پایگاه خبری جماران: صبح امروز، بهمن کشاورز«وکیل و حقوق دان» برجسته کشور به دلیل سکته قلبی در سن 75 سالگی درگذشت.
کشاورز رئیس پیشین اتحادیه سراسری کانون وکلای دادگستری ایران است که از سال های 84 تا 90 و 92 تا 96 عهده دار این سمت بود. درگذشت این چهره حقوقی مطرح باعث ناراحتی جامعه حقوقی شده که واکنش برخی از اعضای آن در ادامه می آید:
کامبیز نوروزی: از درگذشت بهمن کشاورز بسیار متاسفم، وی انسانی شریف و وکیلی با اخلاق بود و نقش مهمی هم در این حرفه داشت. اما آنچه بهمن کشاورز داشت و کمتر کسانی در این حرفه آن را دارند، مسئولیت اجتماعی بود. متاسفانه از ضعف های بزرگ حرفه وکالت در ایران این است که کمتر کسی در آن بدون داشتن منافع شخصی برای خود مسئولیت اجتماعی قائل شده و نسبت به مسائل جامعه، واکنشی علنی نشان می دهد.
وی افزود: بهمن کشاورز در مسائل حقوقی جامعه ایران خودش را نشان می داد، حرف می زد و روشنگری می کرد. همین مسأله باعث می شود تا نبودن کسانی چون او به فضای حقوقی جامعه ایران آسیب بزند.
مصطفی ترک همدانی: بهمن کشاورز پس از انقلاب اسلامی که سیستم وکالتی کشور به دلیل ضرورت های انقلابی تعطیل شده بود به اعتقاد من شخصیتی بود که توانست وجهه حقوق، قضاوت و وکالت را نزد مردم عیان کند و اگر بخواهم صریح تر بیان کنم وقتی صداوسیما در پرونده معروف شهردار اسبق تهران، آقای کشاورز را که وکالت متهم را بر عهده داشت، به تصویر کشید. آقای کشاورز توانست از این فضای رسانه ای به حداعلی خود استفاده کرده و ملاک قضاوت و وکالت را به تصویر بکشد.
وی افزود: شاید بعد از آن بود که صداوسیما دیگر حاضر نشد پرونده هایی را که در آن وکیل وجود دارد را به طور رسانه ای نشان دهد و اگر هم این اتفاق افتاده تنها در حد بیان دوجمله از سوی وکیل بوده و نه بیشتر. بعد از آن، مردمی که یا شناختی از وکالت نداشتند یا نظری منفی نسبت به آن داشتند توانستند پی ببرند که می شود با احاطه بر دانش و سواد و فرهنگ و ادبیات بومی هر کشوری به ویژه زبان فارسی، امتیاز را به شغل وکالت بازگرداند.
ناصر زرافشان: زنده یاد بهمن کشاورز هم دانشکده ای، همکار و دوست من بود. پدر ایشان از چهره های فرهیخته ایران بود، بدین ترتیب بهمن کشاورز از یک محیط فرهنگی و با سنت مردم دوستی می آمد. شاخص ترین وصفی که من می توانم درباره او بیان کنم، استقلالش در برابر مرجع قدرت بود. چه در رژیم گذشته زیرا ما پروانه وکالت خود را در آن رژیم گرفتیم و چه در نظام کنونی، وی در برابر مرجع قدرت استقلال خود را حفظ کرد.
وی افزود: حفظ استقلال شرط ذاتی و ضروری وکالت است و به نظر من برجسته ترین خصلت زنده یاد بهمن کشاورز نیز همین بوده و وکلای جوان ما می توانند یاد بگیرند. در دوره زندان من که ایشان ریاست کانون وکلای دادگستری مرکز را برعهده داشت، با خانواده من در ارتباط کامل بود و در زمانی هم که فریبرز رئیس دانا به عنوان دوست مشترک ما به دلیل اعلام نظرات انتقادیش به سیاست های جاری اقتصادی بازداشت و تحت تعقیب قرار گرفت، آن زنده یاد برای همکاری در زمینه دفاع از رئیس دانا با من تماس گرفت و اعلام تمایل کرد در صورتی که کاری از دستش برمی آید انجام دهد.
این حقوق دان ادامه داد: با توجه به اینکه شاهد روند انحطاط در زمینه اخلاق حرفه ای و استقلال وکالت هستیم، فقدان امثال بهمن کشاورز تأسفش دوچندان می شود. من درگذشت این دوست و همکار عزیزم را به خانواده آن زنده یاد و تمامی وکلای مستقل در کشور تسلیت می گویم.
محمد صالح نیکبخت: درگذشت ناگهانی آقای کشاورز ضایعه غم انگیزی بود که در روزهای اخیر در جامعه حقوقی برای دومین بار تکرار شد. زیرا یک هفته قبل نیز آقای مصباح که ایشان نیز یکی از وکلای برجسته دادگستری بود درگذشت و همه ما متاثر شدیم و اکنون نیز خبر درگذشت بهمن کشاورز بسیار غم انگیز و ناراحت کننده است.
وی افزود: ایشان اگرچه در ردیف افراد مسن قرار گرفته بود اما هنوز عمرش به 80 سال نرسیده بود و متولد 1323 بود. من در هفته گذشته که او را دیدم بسیار سرحال بود و کسی باور نمی کرد که این حادثه بدین شکل و به این زودی اتفاق بیفتد. کشاورز مردی متخلق به اخلاق حرفه ای خود بود و هر چه در توان داشت برای دفاع از جامعه وکالت و همچنین برای دفاع از موکلین خود انجام می داد. او به لحاظ حرفه ای متمایز از دیگران بود و به لحاظ علمی نیز ایشان فردی بسیار توانمند بود. بسیاری از کارآموزانی که ایشان در دوره وکالت داشتند، بعدها جزو وکلای حاذقی شدند و نقش مهمی در جامعه وکالت ایفا کردند.