از امروز 14 شهریور 1403، با فعال شدن سامانه؛ انتخاب رشته داوطلبان در کنکور ۱۴۰۳ آغاز شد.
به گزارش جماران؛ سامانه انتخاب رشته رشته های با آزمون برای داوطلبان مجاز آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ بر روی درگاه اطلاعرسانی سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور فعال شد.
نتیجه علمی داوطلبان آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ به صورت کارنامه ملاک برای انتخاب رشته حاوی نمره کل نهایی، رتبه، سهمیه و وضعیت بومی از جمعه ۹ شهریورماه بر روی درگاه اطلاعرسانی سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور قرار گرفته که داوطلبان میتوانند با ورود به سامانه جامع آزمون سراسری به آدرس https://my.sanjesh.org، کارنامه خود را مشاهده کنند.
توجه ۱: داوطلبانی که در چند نوبت آزمون سراسری سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ در بیش از یک گروه آزمایشی اصلی متفاوت (گروههای اصلی عبارتند از: علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی) شرکت کرده اند باید در زمان تعیین شده اعلامی، گروه آزمایشی اصلی مورد نظر خود را برای انتخاب رشته در حساب کاربری خود تعیین میکردند. در صورت عدم تعیین گروه آزمایشی توسط داوطلب در زمان مقرر، گروه آزمایشی اصلی آخرین نوبت آزمون، ملاک عمل قرار گرفته است. یک داوطلب امکان انتخاب رشته از دو گروه آزمایشی اصلی را ندارد.
توجه ۲: داوطلبانی که در دانشگاه فرهنگیان قبول شدهاند و انصراف خود را به اداره کل آموزش و پرورش استان بومی خود در زمان مقرر ارائه نکردهاند، کارنامه علمی طبق مقررات برای آنان صادر نمیشود.
توجه ۳: داوطلبانی که در نوبت اول آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ شرکت کرده و در زمان ثبتنام آزمون اعلام کردهاند فقط متقاضی آزمون اختصاصی پذیرش دانشجو – معلم در دانشگاه فرهنگیان بودند (چه در دانشگاه فرهنگیان پذیرفتهشده یا پذیرفته نشده باشند) و در نوبت دوم آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ ثبتنام نکردهاند، داوطلب آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ نیستند لذا برای آنان کارنامه ملاک انتخاب رشته تهیه نشده و اجازه انتخاب رشته در آزمون سراسری را ندارند.
دفترچه های راهنمای انتخاب رشته پذیرش با آزمون در همه گروه های آزمایشی به همراه دفترچه راهنمای ثبتنام و انتخاب رشته پذیرش صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی «بدون آزمون» در درگاه اطلاعرسانی سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور منتشر شده است.
انتخاب رشته از طریق سامانه جامع آزمون سراسری به نشانی https://my.sanjesh.org/login از امروز سه شنبه ۱۳ شهریور آغاز شده است و داوطلبان تا روز یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ فرصت دارند نسبت به انتخاب ۱۵۰ کدرشته اقدام کنند.
داوطلبانی که در آزمون سراسری شرکت کرده و بر اساس کارنامه اعلامی، مجاز به انتخاب رشته شدهاند و مایل به انتخاب کدرشتهمحلهایِ پذیرش با آزمون و پذیرش صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی هستند انتخاب رشته آنها فقط در یک فرم و حداکثر تا ۱۵۰ رشته محل، انجام میشود.
به عبارت دیگر فرآیند انتخاب رشته این دو، جداگانه نخواهد بود. توضیحات کامل این دو روشِ پذیرش در «دفترچۀ راهنمای انتخاب رشته» (شماره ۲) به تفکیک ارائه شده است.
تبصره ۱: داوطلبانی که در آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ (نوبت های اول و یا دوم) ثبت نام کرده و غایبِ جلسۀ این آزمون ها بودند، نیازی به ثبت نام مجدد برای رشته های پذیرش صرفاً با سوابق تحصیلی ندارند و میتوانند در رشتههایی که پذیرش آنها با سوابق تحصیلی (بدون آزمون) است تا ۱۵۰ کدرشته محل از دفترچه راهنمای انتخاب رشته انتخاب و در فرم انتخاب رشته درج کنند.
تبصره ۲: داوطلبانی که قبلاً در آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ ثبت نام نکردهاند، در صورت تمایل میتوانند براساس بند ۲ این اطلاعیه، نسبت به ثبتنام و انتخاب رشته در رشتههایی که پذیرش آنها با سوابق تحصیلی (بدون آزمون) است بر اساس دفترچه مربوط اقدام کنند.
