رییس شورای شهر تهران نوشت: باید دستورالعملهای مقابله با بحران دائما با مردم تمرین شود، در سال۹۶ که زلزله تهران را لرزاند، ۷ماه این مسأله مدنظر بود ولی به تدریج از میزان آن کاسته شد. علاوه بر تمرین این دستورالعملها باید مردم به نوعی امدادگر زلزله باشند و این موضوع را آموزش ببینند.
به گزارش جماران؛ محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران، در رشته توییتی با موضوع زلزله نوشت: «از موضوعاتی که ذهن مردم را در مورد زلزله بالاخص در تهران درگیر میکند این بوده که اگر زلزله بزرگی با شدت 6 تا 7 ریشتری به وقوع بپیوندد #تهران چه خواهد شد؟ و همیشه این سؤال مردم از مسؤولین وجود دارد.
گسلهای تهران و اطراف آن فعالند و از دماوند تا هشتگرد این گسلها دارای گستردگی بوده و حدود۱۷میلیون نفر در منطقهای با گسلهای فعال حضور دارند.
به دلیل عدم رعایت سیاستهای مهاجرتی جمعیت همچنان به سمت این منطقه روان است و در سالهای اخیر 4.5 میلیون نفر اطراف تهران ساکن شدهاند.
در منطقهای که گسلهای فراوان وجود دارد، تراکمپذیری زیاد است پس از زلزله سال 96 صحبتهای زیادی در مورد پیشگیری از این حادثه در میان بخشهای مختلف جامعه مطرح شد ولی متأسفانه با گذشت زمان این موضوع به فراموشی سپرده شد تا اینکه دوباره تهران دچار زمین لرزه شد.
در زلزلههای بزرگ ۸ ساعت طول میکشد که کمکرسانی به صورت سازمانیافته انجام شود لذا در اولین ساعات و حتی تا یکی دو روز پس از زلزله نقش مردم در کاهش تلفات و آسیبها بسیار حائز اهمیت است. خانوادهها باید کیف اضطراری داشته باشند و موارد ضروری را در این کیف لحاظ کنند.
غذاهای فاسدنشدنی، اسناد هویتی، جعبه کمکهای اولیه، رادیو، آب از جمله مواردی است که باید در کیف اضطراری در نظر گرفته شود و حتی یک چادر اسکان کوچک هم اگر دم دست باشد میتواند در زمان حادثه مؤثر واقع شود.
باید دستورالعملهای مقابله با بحران دائما با مردم تمرین شود، در سال۹۶که زلزله تهران را لرزاند، ۷ماه این مسأله مدنظر بود ولی به تدریج از میزان آن کاسته شد. علاوه بر تمرین این دستورالعملها باید مردم به نوعی امدادگر زلزله باشند و این موضوع را آموزش ببینند.
۱۵تا۱۷هزار هکتار بافت فرسوده از دماوند تا هشتگرد وجود دارد اما سالانه تنها۴۰۰تا۵۰۰هکتار از آن، اصلاح بافت صورت میگیرد که سرعت در این مسأله بستگی به مردم و اختصاص وام به آنها دارد؛ نوسازی بافت فرسوده سبب میشود که تحمل ساختمانها در مقابل زلزله۷ریشتری بیشتر شود
آب تهران شبکه اضطراری ضد زلزله ندارد
هر محله باید یک مخزن آب قابل استفاده تا ۷۲ساعت پس از حادثه را داشته باشد لذا ایجاد شبکههای اضطراری در حوزههای مختلف از جمله برق، مخابرات و آب ضروریست البته دستگاهها اقداماتی را در این زمینه انجام دادهاند ولی سرعت عمل آنها بالا نیست
برق تهران جایگزین کامل گاز شود
در بسیاری از کشورهای دنیا جایگزین کردن برق به جای گاز مورد توجه قرار گرفته است حادثه پلاسکو به دلیل حریق ایجاد شد و آواربرداری آن بیش از۱۰روز به طول انجامید که اگر در سیستم این ساختمان به جای گاز از برق استفاده میشد وضعیت این چنین نبود.
در زمینه ساختار اجتماعی و اقتصادی برای پایتخت هنگام وقوع زمینلرزه اقدام جدی نشده است باید دانشگاهها، مراکز علمی و خیریهها پلان برنامهریزی دقیقی مانند شرایطی که برای کرونا ایجاد شد داشته باشند و تکلیفها در این زمینه به صورت دقیق روشن شود.
دستگاه لرزهنگاری در تهران کم است؛ این دستگاه سبب میشود که با دقت بیشتری زمان و مکان زمینلرزه را شناسایی کرد.در مقالهای ترکیهای خواندم که تنها اطراف استانبول۳۰۰تا۴۰۰دستگاه دارند،ولی در ایران پیش از این فقط۱۰۰دستگاه وجود داشت که اکنون به۱۴۰رسیده اما حداقل۵۰۰مورد نیاز است
همچنین در پایتخت تنها 103 سوله مدیریت بحران در 131 ایستگاه آتشنشانی وجود دارد در حالی که برای هر محله حداقل یک سوله و یک ایستگاه آتشنشانی نیاز است. تهران حدود 350 محله دارد و تعداد سولههای بحران ایستگاههای آتشنشانی کافی نیست.
برخی معتقدند که پایتخت را باید جایی غیر از تهران در نظر گرفت ولی باید توجه داشت که این موضوع میتواند هزینه چندین برابر اعتبار مورد نیاز جهت افزایش تابآوری پایتخت مقابل زمینلرزه و زیرساختهای آن را داشته باشد.کارشناسان هنوز به نتیجه جدی در مورد انتقال پایتخت نرسیدهاند.»