پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

اندیشه های امام درگفتگو با رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس

عباسپور:امام استقلال دانشگاهها رالازمه پیشرفت جامعه می‌‌‌‌‌دانستند

علی عباسپور تهرانی فرد رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس تاکید و توصیه بنیانگذار جمهوری اسلامی بر حفظ استقلال دانشگاهها را لازمه رهایی کشور از وابستگی ها دانست و تاکید کرد طی 30 سال اخیر تلاش شده که بنا به فرموده امام (س) اختیار دانشگاه در دست دانشگاهیان باشد.
با توجه به آغاز سال تحصیلی جدید و فرا رسیدن سالگرد بازگشایی دانشگاهها پس از انقلاب فرهنگی ، ضرورت بازخوانی اندیشه ها و آرمان حضرت امام (س) در باره دانشگاهها و دانشگاهیان را در چه می دانید ؟
طی سی سال اخیر تفکر و آرمان حضرت امام (س)همواره در تمامی زمینه ها محرک اصلی پیشرفت برای جامعه بوده و در قریب به اتفاق موارد نقش راهگشای امور را داشته است .در همین راستا تفکر و آرمان ایشان در باره دانشگاه و دانشگاهیان حائز اهمیت بوده و ضروری است که در این باره بازخوانی صورت بگیرد . چرا که حضرت امام رهنمودهای بسیار ارزشمندی در باره دانشگاه داشتند و همواره مسئولان امر بویژه دانشگاهیان را به تلاش برای پیشرفت فضای علمی و پژوهشی کشور تشویق می کردند و توصیه می فرمودند که ارتقای علمی محیط های دانشگاهی و دانشجویی برای رهایی از وابستگی به علوم و فنون و تکنولوژی دیگر کشورها بویژه استعمارگران غربی ،حفظ و گسترش استقلال بوجود آمده در دانشگاه ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، دادن آزادی به دانشگاه و دانشگاهیان از جمله توصیه های امام به مسئولان امر است .

همانطور که اشاره کردید امام (س) توصیه ها و تاکید ات فراوانی برای بهبود ارتقای وضعیت دانشگاه داشتند که از جمله آنها تامین استقلال دانشگاهها ست ، به نظر تان از انقلاب فرهنگی تا کنون این آرمان چه میزان محقق شده است ؟
می توان گفت که طی این سال ها همواره تلاش بر این بوده است که استقلال در محیط های دانشگاهی ،علمی و پژوهشی حفظ شود و به معنای کلمه استقلال این محیط ها رعایت شده و محترم شمرده شود البته استقلال در چارچوب قوانین نظام .نه استقلال از هر چیز ،در حقیقت عدم وابستگی به عنصری خمیره مایه حرکت ما در دانشگاه ست که برگرفته از ارزش های اسلامی ،ضوابط و قوانین کشور اصل ولایت فقیه است که بر سایر امور کشورنیز حکم فرماست .
تفکر بنیانگذار جمهوری اسلامی هم در همین چارچوب بود استقلال مد نظر ایشان نیز استقلالی با همین خمیر ما یه بوده است .
ایجاد استقلال و حفظ آن در دانشگاهها لازمه پیشرفت سیاسی و علمی کشور است و فعالیتهای دانشجویی پس از انقلاب بر این اصول پایه ریزی شده است .
طی قریب به این سی سال گذشته همواره تلاش شده که اختیارات دانشگاه در اختیار دانشگاهیان باشد هرچند که در مواقعی مورد سوء استفاده برخی تشکل های دانشجویی تند رو قرار گرفت و این دسته تشکلها با سوء تعبیر از معنای استقلال دانشجو و دانشگاه فعالیتهایشان را پیشرفت محیط علمی - دانشگاهی قلمداد کردند اما متاسفانه برخلاف ادعا ها اعمال و نتایج تند روی های آنها نشان داد که آن دست عملکرد ها هیچ تاثیری در رشد آزاد اندیشی نظام دانشگاهی نداشته و مقوله ای جدا از استقلال محیط های دانشجویی بود .
خوشبختانه حرکت های آنها هیچ جایگاهی در کرسی های آزاد اندیشی بدست نیاورد و عدم اقبال آز آنها باعث انزوای آنان شد.

