمیکنند، بیفایده است، اگر شهرداری تهران بودجه ندارد، پس چگونه این همه فرهنگسرا در سطح شهر می سازد.
وی تصریح کرد: هنگامی که برای بازدید به ایستگاه های آتش نشانی میرویم، می گویند مشکلی ندارند و این نشان میدهد که مشکل اصلی در مدیریت آتش نشانی و شهرداری است.
به گزارش جماران ، محمد باقر قالیباف شهردار تهران و عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور با حضور در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی گزارشی در مورد حادثه پلاسکو به نمایندگان ارائه کردند.
همچنین در این جلسه گزارش کمیسیون های تخصصی مجلس و کمیته ویژه مجمع نمایندگان تهران از حادثه ساختمان پلاسکو قرائت شد.
***.
عبد الرضا رحمانی فضلی، وزیر کشورهم در خصوص حادثه پلاسکو به مجلس فراخوانده شد که مشروح گزارش بدین شرح است :
شهرداری موظف به رفع خطر و تأمین ایمنی بناهای شهر است
وزیر کشور در ارائه گزارش خود در خصوص حادثه پلاسکو مقررات قانونی در این زمینه را یادآور شد و گفت: به موجب قانون شهرداریها، شهرداری موظف به رفع خطر بناها و تأمین ایمنی شهر است.
عبدالرضا رحمانی فضلی در نشست علنی امروز (چهارشنبه13 بهمن ماه) مجلس شورای اسلامی در توضیح گزارش وزارت کشور در خصوص حادثه آتشسوزی و ریزش ساختمان پلاسکو یادآور شد: پیامهای تسلیت و مدبرانه رهبر معظم انقلاب موجبات دلگرمی مسئولان و آسیبدیدگان حادثه و خانواده آنها را فراهم نمود. همچنین تدبیر رئیس جمهور در خصوص این حادثه مهمترین تکیهگاه و پشتیبان دستاندرکاران در اقدامات انجام شده بود که از اهتمام جدی ایشان تشکر میکنم. همدلی و همراهی نمایندگان مجلس به خصوص ریاست مجلس شورای اسلامی و کمیسیونهای تخصصی ذیربط تأثیر بسزایی در ارتقای تصمیمات و ارائه خدمات داشت البته مردم نیز با حضور گرم خود در تشییع پرشکوه شهدای آتشنشان الهامبخش ایام دفاع مقدس شدند.
وزیر کشور در توضیح گزارش خود طی 3 مقطع قبل حادثه، حین حادثه و پس از حادثه افزود: ساختمان پلاسکو در سال 1337 پروانه صادر و در سال 1341 پایان و به بهره برداری رسید. از منظر شهرسازی در طرح تفصیلی جدید تهران موقعیت ملک در زیر پهنه گستره و محورهای تجاری، اداری و خدماتی و با عملکرد و مقیاس منطقهای تعریف شده است.
وی ادامه داد: به لحاظ تأسیساتی این ساختمان فاقد پارکینگ، سیستم گرمایش مرکزی و لولهکشی گاز می باشد و از نظر سیستمهای ایمنی و آتشنشانی نیز فاقد سیستمهای اعلام و اطفای حریق خودکار بوده اما مجهز به کپسول اطفای حریق و سیستم جعبهای آب بوده که عملکرد آنها نیز در زمان وقوع حادثه باید مورد بررسی قرار گیرد.
رحمانیفضلی یادآور شد: قوانین و مقررات متناسب با دستگاههای مسئول که میبایست انجام وظیفه میکردند بدین شرح است، شهرداری تهران به استناد بند 14 ماده 55 قانون شهرداریها وظیفه اتخاذ تدابیر موثر و اقدام لازم برای حفظ شهر از خطر سیل و حریق و همچنین رفع خطر از بناها، دیوارهای شکسته و خطرناک واقع در معابر عمومی و کوچهها و اماکن عمومی و دالانهای عمومی و خصوصی را به عهده دارد. در تبصره این ماده نیز آمده است شهرداری وظیفه دارد کلیه موارد مربوط به رفع خطر از بناها و ... و رفع مزاحمتهای مندرج در ماده خود را پس از کسب نظر مأمور فنی خود به مالکین یا صاحبان اماکن ابلاغ مهلتدار متناسب صادر و اگر دستور شهرداری در مهلت معین به اجرا گذاشته نشود شهرداری رأساً با مراقبت مأمورین خود اقدام به رفع خطر و مزاحمت نموده و هزینه مصروف را به ازای صدی 15 خسارت از طرف دریافت خواهد کرد.
