سومین نشست عصرانه بنیاد هاسب با محوریت بررسی سند آمایش سرزمینی سیستان و بلوچستان برگزار شد.
گروه جامعه- زهرا پرچکانی: سومین نشست عصرانه بنیاد همدلان آینده نگر سیستان و بلوچستان(هاسب) با تمرکز بر اقتضائات توسعه آمایش محور سیتان و بلوچستان در روز دوشنبه دوم اسفند، همزمان با روز جهانی عدالت اجتماعی با ارائه مسعود شفیق مسئول تیم تدوین سند آمایش سرزمینی سیستان و بلوچستان و چندتن از کارشناسان و کنشگران اجتماعی برگزار شد.
در ابتدای این نشست محمدرضا واعظ مهدوی با بیان اینکه بنیاد هاسب به دنبال برگزاری این جلسات است تا در کنار اهداف خرد مانند مدرسه سازی و ساخت مراکز بهداشت و ... به سایر مسائل اقتصاد کلان منطقه در سطح توسعه نیز توجه کند تا بتواند فعالیت های خود را با اسناد آمایش سرزمینی وفق دهد و آن ها را برنامه محور کند.
زرگر عضو سابق شورای عالی شهرسازی و استاندار اسبق اصفهان نیز در این نشست قصه آمایش در کشور را مایه تاسف دانست چرا که پس از 5 دهه در سال 1400 اولین سند آمایش سرزمینی در منطقه سیستان و بلوچستان منتشر می شود.
وی تاثیر نبود چنین اسنادی را شرح داد و گفت: معضلات کنونی استان اصفهان بهترین مثال برای این مهم است چراکه فقدان طرح آمایش باعث شده آنچه که در این استان نعمت محسوب می شد به نغمت تبدیل شود.
وی همچنین غفلت از منابع انسانی در برنامه های توسعه و آمایشی را عامل شکست دانست: بهترین برنامه ها در صورت تداوم این غفلت شکست خواهد خورد.
مسعود شفیق مسئول تیم تدوین سند آمایش سرزمینی سیستان و بلوچستان در این نشست نابرابری نهادینه شده را موضوعی تاریخی در این سرزمین عنوان کرد و گفت: بغض ناشی از این نابرابری ها هیچوقت درمان نشده است.
وی همچنین تاکید کرد که نباید اشتباه عسلویه در این منطقه تکرار شود و در ادامه خاطرنشان کرد: همه تمرکز فعالیت ها یا در زاهدان است در چابهار است که منجر به تشکیل حاشیه هایی در این شهرها نیز شده است که این نیز در ادامه نابرابری ها در این استان است.
شفیق تاب آوری و پایایی سرزمین ما روی کثرت تنوع های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی دانست که فرصتی برای همبستگی است نه تهدیدی برای جدایی از کشور و در ادامه افزود: یکی از مسائلی که می تواند مردم را به هم بچسباند، توجه به مولفه های فرهنگی مردم است. برای مثال باید نسک بندی ها در حوزه آب احیا شود و طوری نشود که تکنوکرات ها مانند سابق که در حوزه آب ورود می کردند و رانت و خرابی به بار آمی اوردند، در این نقاط هم تکرار شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه سند آمایشی این سرزمین با وقفه ای طولانی تدوین شده است: در این سند تلاش شده است تمام مطالبات 50 سال اخیر در استان فهرست شود و سپس در جامعه محلی نظرات پرسیده شود.
وی افزود: در این استان به سیصد نقطه رسیده ایم که در آنجا مراکز یادگیری ایجاد کنیم. مشابه این کار در نقاط مختلفی انجام شده است لذا ما می خواهیم جایی مانند بنیاد هاسب چند مورد از این مراکز را بسازد تا با آموزش کار، بهداشت و ... توانمند سازی را انجام دهیم چراکه جز این چاره ای برای از بین بردن فقر، نابرابری و .. . در منطقه نیست زیرا همین الان این منطقه نیاز به یک میلیون شغل دارد که با توجه به اعتبارات لازم برای ایجاد هر شغل که هم اکنون به بیش از سیصد میلیون تومان رسیده است، چنین اتفاقی رخ نخواهد نداد.
در این نشست همچنین برخی فعالان اجتماعی استان سیستان و بلوچستان به بیان دغدغه های خود در زمینه گسترش زیرساخت های آموزشی، تخصیص اعتبارات، عدم توجه رسانه ها به فعالیت های صورت گرفته پرداختند.