تبصره ۳: در صورتی که فردی هم نسبت به انتخاب رشته در مرحله انتخاب رشتههای با آزمون و رشته های صرفاً براساس سوابق تحصیلی (بدون آزمون) اقدام کند و هم در مرحله ثبت نام برای رشتههای صرفاً براساس سوابق تحصیلی (بدون آزمون) اقدام به ثبت نام و انتخاب رشته برای این رشته ها کند، ثبت نام و انتخاب رشته وی در رشته های صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی باطل خواهد شد و هزینه پرداختی وی نیز مسترد نخواهد شد.
داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشتههای تحصیلی (رشتههای با آزمون) شدهاند، لازم است برای مشاهده دفترچه راهنمای انتخاب رشتههای تحصیلی (شماره ۲) و انجام انتخاب رشته به نکات ذیل توجه کنند:
دفترچه راهنمای انتخاب رشتههای تحصیلی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی حاوی تمامی شرایط و ضوابط اختصاصی رشتههای مختلف تحصیلی دورههای روزانه، نوبت دوم (شبانه)، مجازی، پردیس خودگردان و شهریه پرداز، دانشگاه پیامنور، مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی (اعم از با آزمون و پذیرش صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی «بدون آزمون»)، توضیحاتِ کامل درباره نحوه تکمیل فرم انتخاب رشته و همچنین راهنمای مراجعه به سامانه جامع آزمون سراسری است و داوطلبان باید دفترچههای انتخاب رشتۀ مربوط را به دقت مطالعه کنند.
تاکید می شود ابتدا نسبت به مطالعۀ دقیق دفترچه راهنمای انتخاب رشتههای تحصیلی (دفترچه شماره ۲) گروه آزمایشی مربوط و توضیحات مندرج در دفترچه پیوست ها و نیز ویژه نامه انتخاب رشته اقدام کرده و کدرشته محلهای مورد نظر خود را (برابر ضوابط مندرج در دفترچه راهنمای انتخاب رشته) استخراج و به ترتیب تقدمِ علاقه مرتب کنند.
پس از آن، کدرشتهمحلهای انتخابی خود را ابتدا در فرم پیشنویس مندرج در انتهای دفترچه راهنمای انتخاب رشته درج و پس از اطمینان از صحت کدرشته محلهای انتخابی، آنها را در فرم انتخاب رشته اینترنتی ثبت و تکمیل کنند.
پس از تائید نهایی کدرشتهمحلهای انتخابی، رسید انتخاب رشته در اختیار متقاضی قرار داده خواهد شد. داوطلبان توجه داشته باشند که فقط یک بار اجازه انتخاب رشته به هر فرد داده میشود. ضمناً پس از انجام انتخاب رشته و دریافت رسید، داوطلبان میتوانند فرم انتخاب رشته خود را به تعداد دفعات محدود تصحیح یا ویرایش کنند.
تبصره ۱: در صورت علاقه به انتخاب رشتههای خاص یا بورسیه، حتماً شرایط و ضوابط این رشته ها را (که بصورت جداگانه به عنوان پیوست دفترچههای راهنمای انتخاب رشته در درگاه اطلاعرسانیِ سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور درج شده است) مطالعه کنند و صرفاً در صورت داشتن شرایط لازم، این رشته ها را انتخاب کنند.
لازم به توضیح است فهرست اسامی معرفی شدگان چندبرابرِ ظرفیت برای رشته های بورسیه و دارای شرایط خاص برای انجام مراحل مصاحبه یا گزینش در هفتۀ آخر شهریورماه در درگاه اطلاع رسانی سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور منتشر خواهد شد.
تبصره ۲: با توجه به اینکه پذیرش دانشجو در رشته علوم ورزشی در گروههای آزمایشی علوم ریاضی، علوم تجربی و علوم انسانی و همچنین رشتههای تحصیلی گروه آزمایشی هنر شامل (نقاشی، ارتباط تصویری، طراحی پارچه، طراحی لباس، گرافیک، طراحی صنعتی، ادبیات نمایشی، مجسمهسازی، موسیقی ایرانی، موسیقی جهانی، کتاب آرایی، آهنگسازی، بازیگری، طراحی صحنه، نمایش عروسکی، عکاسی و سینما) با شرایط خاص صورت میپذیرد، داوطلبانی که قبلاً برای شرکت در آزمون عملی این رشتهها در بازۀ زمانیِ ۱۷ تا ۲۶ تیرماه اعلام علاقهمندی کرده و در آزمون عملی آنها شرکت کرده یا خواهند کرد، در صورت تمایل لازم است این رشتهها را در بین ۱۵۰ انتخاب خود در فرم انتخاب رشته، در هر اولویتی که علاقه دارند، قرار دهند.