وزیر کشور مقررات مربوط به سازمان آتشنشانی را یادآور شد و افزود: به موجب ماده سه اساسنامه آتشنشانی وظیفه نجات جان انسانها و مهار و اطفای حریق، مسئول نظارت و کنترل و تحقق شرایط ایمنی، ساختمانها و استانداردهای و تجهیزات آنها در مقابل سوانح را دارد.
وی گفت: مطابق اعلام شهرداری تهران برای تحقق این مأموریت از طرف شهرداری و سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی تهران تاکنون7 اخطار به هیأت مدیره ساختمان پلاسکو داده شده است. مطابق اخطارهای داده شده شهرداری تهران در سال جاری مانور عملیات امداد و نجات و اطفای حریق ساختمان را برگزار نموده، همچنین پس از بازدیدهای صورت گرفته از ساختمان دستور العمل ایمنی ساختمان نیز توسط آتشنشانی در شهریور 95 تهیه و به هیأت امنا ابلاغ شده است.
رحمانی فضلی افزود: پیش از اقدام عملی مناسب از سوی دستگاههای مرتبط با این موضوع باید دقیقاً بررسی شود که چگونه عمل کردند، شورای اسلامی شهر تهران نیز به استناد بند 19 ماده 71 قانون شوراها برای اتخاذ تدابیر احتیاطی جهت جلوگیری از خطر آتشسوزی مسئول بوده که تاکنون 4 مصوبه داشته است. نحوه اجرای مصوبات و کفایت آنها در حال بررسی میباشد.
وزیر کشور ادامه داد: کارفرمایان و مسئولان واحدهای تولیدی به موجب ماده 91 قانون کار مکلف هستند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تأمین حفاظت، سلامتی و بهداشت کارگران در محیط کار وسایل و امکانات لازم را فراهم نموده و در اختیار آنها قرار دهند که این موضوع در دستور بررسی است، از جمله مقررات بهداشتی – ایمنی به سایر واحدهای صنفی که از طرف مراجع ذیربط وضع میشود از وظایف و اختیار مجامع صنفی است.
وزیر کشور ادامه داد: هر گاه در حین بازدید کارشناسی حرفه ای بهداشت امکان وقوع حادثه یا بروز خطر در کارگاه داده شود، آنها مکلف هستند مراتب را فوراً و کتباً به کارفرما یا نماینده و به رئیس مستقیم خود اطلاع دهند.
وی افزود: وزارت کار و رفاه اجتماعی و همچنین بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حسب گزارش بازرسان کار و کارشناسان بهداشت حرفه ای از دادسرای عمومی محل و در صورت عدم تشکیل دادسرای عمومی از دادگاه محل تقاضا خواهند کرد فوراً قرار تعطیل و لاک و مهر تمام یا قسمتی از کارگاه را صادر نماید.
رحمانی فضلی تصریح کرد: دادستان بلافاصله نسبت به صدور قرار اقدام و قرار مذکور پس از اقدام قابل اجرا است؛ دستور رفع تعطیلی توسط مرجع مذکور در صورتی صادر خواهد شد که بازرس کار یا کارشناس بهداشت حرفه ای یا کارشناسان ذی ربط دادگستری رفع نواقص و معایب موجود را تایید کند.
هیات مدیره ساختمان پلاسکو به استناد ماده 14 قانون تملک آپارتمان ها مکلف به بیمه نمودن ساختمان در برابر آتش سوزی بوده است و مالک ساختمان به استناد ماده 91 قانون کار پس از اعلام و گزارش بازرس کار موظف به رفع خطر می باشد.
وزیر کشور افزود: گزارش ارائه شده از سوی وزارت تعاون نشان می دهد که از واحدهای ساختمان پلاسکو بازرسی های ادواری و موردی انجام گرفت و توصیه ها و تذکرات مبنی بر ضرورت تغییر کاربری واحدها به آنها داده شده است، به طوری که از 570 واحد کسب و کار مستقر در ساختمان پلاسکو، حدود 47 واحد آن در سال 94 به فعالیت های صنفی تولیدی مشغول و با اقدامات انجام شده 20 واحد آنها از فعالیت های تولیدی خود را متوقف و به فروش و پخش پرداختند.
