اسماعیل کهرم فعال محیط زیست معتقد است کفگیر به ته دیگ خورده است و سازه هایی مانند سی و سه پل و پل خواجو به دلیل داشتن پایه های ساروجی، باید در آب می بودند، اما به دلیل خشکی زاینده رود ترک برداشته اند و شروع به فرونشست کرده اند.
اسماعیل کهرم در گفت وگو با خبرنگار جماران درباره اعتراضات اخیر مردم اصفهان نسبت به خشک شدن زاینده رود گفت: اصفهان شهری کم آب است و یک رودخانه به نام زاینده رود در آن قرار دارد. متاسفانه در دهه های اخیر، باری مضاعف بر این رودخانه تحمیل کردند. صنایع آب بری مانند فولاد مبارکه و ذوب آهن در این شهر قرار دارند. در حالی که تولید هر کیلو فولاد قریب به ۳۰ هزار لیتر آب مصرف می کند. مسلم است که تولیدات این صنایع، آب زاینده رود را می بلعند.
متاسفانه امروز ۱۲ استان برنجکاری انجام می دهند
وی افزود: ضمن اینکه در ساحل این رودخانه نیز محصولاتی چون برنج و صیفی جات کاشته شده اند. در صورتی که تنها سه استان گیلان، مازندران و گلستان در ایران می توانند برنج کاری داشته باشند. متاسفانه امروز ۱۲ استان از جمله فارس، برنجکاری انجام می دهند. نتیجه این می شود که علاوه بر خشک شدن آب زاینده رود، سفره های زیر زمینی نیز با خطر شدید خشک شدن مواجه باشند. دشت اصفهان و خراسان سالانه ۱۲ سانتیمتر فرو می نشیند.
کهرم ادامه داد: شوربختانه کفگیر به ته دیگ خورده است و سازه هایی مانند سی و سه پل و پل خواجو به دلیل داشتن پایه های ساروجی، باید در آب می بودند، اما به دلیل خشکی زاینده رود ترک برداشته اند و شروع به فرونشست کرده اند.
خوشبختانه مردم اجازه ندادند توهینی در این تجمعات صورت گیرد
این فعال محیط زیست اظهار داشت: ۳۰۰ نفر از کشاورزان اصفهانی طی ۱۰ روز اخیر نسبت به خشک شدن رودخانه زاینده رود معترض بودند و روز گذشته از مردم اصفهان خواستند نسبت به این موضوع همراهی کنند. این درخواست باعث شد که جمعیتی قابل توجه از مردم اصفهان به صحنه بیایند و با کشاورزان هم صدا شوند.
وی بیان کرد: خوشبختانه مردم اجازه ندادند توهینی در این تجمعات صورت گیرد یا شعارهای نامربوطی سرداده شود. مردم اصفهان مانع بروز اغتشاش در تظاهرات شدند. زیرا به هرحال کسانی بودند که بدشان نمی آمد تظاهرات را به انحراف بکشانند. از این رو، تظاهراتی بسیار دموکراتیک و سنجیده برگزار شد.
مطالبات مردم اصفهان تنها درباره آب نبود
کهرم گفت: به نظرم بهترین شیوه ابراز عقیده و اعتراض در تظاهرات اخیر مردم اصفهان انجام شد. مردم با این اعتراض می خواستند بگویند آقایان و خانم های مقامات، بیایید به حرف ما گوش دهید. امروز ما با شما به زبان مردمی صحبت می کنیم و از شما می خواهیم که به حرف ما گوش دهید و خواسته ها و مطالبات ما را برآورده کنید.
من اگر جای مسئولین بودم همین امروز کشت برخی محصولات نظیر گندم و صیفی کاری را ممنوع می کردم. زیرا این ها محصولاتی آب بر هستند و مناسب مناطق خشک نیستند
این فعال شناخته شده محیط زیست افزود: مطالبات مردم اصفهان تنها درباره آب نبود، بلکه در مورد فرونشست زمین و آلودگی هوا نیز خواسته هایی داشتند. مردم اصفهان به حق می خواهند که بتوانند نفس بکشند.
وی بیان کرد: تظاهراتی بسیار سنجیده و مرتبط با موضوع در اصفهان برگزار شد. امیدوارم که این شیوه اعتراض نتیجه دهد و مردم اصفهان به خواسته های خود برسند.
کهرم گفت: من اگر جای مسئولین بودم همین امروز کشت برخی محصولات نظیر گندم و صیفی کاری را ممنوع می کردم. زیرا این ها محصولاتی آب بر هستند و مناسب مناطق خشک نیستند. دولت باید با دادن یارانه به کشاورزان، مانع ادامه کشت این محصولات در آن خطه شود. باید علاوه بر ممنوعیت این کشت، منافع کشاورزان و خانواده های آنها را تامین کرد. همچنین باید مانع تولید بیشتر فولاد و ذوب آهن در اصفهان شد. برای تولید این محصولات، سواحل خلیج فارس مناسب هستند.