به گزارش خبرآنلاین آذربایجانغربی، محمدمهدی شهریاری در گفت و گوی خبری در صدا و سیمای مرکز استان با اشاره به افتتاح ۳۹۶ طرح عمرانی و ۵۵ طرح تولیدی و صنعتی در دهه فجر گفت: دهه فجر امسال ۸۳ طرح با سه هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال اعتبار کلنگ زنی می شود ضمن اینکه مجموع اعتبارات طرح های افتتاحی و کلنگ زنی در دهه فجر امسال به ۹ هزار و ۹۳۰ میلیارد ریال می رسد که رقمی قابل توجه در راستای توسعه استان به شمار می رود.
وضعیت گازرسانی در استان
شهریاری با اشاره به اینکه آذربایجان غربی از جمله استان های کم برخوردار کشور در بهره مندی از نعمت گاز طبیعی است، ادامه داد: در حال حاضر ۱۲۷ روستای این استان در آستانه بهره مندی از گاز طبیعی است و هماکنون طرح گازرسانی به ۲۷۳ روستا در دست اجراست و گازرسانی به ۴۵۰ روستا نیز در حال مطالعه است که با اضافه شدن این روستاها، شاخص بهره مندی از گاز طبیعی بسیار بالاتر از میانگین کشوری خواهد بود.
وی گفت: در حال حاضر میزان بهره مندی از گاز طبیعی در روستاهای آذربایجان غربی کمتر از ۵۰ درصد و بسیار پایین تر از متوسط کشوری است.
وضعیت راهآهن ارومیه
شهریاری از اتمام طرح عمرانی و ریل گذاری راه آهن مراغه - ارومیه خبر داد و گفت: این طرح اوایل اسفند سال جاری به شرکت رجا واگذار شده و از اوایل سال آینده نیز بخش مسافری آن راه اندازی می شود.
وضعیت راههای استان
استاندار آذربایجان غربی با اشاره به اهتمام ویژه وزارت راه و شهرسازی و مدیریت استان برای بهبود وضعیت راه های روستایی به ویژه در مناطق محروم اضافه کرد: در سال آینده با مشارکت ۵۰ درصدی وزارت راه و شهرسازی و ۵۰ درصدی استانداری، ۸۰۰ کیلومتر راه روستایی آسفالت می شود تا این استان که یکی از حادثهخیز ترین استانها در تلفات جادهای است بهبود یابد و سال آینده نیز ۲۰ نقطه حادثه خیز در استان ایمن سازی می شود که حدود نیمی از کل نقاط حادثه خیز را در بر می گیرد.
وی آذربایجان غربی را استانی ترانزیتی عنوان کرد و ادامه داد: راه های استان استاندارد لازم را ندارد که برای حل این مشکل، برنامه ریزی های لازم برای استفاده از اعتبارات دولتی در کنار فاینانس داخلی و خارجی انجام شده است.
وی بیان کرد: در این راستا ۷۰ کیلومتر مسیر رازی - خوی به عنوان یکی از راه های تاثیرگذار ترانزیتی آذربایجان غربی با استفاده از یکهزار و ۴۰۰ میلیارد ریال فاینانس خارجی احداث می شود.
۱۲ درصد معادن فلزی کشور در آذربایجان غربی است
استاندار آذربایجان غربی با اشاره به سهم ۲.۲۵ درصدی استان از مساحت کشور، از وجود ۱۲ درصد معادن فلزی ایران در این استان خبر داد و گفت: با وجود این ظرفیت قابل توجه، کار خاصی در این خصوص صورت نگرفته و تنها پنج هزار اشتغال در این بخش ایجاد کرده ایم؛ در حالی که این رقم می تواند به بیش از ۵۰ هزار نفر اشتغال مستقیم ارتقا یابد.
شهریاری، چالدران، سرو و تکاب را از جمله بخش های دارای ظرفیت معدنی قابل توجه در آذربایجان غربی برشمرد و افزود: هنوز نتوانسته ایم از ظرفیت معدنی این مناطق برای توسعه استفاده کنیم اما برای شکوفایی این بخش با سرمایه گذاری داخلی و خارجی برنامه ریزی شده است.
تکنولوژی فرسوده از جمله مشکلات صنعت آذربایجانغربی
استاندار آذربایجان غربی اظهار کرد: یکی از مشکلات مهم استان، واحدهای تولیدی راکد و نیمه فعال است ولی بخش مهمی از این واحدها حتی با تزریق اعتبار نیز امکان ادامه کار ندارند.
