دکتر رحیم اصغری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بخش پیوند مغز استخوان این مرکز از سال 1389 راه اندازی شده و امسال نیز 2 پیوند آلوژن و هفت پیوند اتولوگ با موفقیت در این مرکز انجام شده است .
وی اظهار کرد: پیوند مغز استخوان یکی از روش های منتخب در درمان برخی از ناهنجارهای خونی مادرزادی نظیر تالاسمی، سرطان غدد لنفاوی و میلوم مولتیپل، انواع سرطان خون و به ندرت درموارد نقص سیستم ایمنی و سرطان های استخوان و سینه محسوب می شود.
وی اضافه کرد: انتخاب این روش درمانی در مرحله نخست به عهده پزشک فوق تخصص خون بوده و این تصمیم بر اساس شدت و درجه پیشرفت بیماری و شرایط بالینی بیمار گرفته می شود.
وی ادامه داد: پیوند مغز استخوان به 2 روش پیوند آلوژن و پیوند اتولوگ انجام می شود که پیوند آلوژن (ازفرد دهنده) جهت درمان تالاسمی و بعضی از انواع سرطان خون به کار می رود.
فوق تخصص خون و سرطان بالغین بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه افزود: دراین روش، سلول های مادر تولید کننده اجزای خون از یک دهنده سالم گرفته شده و سپس تحت شرایط خاص به بیمار تزریق می شود.
دکتر اصغری گفت: این روش درمانی برای افراد بالای 60 سال به علت افزایش احتمال بروز عارضه پیوند علیه میزبان توصیه نمی شود اما گاهی اوقات پزشک براساس شرایط بالینی بیمار و نه سن تقویمی وی تصمیم به انجام پیوند می گیرد.
وی اضافه کرد: مرحله اول انجام این روش درمانی یافتن دهنده مناسب جهت بیمار می باشد و پیوند مغز استخوان تنها ازافراد درجه یک خانواده بیمار یعنی خواهر یا برادر قابل انجام است.
وی اظهار کرد: روش اتولوگ (از خود فرد بیمار) در موارد سرطان غدد لنفاوی و میلوم مولتیپل و بعضی ازانواع سرطان خون کاربرد دارد و در این روش نیازی به یافتن دهنده نیست.
وی ادامه داد: در روش اتولوگ درحالی که بیماری فرد تحت تاثیر شیمی درمانی های انجام شده، در مرحله خفته به سرمی برد در بخش پیوند بستری می شود و داروی GCSF جهت تحریک تولید سلولهای بنیادی و سرازیر شدن آنها به سمت گردش خون محیطی به فرد تزریق می شود.
اصغری گفت: تزریق این دارو به صورت زیرجلدی هر 12 ساعت به مدت سه تا هفت روز انجام می شود و این دارو سلول های مادر مغز استخوان را که در حالت خفته بیماری به سرمی برد را تحریک کرده و باعث تولید زیاد آن می شود.
فوق تخصص خون و سرطان بالغین بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه گفت: پس از ایجاد شمارش قابل قبول این سلولها درخون بیمار، توسط دستگاه سل سپراتور، سلولهای تولید شده موجود درخون جمع آوری شده و پس از ذخیره شدن درکیسه مخصوص، در یخچال مخصوص فرآورده های خونی نگهداری می شود.
وی ادامه داد: پس از این مرحله شیمی درمانی خاص جهت سرکوبی کامل مغز استخوان و سلولهای توموری باقیمانده دربدن بیمار انجام می شود و 24 ساعت بعد از اتمام این شیمی درمانی سلولهای جمع آوری شده به وی تزریق می شود که این سلولها به سمت محیط مغز استخوان حرکت کرده و درآن جایگزین شده و شروع به فعالیت می کنند.
وی اظهار کرد: امیدواریم با تقویت تیم پیوند و توسعه بخش های تکمیلی شامل سیتوژنتیک، مشاوره ایمونولوژی، ویروس شناسی و RT-PCR شاهد توسعه و پیشرفت این شاخه طب داخلی باشیم.
وی تاکید کرد که با تقویت بخش پیوند مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه قادر به ارائه خدمات پیوند مغز استخوان علاوه بر آذربایجان غربی به سایر استان های همجوار و کشورهای همسایه نیز خواهیم بود.
به گزارش ایرنا، بخش پیوند مغز استخوان مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه در سال 1389 با تلاش مرحوم دکتر داود ملکی فوق تخصص خون راه اندازی شد .
در زمان حیات دکتر ملکی تعداد 9 پیوند آلوژن و 14 پیوند اتولوگ انجام شد و بعداز فوت وی با تجهیز و بهینه سازی بخش پیوند مغز استخوان از ابتدای سال 1396 با تلاش دکتر آقازاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی این بخش دوباره راه اندازی شد و در حال ارائه خدمات به بیماران است.
8137/2093 ** خبر: سیده فاطمه سجادی ** انتشار: صابر چهرقانی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.