تبصره ۳: داوطلبان گروههای آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی علاقهمند به رشته با آزمونِ علوم ورزشی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی که بر اساس کارنامه نتایج در دوره روزانه و نوبت دوم مجاز به انتخاب رشته نشدهاند، در صورتی که در موعد مقرر علاقهمندی خود را به رشته علوم ورزشی اعلام کردهاند، به آنان اجازه انتخاب رشته محل های دوره روزانه و نوبت دوم یا دانشگاه تربیت دبیرشهید رجایی (تربیت معلم)، منحصراً در این رشته داده شده است.
داوطلبان همۀ گروه های آزمایشی که تمایل به انتخاب رشتههای علوم ورزشی و رشتههای تحصیلی گروه آزمایشی هنر شامل (نقاشی، ارتباط تصویری، گرافیک، طراحی پارچه، طراحی لباس، طراحی صنعتی، ادبیات نمایشی، مجسمهسازی، موسیقی ایرانی، موسیقی جهانی، کتاب آرایی، آهنگسازی، بازیگری، طراحی صحنه، نمایش عروسکی، عکاسی و سینما) با روش پذیرش صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی (بدون آزمون) دارند، نیاز به شرکت در آزمون عملی ندارند.
داوطلبان برای اعلام علاقهمندی به منظور پذیرش در رشتههای با آزمون دانشگاه پیامنور و دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی (تربیت معلم) باید نسبت به پرداخت هزینۀ مربوط به علاقهمندی هر یک از این دورهها، به صورت جداگانه ۵۷۶ هزار ریال از طریق سیستم پرداخت اینترنتی مندرج در درگاه اطلاعرسانی سازمان ملی سنجش (بخش خرید کارت اعتباری) اقدام و سپس رشته محل های این دانشگاه ها و موسسات را در فرم انتخاب رشته درج کنند.
ویژه نامه راهنمای انتخاب رشته آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ شامل مطالب مفید و کاربردی درباره انتخاب رشته از جمله تشریح محتوای کارنامه آزمون، آشنایی با بومی گزینی، انواع سهمیه ها، استفاده از انتخاب رشته مجازی و نکته های مهم در انتخاب رشته اصلی، منتشر شده است.
پذیرش در کدرشتهمحلهای صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی برای داوطلبان شاخه نظری با ملاک معدل کتبی نهایی دیپلم و داوطلبان شاخه فنی و حرفهای یا کاردانش با معدل کل دیپلم انجام میشود و داوطلب میتواند بدون توجه به نوع مدرک دیپلم و از تمامی گروههای آزمایشی به انتخاب رشته در دورههای مختلف نسبت به انتخاب رشته اقدام کند.
آن دسته از داوطلبانِ علاقهمند به انتخاب رشتههای تحصیلی مراکز و واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی (به جز رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی)، باید پس از دریافت کارنامه، برای اطلاع از زمان و نحوه انتخاب رشته از روز یکشنبه ۱۱ شهریور به درگاه اطلاعرسانی مرکز سنجش، پذیرش و امور فارغ التحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی به نشانی: www.azmoon.org مراجعه کنند.
تبصره ۴: بر اساس مصوبه جلسه ۲۲ مورخ ۳۰ آذر ۱۳۹۸ شورای سنجش و پذیرش دانشجو، داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی که در کارنامه اعلام نتایج اولیه مجاز به انتخاب رشته شدهاند، توجه داشته باشند که رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی مراکز دانشگاه آزاد اسلامی در دفترچه راهنمای انتخاب رشته مندرج در درگاه اطلاعرسانی سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور درج شده است و در صورت علاقهمندی به هر یک از این چهار رشته تحصیلی، باید آنها را در فرم انتخاب رشته در درگاه اطلاعرسانی سازمان ملی سنجش و در اولویت مورد دلخواه درج کنند.
تبصره ۵: انتخاب رشته سایر رشتههای تحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی با استفاده از کد دسترسی مندرج در کارنامه اعلام نتایج آزمون، بطور مجزا و از طریق دانشگاه مذکور انجام میپذیرد.