به نظرتان استقلال مورد نظر بنیانگذار جمهوری اسلامی در دانشگاهها دارای چه ویژگی هایی است ؟
باصطلاح حضرت امام (س)حوزه و دانشگاه دو بال سعادت و پیشرفت جامعه هستند و طبیعی است که با توجه به این اصل دانشگاه باید در خدمت اهداف جامعه باشد تا نظام اسلامی مان حقیقتا پیشرفت کند . لذا با توجه به اندیشه های حضرت امام (س) در باره پیشرفت دانشگاهها پس از انقلاب می توان گفت استقلال در دانشگاهها یعنی اینکه از نظر علمی خودمان بتوانیم اقتصاد کشور را بگردانیم و در اداره صنعت کشور روی پای خودمان بایستیم ،نیازمند نظارت یا وساطت دانشندان و صاحبنظران بیگانه و خارجی برای تکمیل پروژه ای علمی اقتصادی و صنعتی و... نباشیم .
استقلال دانشگاه و دانشگاهیان به این معناست که اساتید و دانشجویان ما غربزدگی و شرق زدگی نداشته باشند.

اهداف و آرمانها انقلاب فرهنگی و تلاش های صورت گرفته توانسته ما را به این نقطه برساند؟
ما در حد مطلوبی توانسته ایم خودمان را از لحاظ تئوری های علمی بی نیاز کنیم و در برخی صنایع همچون صنعت برق خود کفاییم ، حتی سدهای برقی بسیاری از کشورهای منطقه را متخصصین ما طراحی میکنند و می سازند و بسیاری از امور کشور را سال هاست که خودمان در دست داریم ، اگر چه آن خودکفایی و خود اتکایی مورد نظر حضرت امام (س) در این باره کاملا احراز نشده اما خوشبختانه و نسبت به سال های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تا سطح بالایی علمی شده ایم آنچنان که می توان گفت دانشگاه ها و مراکز علمی مان در شکسته و گسترش مرزهای علمی و به کارگیری آنها برای رسیدن به خود اتکایی تلاش و حرکت صد در صدی دارند و نمونه با ارزش هم استفاده از انرژی یا علم هسته یی بود که عملا با تکیه بر علم و توانمندی دانشمندان داخلی کشور محقق شد ، این یعنی خودکفایی و استقلال دانشگاه ها که هموارمورد تاکید و توصیه بنیانگزار جمهوری اسلامی قرار داشت.
سطح علمی دانشگاه ها ی کشور از انقلاب فرهنگی تا کنون به چه میزان بوده است ودر مقایسه باسطح علمی دانشگاه هایمان پیش از انقلاب به کجا رسیده است؟
متاسفانه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی مسیر دانشگاه ها هم همچون دیگر امورمملکت تحت تاثیر سیاست های کشورهای بیگانه بود در حقیقت علمی در دانشگاه ها یمان آموزش داده می شد که خواست بیگانگان بود یا به عبارت دیگر در قبل از انقلاب دانشگاه ها محل رشد تفکر غربی و پیاده شدن سیاست های غرب بود ودر آن علمی آموخته می شد ودر بسته پذیرفته می شد که غرب می خواست و مسیر حرکت به گونه ای بود که هیچوقت تکنولوژی کشور به جایی نرسد که وابستگی به غرب قطع شود .اما پس از انقلاب شعار دانشگاه در خدمت جامعه مطرح شد و در آن علوم وفنونی آموخته شد که کشور بتواند به تکنولوژی بومی دست یابد تا بتوانیم کشوری را به سازیم که به معنای حقیقی فرمایش امام "نه شرقی نه غربی " باشد به شکر خدا هم اکنون هم بسیاری از نیاز های علمی رفع شده و ما از لحاظ علمی رتبه قابل توجهی در دنیا کسب کرده ایم

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.