برخی فعالان محیط زیستی و رسانه ای با اشاره به سطح وسیع آتش سوزی های اخیر درمراتع و جنگل های بخش طرهان شهرستان کوهدشت، نسبت به بی اهمیتی نسبت به اتفاقات رخ داده ابراز نگرانی کردند.
پایگاه خبری جماران، میلاد شیراوند: 72 ساعت گذشت تا آتش سوزی ها در کوه های بخش طرهان شهرستان کوهدشت در استان لرستان تقریبا خاموش شود، اما بنابر آنچه که دوستداران محیط زیستی حاضر در منطقه می گویند، عوامل طبیعی همچون جاده و تنگه های صعب العبور و صخره ای مانع از پیش روی آتش به سمت جنگل های منطقه «وسکور» شده است.
میزان وسعت آتش سوزی ها هم یکی از نقاط بحث برانگیز بین مسئولین و حاضران در منطقه است به گونه ای که آمار ارائه شده از سوی فعالان محیط زیستی چیزی حدود 10 برابر میزانی است که به طور رسمی اعلام شده است.
از سوی دیگر مدیرکل منابع طبیعی لرستان انتشار ویدئوهایی در شبکه های اجتماعی را کذب خواند و تاکید کرد که آتش از اواخر روز پنجشنبه خاموش بوده است درحالی که گزارش جماران و اظهارات حاضران در منطقه نشان دهنده ادامه آتش سوزی ها تا عصر روزجمعه بوده است.(اینجا بخوانید)
گلایه های فعالان محیط زیستی و رسانه ای بومی منطقه از عملکرد منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان در همین خصوص بالا گرفته است چراکه آنها معتقدند که حریق پس از اتمام پوشش جنگلی و آتش گرفتن حجم زیادی از منطقه و دسترسی نداشتن به مناطق دیگر متوقف شده است.
کیوان گراوند، فعال محیط زیستی و یکی از اهالی منطقه طرهان در این باره می گوید: مسئولان استانی به گونه ای برخورد می کنند که انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است ولی تا جایی که ما می دانیم بخشی عظیمی از جنگل ها، گونه های گیاهی و جانوری در آتش سوخت و نزدیک بود انارستان های وسیع منطقه هم گرفتار آتش شود ولی عده ای که در تامین یک بالگرد ناتوان بودند، حاضر به پذیرش این موضوع نیستند.
وی در توضیح اظهارات مدیرکل منابع طبیعی لرستان که از حضور یک بالگرد در منطقه خبر داده است، گفت: متاسفانه شهرستان کوهدشت با منابع عظیم جنگلی فاقد بالگرد است و برای انتقال نیروهای داوطلب از استان کرمانشاه بالگرد قرض گرفته بودند که آن هم پس از یک بار سرویس دهی به دلیل نقص فنی ماموریت خود را نیمه تمام باقی گذاشت.
او با انتقاد از نبود تجهیزات فنی در استان لرستان که صدها هزار هکتار جنگل و مرتع دارد، می گوید: بارها در استان آتش سوزی رخ داده است و ما همچنان چشم انتظار هلیکوپتر آب پاش هستیم.
گراوند همچنین به برخوردهای دوگانه با آتش سوزی جنگل ها در مناطق مختلف کشور اشاره می کند و می گوید: نباید رسانه ها بین جنگل های زاگرس تفاوت قائل شوند، چراکه همه ی زاگرس سرمایه ملی است یا طوری برخورد نشود که ما فکر کنیم حیوانات استرالیا از حیوانات ایران، عزیز تر هستند.
شاهپور لطفی فعال رسانه ای که این روزها در منطقه آتش سوزی حاضر شده است، در گفت و گو با جماران می گوید: به طور تقریبی که با اتومبیل مساحت منطقه ی خسارت دیده را تخمین زده ایم، میزان آتش سوزی ها را ده ها هکتار بیشتر از نچه گفته می شود، ارزیابی می کنیم ضمن اینکه این کوهستان ها مهد درختان بلوط است و مراتع وسیعی دارد که آبشخور دامداران منطقه است و وجود آن برای ساکنین منطقه حیاتی است.
وی در ادامه به انواع گونه های گیاهی منطقه اشاره می کند و می گوید: انواع درختان بلوط، زالزالک، پسته وحشی و انجیر به وفور در این منطقه وجود داشته است که اکنون طعمه حریق شده اند.
این فعال رسانه ای در پاسخ به اظهارات مدیرکل منابع طبیعی استان در صداوسیما که ویدئوها و تصاویر منتشر شده در خصوص حیوانات منطقه که گرفتار آتش شده بودند را کذب نامیده بود گفت: گونه های جانوری مانند خرگوش، طیهو، لاکپشت، کبک و ... در منطقه وجود داشته که از بین رفته است.
وی همچنین می گوید مدیریت استان لرستان در این قضیه به شدت بدون برنامه و فاقد کارآیی بوده است چراکه بسیج نیروهای مردمی در موارد مشابه که در گذشته رخ میداد سریعا صورت می گرفت.
او درپایان گفت: با وجود بیش از 270 هزار هکتار مرتع و جنگل که در شهرستان کوهدشت داریم برای مابقی مراتع نگرانیم چرا که امکانات و توان کافی برای مقابله با حوادث احتمالی وجود ندارد.
فرزاد سوری از فعالان محیط زیستی کوهدشت نیز با ارسال ویدئویی از خود با نشان دادن خط آتش در شامگاه جمعه 10 مرداد، از عدم اطفای حریق در آن ساعات خبر داده است در حالی که مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری استان لرستان، عصر روز جمعه از مهار آتش سخن گفته بود.
به گزارش جماران، اینک بخشی از داوطلبان مردمی در منطقه حضور دارند تا اگر وزش باد آتش را به سوی مناطق دیگر هدایت کرد، سریعا در محل حضور داشته باشند. در عین حال مطالبه عمومی حاکی از برآورد دقیق میزان خسارات و تخصیص بودجه کافی برای تامین تجهیزات لازم اطفای حریق در منطقه است چراکه چند سالی بیشتر از آتش سوری های وسیع جنگل های چنگری در این شهرستان نمی گذرد که دوباره آتش مهمان اهالی این دیار شده است.