رویداد چهار روزه «بلوچی پجار» با هدف آشنایی با چهره واقعی بلوچستان، به همراه نمایشگاه سوزندوزی بانوک، در محل مؤسسه نت جئوسنتر برگزار میگردد.
به گزارش جماران، این پویش با هدف ایجاد فرصتی تازه برای آشنایی با فرهنگ بلوچی و با شعار «نه سیاه و نه سفید، بلوچستان را واقعی ببینیم» اقدام به برگزاری رویدادی سه روزه با محوریت آیینهای مهم بلوچستان، مردمشناسی غذاهای بلوچی، چالشهای توسعه در منطقه، معرفی بلوچیدوزی، سوزن دوزی و جاذبههای توریستی سیستان و بلوچستان کرده است. این رویداد از روز شنبه 17 شهریور آغاز میشود و تا 19 شهریور ادامه دارد.
«بلوچی پجار» که به معنای شناخت بلوچ است، از روز جمعه 16 شهریور آغاز میشود. در مراسم افتتاحیه این رویداد که از ساعت 17 تا 20:30 برگزار میگردد، فیلم عسکو به کارگردانی محمدعلی هاشمزهی به به نمایش در میآید و نوازندگان بلوچی به اجرای موسیقی محلی میپردازند.
در روز شنبه 17 شهریور، هنرمندانِ سیستانوبلوچستان با برگزاری کارگاه آموزشی سوزندوزی و شرکت در پنل آشنایی با بلوچیدوزی و سوزندوزی، فرصت آشنایی با این هنر ارزشمند را برای شرکتکنندگان فراهم میکنند. پخش مستند «مهتاب» و معرفی جاذبههای سیستان و بلوچستان از نگاه مسافران از دیگر بخشهای رویداد «بیگاه بلوچیدوزی» خواهد بود.
در «بیگاه آیین» که روز یکشنبه 18 شهریور برگزار میشود، فرصتی برای گفتوگو در خصوص آیینهای مهم بلوچستان فراهم میشود؛ در این رویداد همچنین فیلم «سه چنگ خاک» با موضوع ازدواج اجباری دختران در سیستان و بلوچستان به نمایش درمیآید. در ادامه زنان بلوچ دعوت شده به «بلوچی پجار» به آموزش طرز تهیه غذاهای بلوچی میپردازند و نشستی با موضوع مردمشناسی غذای بلوچی با حضور خانم ستایش فرجی پژوهشگر غذا برگزار خواهد شد.
در روز دوشنبه 19 شهریور نیز جلسه هماندیشی چالشهای توسعه در بلوچستان با حضور دکتر حسن طائی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و دکتر پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق بازرگانی برگزار خواهد شد. این رویداد یک روزه همچنین میزبان انجمنهای فعال در بلوچستان خواهد بود تا در نشستی تخصصی چالشهای حضور خیریهها و سمنها در استان سیستان و بلوچستان و راهکارهای فقرزدایی و توسعه را به بحث بگذارند.
لازم به ذکر است پویش ایران من به عنوان برگزارکننده هفته فرهنگی بلوچ، از سال 1395 در زمینه ساخت بیش از 50 مدرسه در مناطق کمتر برخوردار کشور فعال بوده است. این پویش که در حال ساخت اولین مدرسه توسعه پایدارِ ایران در منطقه چابهار است، با فعالسازی سوزندوزی زنان در قالب برند «بانوک» رونق اقتصادی را به روستای سیدبار بازگردانده است. این پویش به دنبال آن است که با معرفی دستاوردهای بلوچستان، زمینه را برای توسعه همهجانبه این سرزمین فراهم کند.