وی ادامه داد: هیات مدیره ساختمان پلاسکو به استناد ماده 14 قانون تملک آپارتمان ها مکلف به بیمه نمودن ساختمان در برابر آتش سوزی بوده است و مالک ساختمان به استناد ماده 91 قانون کار پس از اعلام و گزارش بازرس کار موظف به رفع خطر می باشد.
این عضو کابینه دولت یازدهم گفت: وزارت راه و شهرسازی سازماندهی و تشکیل تیم های بازرسی جهت نظارت بر ایمنی ساختمان را در زمان بهره برداری موضوع مبحث 22 مقررات ملی ساختمان موظف بوده است که گزارش نحوه اقدامات در دست بررسی است.
رحمانی فضلی افزود: وزارت مذکور در جهت نظارت عالیه بر اجرای مقررات ملی ساختمان و بازدید نمونه ای و موردی از ساختمان به موجب ماده 33 و 37 آیین نامه اجرایی ماده 42 نظام مهندسی و کنترات ساختمان وظایف بر عهده داشته است که گزارش وضعیت آن از سوی وزارت راه و شهرسازی ارائه خواهد شد.
وزیر کشور ادامه داد: روند وقوع آتش سوزی در شهر تهران گزارش هایی که در دست است متاسفانه در چند سال اخیر یعنی از سال 84 تا 94 از 8 و هزار و 184 فقره به 22 هزار و 590 فقره افزایش یافته است که مستلزم بررسی های دقیق و انجام فعالیت های پیشگیرانه است.
وی گفت: بررسی زیرساخت ها و توان عملیاتی سازمان آتش نشانی منطبق با استانداردهای جهانی نشان می دهد در حال حاضر 123 ایستگاه آتش نشانی در تهران وجود دارد که تعداد حسب استاندارد باید به 150 ایستگاه برسد و همچنین از منظر نیروی انسانی سازمان دارای 4 هزار و 900 پرسنل می باشد که وضعیت مطلوبی دارد.
رحمانی فضلی افزود: تعداد خودروهای آتش نشانی 319 دستگاه می باشد که می بایست به حدود 600 دستگاه ارتقا یابد. همچنین 20 دستگاه نردبان و بالابر هیدرولیکی آتش نشانی به عنوان خودروهای خاص اطفای حریق در شهر وجود دارد که تعداد استاندارد آنها باید به 65 دستگاه برسد.
این عضو هیات دولت ادامه داد: مدت زمان رسیدن به محل حادثه توسط نیروهای آتش نشانی در تهران برابر 4 دقیقه و 10 ثانیه است، که از وضعیت مطلوبی مطابق با استانداردهای جهانی برخوردار هستیم.
آتش سوزی در طبقه 10 و واحد 12 که به گفته شاهدان عینی ناشی از محل اتصال برق شروع شده است که این موضوع نیازمند بررسی دقیق تر و مباحث کارشناسی است.
وزیر کشور بیان کرد: بررسی وضعیت بودجه سازمان آتش نشانی بین سال های 90 تا 95 نشان دهنده این موضوع است که اعتبارات این سازمان از یک هزار و 474 میلیارد به رقم 5 هزار و 350 میلیارد رسیده که رقم مناسبی است.
وی گفت: زمان وقوع حادثه در روز پنجشنبه 30 دی ماه و در ساعت 7 و 58 دقیقه و 23 ثانیه بوده است، صدور دستور تخلیه ساختمان ساعت 11 و 2 دقیقه، ریزش ساختمان 11 و 34 دقیقه یعنی پس از 3 ساعت و 35 دقیقه از زمان شروع آتش سوزی بوده است. آتش سوزی در طبقه 10 و واحد 12 که به گفته شاهدان عینی ناشی از محل اتصال برق شروع شده است که این موضوع نیازمند بررسی دقیق تر و مباحث کارشناسی است.
رحمانی فضلی ادامه داد: ساختمان فاقد شبکه گاز بوده و تامین گاز به صورت سیلندرهای کوچک و متوسط انجام می گرفت که بعضاً موجب شدت حریق و وقوع برخی انفجارها بوده است. متاسفانه در این حادثه 22 نفر جان باختند که 16 نفر از آنها آتش نشان های شجاع و 6 نفر از شهروندان بودند.