تبصره ۶: داوطلبانی که در یکی از رشتههای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی یا دانشگاه آزاد اسلامی پذیرفته شوند، میتوانند به دلخواه خود منحصراً در یکی از مؤسسات محل قبولی، ثبتنام کرده و مشغول به تحصیل شوند.
یادآوریهای مهم:
به داوطلبان توصیه می شود پس از دریافت رسید انتخاب رشته، حتماً از فهرست کدرشته های انتخابی خود در فرم انتخاب رشته یک نسخه چاپی تهیه و یا آن را ذخیره کنند. لازم است به دقت فرم انتخاب رشته را بازبینی و مشاهده نموده و در صورت نیاز به اصلاحِ کدرشته-محلهایِ درج شده در آن، (تا پایان مهلت انتخاب رشته) با مراجعه به بخش ویرایش فرم انتخاب رشته آن را اصلاح نمایند. لازم است نسخه چاپ یا ذخیره شده فهرست کدرشته محلهای انتخابی را تا زمان اعلام نتایج نهایی نزد خود نگهداری کنند.
با توجه به اینکه بعد از اعلام نتایج نهایی آزمون؛ درخواست های اشتباه در انتخاب رشته در سازمان ملی سنجش قابل بررسی نیست، لذا لازم است داوطلبان در کنترل دقیق رشته های انتخابی و درج آنها در فرم انتخاب رشته دقت لازم را به عمل آورند. تاکید می شود مسئولیت درج و ثبت نهایی رشته محل ها در فرم انتخاب رشته با شخص داوطلب است و هیچ ادعایی مبنی بر اشتباه متصدی کافی نت یا مشاور انتخاب رشته در این زمینه قابل پذیرش نخواهد بود.
داوطلبان برای اینکه مراحل انتخاب رشتههای تحصیلی را با موفقیت به پایان برسانند و مشکلی برای آنان بوجود نیاید، باید اطلاعیههای این سازمان، دفترچه راهنمای انتخاب رشتههای تحصیلی و شرایط و ضوابط مؤسساتی که به صورت شرایط خاص پذیرش میکنند و هم چنین ویژه نامۀ انتخاب رشته را به دقت مطالعه کنند.
برخی از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی بعد از انتشار دفترچه راهنمای انتخاب رشته اقدام به اخذ مجوز رشته جدید یا حذف رشته میکنند که سازمان ملی سنجش در طول زمان انتخاب رشته این موضوع را در قالب اطلاعیههای اصلاحی اطلاعرسانی میکند. لذا لازم است داوطلبان تا پایان زمان انتخاب رشته با مراجعه به درگاه اطلاعرسانی از وجود این اطلاعیهها آگاه شده و در صورت نیاز انتخاب رشته خود را ویرایش کنند.
داوطلبان در صورت مشاهده مغایرت در سهمیه ایثارگران یا درخواست اِعمالِ سهمیۀ ایثارگران، باید حداکثر تا تاریخ ۱۷ شهریور به ارگانهای مربوط (محل تشکیل پرونده ایثارگری) مراجعه و موضوع علت عدم تأیید سهمیه یا درخواست اِعمالِ سهمیه را پیگیری نمایند. در صورت تأیید نهایی سهمیه آنان و ارسال مشخصات داوطلبان حداکثر تا تاریخ ۲۰ شهریور به سازمان ملی سنجش توسط ستاد کل ارگان ذیربط در تهران، سهمیه آنان برای مرحله گزینش نهایی اعمال خواهد شد.
در غیر این صورت بعد از تاریخ ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ اقدامی در خصوص اعمال سهمیه ایثارگران به عمل نخواهد آمد و این داوطلبان با سهمیه آزاد گزینش خواهند شد. درصورتی که تغییری در وضعیت علمی داوطلبان به دلیل اصلاح سهمیه ایجاد شود، نتیجه در کارنامه آنها اعمال و در دهه سوم شهریور ماه برای اصلاح انتخاب رشته، با این دسته از داوطلبان مساعدت لازم به عمل خواهد آمد.
نمره کل سابقه تحصیلی که توسط وزارت آموزش و پرورش به سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور تحویل شده در وضعیت علمی داوطلبان اعمال شده و نتیجه در کارنامه این دسته از داوطلبان هم اکنون قابل مشاهده است. در صورت تغییر در نمره کل سابقه تحصیلی توسط وزارت آموزش و پرورش، کارنامه آنها شامل نمره کل سابقه تحصیلی، نمره کل نهایی، رتبه در سهمیه و رتبه کشوری اصلاح و امکان ویرایش انتخاب رشته در دهه سوم شهریورماه توسط سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور فراهم خواهد شد.