شهریاری بیان کرد: اکثر واحدهای مشکل دار از تکنولوژی فرسوده استفاده می کنند و از فناوری روز برخوردار نیستند که کمک اعتباری و تسهیلاتی به این افراد برای هیچ کس مقرون به صرفه نیست.
وی گفت: تعدادی از واحدها نیز از تکنولوژی روز بهره می برند که برای این واحدها کمک های اعتباری و تسهیلاتی لازم اعطا می شود تا بتوانند تولیدات خود را با بازاریابی مناسب به فروش برسانند.
وی مصوبه ۳۰۰ هزار میلیارد ریالی برای اعطای تسهیلات راه اندازی دوباره واحدهای راکد در کشور را یادآوری کرد و افزود: مصوبه های لازم برای ارائه بخشی از این تسهیلات در قالب وام های حوزه اقتصاد مقاومتی در استان انجام شده ولی برخی از بانک ها در این خصوص خوب عمل نکرده اند که در حال حل این مشکل هستیم.
استاندار آذربایجان غربی اضافه کرد: واحدهای تولیدی باید قیمت و کیفیت کالاهای خود را ارتقا ببخشند تا بتوانند در بازارهای جهانی رقابت کنند.
سطح آب دریاچه امسال از ۱.۵ میلیارد متر مکعب پایین تر نرفته است
شهریاری در خصوص دریاچه ارومیه اظهار کرد: نگرانی دریاچه ارومیه یک نگرانی ملی است و دولت تدبیر و امید تمام توان خود را برای احیای این دریاچه به کار بسته است. وی استفاده بی حد از آب در بخش کشاورزی را یکی از عوامل مهم خشکی دریاچه ارومیه برشمرد و بیان کرد: میزان مصرف در این بخش هنوز بسیار زیاد است و با وجود الزام ستاد احیا برای کاهش هشت درصدی مصرف آب در این بخش در سال های گذشته، قدمی در این خصوص برداشته نشده است.
وی از وجود ۶۰ هزار هکتار باغ سیب به عنوان یک محصول کشاورزی آب بر در حوضه دریاچه ارومیه در استان خبر داد و گفت: در کنار مصرف آب زیاد، راندمان این باغ ها نیز بسیار کم است و طبق استانداردهای بین المللی باید از این میزان باغ بیش از سه میلیون تن سیب برداشت شود در حالیکه میزان تولید تنها ۱.۳ میلیون تن است.
استاندار آذربایجان غربی ادامه داد: در صورت کاهش هشت درصدی مصرف آب در حوضه دریاچه ارومیه از محل ارتقای راندمان و بهبود کشت می توان سالانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب به دریاچه تزریق کرد.
شهریاری تاکید کرد: در این راستا و برای همراه کردن کشاورزان و ارائه آموزش های لازم در این خصوص، سازمان جهاد کشاورزی باید به وظایف خود عمل کند.
وی میزان آب دریاچه ارومیه در دی ماه امسال را حدود ۱.۵ میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: این دریاچه در کمترین سطح خود در سال ۹۳ حدود نیم میلیارد مترمکعب آب داشت و بر خلاف برخی گفته ها در دی ماه امسال در کمترین میزان خود نبود.
وی از سرمایه گذاری ۱۰ هزار میلیارد ریالی دولت در طرح انتقال آب از کانی سیب به دریاچه ارومیه خبر داد و افزود: تونل مربوط به این طرح ۴۰ کیلومتر طول دارد که برای اتمام آن، ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار دیگر مورد نیاز است.
استاندار آذربایجان غربی با اشاره به اینکه با اتمام کار این تونل تا سه سال آینده، سالانه ۶۵۰ میلیون مترمکعب آب به دریاچه می ریزد، اظهار کرد: در صورت اتمام همه طرح های انتقال و احیا و همچنین بهبود راندمان بخش کشاورزی، سالانه ۲ میلیون مترمکعب آب به دریاچه می ریزد.
باید زمینه ورود سرمایه گذاران فراهم شود
شهریاری تاکید کرد: دولت، منابع عظیمی برای تزریق در طرح های مختلف توسعه ای ندارد و باید زمینه ورود سرمایه گذاران در بخش های گوناگون فراهم شود.
وی بخش گردشگری را یکی از بخش های مهم توسعه ای آذربایجان غربی برشمرد و بیان کرد: در این بخش نیز نقصان هایی با وجود ظرفیت بالقوه وجود دارد که برای توسعه باید از آنها بهره ببریم و در این باره نیز باید از سرمایه گذاران حمایت کرد.
46