وزیر کشور تصریح کرد: شهرداری تهران به استناد بند 14 ماده 55 و سازمان آتش نشانی به موجب ماده 30 اساسنامه خود وظیفه نجات انسان ها و مهار و اطفای حریق را برعهده داشته است و همچنین مستند به بند (د) ماده 9 قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران، ریاست شورای هماهنگی مدیریت بحران شهر تهران برعهده شهردار تهران می باشد. مطابق اعلام شهرداری تهران برای تحقق این ماموریت ها این اقدامات صورت گرفته است؛ مدیریت حادثه از سوی سازمان شهرداری و خدمات ایمنی شهرداری از ابتدا انجام و در قالب تشکیل جلسات مدیریت بحران به ریاست شهردار تهران ادامه یافته است، بلافاصله بعد از اعلام حادثه 6 ایستگاه آتش نشانی به محل اعزام شدند که در ادامه به دلیل حجم وسعت آتش به 19 ایستگاه و تجهیزات مرتبط افزایش یافتند.
وی گفت: در شروع عملیات آتش از واحد 12 طبقه 10 شروع شد و به طبقات بالا سرایت کرد. به دلایل شرایط وقوع آتش سوزی در طبقات بالای ساختمان همزمان 6 دستگاه بالابر در محل حضور یافتند، تعداد آتش نشانان اعزامی 236 نفر بود، تلاش برای کنترل حریق در ساختمان و جلوگیری از گسترش به ساختمان های مجاور از مهمترین اقداماتی بود که در دستور کار قرار گرفت.
رحمانی فضلی افزود: تخلیه ساکنان ساختمان به دلیل وجود کارگران شبخواب در ساختمان از مهمترین موضوعاتی بود که با هماهنگی نیروی انتظامی در همان ساعات اولیه انجام شد. پس از ریزش ساختمان کار آواربرداری با تشکیل دو تیم اطفای حریق و امداد و نجات شروع و با تشکیل کمیتهای ادامه پیدا کرد.
وزیر کشور ادامه داد: عملیات آواربرداری 3500 تن آهنآلات و 18 هزار و 800 متر مکعب خاک و نخاله در روز جمعه 8 بهمن به پایان رسید. شایان ذکر است در جلسهای که با حضور هیأت امنای ساختمان پلاسکو در وزارت کشور برگزار گردید اعضا اعلام کردند که آتشنشانی در ابتدای امر حدود 5 دقیقه پس از اعلام حادثه به محل رسید اما به دلیل فقدان امکانات محل را ترک و پس از 15 دقیقه با امکانات لازم در محل حادثه حاضر شد.
وی تأکید کرد: این موضوع با توجه به گزارش های دیگر در دست بررسی است تا نتایج آن مشخص گردد. اقداماتی که دستگاههای اجرایی دیگر انجام دادند بازدید از محل حادثه و تشکیل جلسات مختلف در ستاد مدیریت بحران بود که این جلسه با حضور دستگاههای اجرایی، فرمانداری، استانداری، معاون اول رئیسجمهور و وزرای دیگری بود که لازم بود اقدامات حمایتی نیز از طرف آنها صورت گیرد. همچنین لازم است در اینجا از تمام دستگاههای اجرایی که واقعاً تلاش بسیار خوبی را انجام دادند و امکانات را برای این حادثه به کار گرفتند تشکر و قدردانی کنم.
وزیر کشور افزود: رئیس جمهور و رئیس مجلس نیز از محل حادثه بازدید و دستورات لازم را در محل دادند. در خصوص هماهنگی لجستیکی باید گفت که آمادگی لازم نیروهای مسلح قرارگاه ثارالله، هوا فضای سپاه، ستاد مدیریت بحران ارتش برای اعزام بالگرد و تجهیزات مورد نیاز نیروی انسانی همکاریهای لازم را انجام دادند. همچنین وزارت نیرو نیز برای تأمین برق اضطراری و وزارت نفت نیز اقداماتی را برای اعزام تجهیزات سنگین برش و جرثقیل به منظور کمک به شهرداری انجام دادند.
رحمانی فضلی گفت: تأمین امنیت منطقه و شرایط پایدار برای نیروهای عملیاتی و امدادی پس از بروز حادثه از طرف نیروی انتظامی انجام شد. واقعاً نیروی انتظامی در طول این مدت تلاشهای بسیاری در تأمین امنیت و برقراری صحیح ترافیک و انجام فعالیتهای ترافیکی انجام داد. همچنین هماهنگیهای بسیار خوبی با پزشکی قانونی برای شناسایی اجساد جانباختگان صورت گرفت و همه این اقدامات در کنار رسیدگی به وضعیت آسیبدیدگان بسیار قابل قبول بود.
وی با تأکید بر اینکه ساختمان پلاسکو با پیشنهاد بنیاد مستضعفین در طی دو سال آینده ساخته میشود، افزود: افراد در طی این مدت در مکان دیگری برای کسب و کار خود اسکان پیدا میکنند و دولت با 6 مصوبه در تأمین تسهیلات در بحث کمک به مسئله مالیات، بیمه اقدامات لازم را انجام داده که به اطلاع مردم رسیده است، همچنین در حوزه اطلاعرسانی با انتخاب یک نفر از اعضای آتشنشانی، صدا و سیما عملکرد قابل قبولی را در خصوص این موضوع داشت. از سوی دیگر پس از وقوع حادثه به دنبال تأکیدات مقام معظم رهبری به دنبال تعیین تکلیف حادثه و در نهایت بررسیها در خصوص علت وقوع این حادثه انجام شود.
وزیر کشور ادامه داد: وزارت کشور در این مدت مجموعه اقداماتی را که در حوزه ایمنسازی و پیشگیری انجام داده است عبارت است از تهیه و تصویب سند آسیبشناسی آتشنشانی و امور ایمنی در هیأت دولت، ابلاغ مصوبات سند آسیبشناسی به شهرداریهای کلانشهر و دستگاهها و پیگیری آن، تهیه و تدوین لایحه مدیریت یکپارچه ایمنی شهر و روستا که در کمیسیون کلانشهر در دست بررسی است. همچنین تهیه و تصویب سند آسیبشناسی مدیریت بحران شهرداریهای کشور نیز توسط وزارت کشور صورت گرفته است. از سوی دیگر کمک به احداث و تجهیز ایستگاههای آتشنشانی نیز از دیگر موارد مورد پیگیری وزارت کشور در طول این مدت بوده است.
رحمانی فضلی تصریح کرد: وزارت کشور برای تجهیز ایستگاههای آتشنشانی با اختصاص 900 میلیارد ریال برای ساخت و تکمیل 300 ایستگاه آتشنشانی در شهرهای زیر صد هزار نفر اقدام کرده و در سال 93 و 94 جمعاٌ 400 دستگاه خودروی سنگین آتشنشانی و 425 دستگاه تجهیزات امداد و نجات هیدرولیک برای آتشنشانی در نظر گرفته است. همچنین بازرسیهایی که وزارت کشور بر اساس سند آسیبشناسی و ابلاغ آن در کمتر از یک سال انجام شده است حدود 7 هزار گزارش بازرسی از اماکن مختلف شهر تهران انجام داده است.
وزیر کشور تأکید کرد: در دو جلسه نیز به بحث شناسایی ساختمانهای فرسوده و با ایمنی پایین توجه شده و وزارت مسکن و شهرسازی، شهرداری و وزارت کشور مأمور شدند گزارش مربوطه را برای شنبه هفته آینده آماده کرده و به شورای عالی امنیت ملی و به دولت ارائه کنند. همچنین شورای عالی مدیریت بحران با حضور همه دستگاههای اجرایی در وزارت کشور تشکیل شد و 12 تصمیم اساسی در رابطه با موضوعات تهران و کلانشهرها اتخاذ گردید.
وی ادامه داد: حدود 30 سوال در بحث این موضوع در افکار عمومی و رسانهها مطرح شده بود جمعبندی شده که به تمامی این سوال در مراحل پیگیری پاسخ داده میشود.
وزیر کشور گفت: از موارد مهم سوالها علت وقوع حادثه، علت عدم توفیق اطفای حریق در ساعات اولیه، اقدامات آتشنشانی در بدو ورود به ساختمان و مدیریت صحنه، انجام اقدامات لازم از سوی دستگاههای مختلف میباشد که امیدواریم در روزهای آینده به آن پاسخ داده شود بنابراین هرگونه قصور و تقصیری در خصوص این حادثه از سوی دستگاهی مشخص شود افکار عمومی خواهان آن هستند که اطلاعرسانیهای لازم صورت گیرد اما مهمترین موضوع برای ما ایمنسازی و پیشگیری از وقوع بحران است که انتظار میرود مجلس شورای اسلامی تسریع در رسیدگی به لایحه مدیریت بحران و حوادث غیرمترقبه، بررسی لایحه بیمه اجباری ساختمانها را در دستور کار قرار دهد که امیدواریم با هماهنگیهای دولت، مجلس و مرکز پژوهشها به این موارد در اسرع وقت رسیدگی شود.