به گزارش ایرنا دکتر تقی زاده، متولد سال 1331 شمسی در ارومیه است که با رتبه 13 از میان 100 هزار داوطلب کنکور در سال 1350 وارد دانشکده پزشکی دانشگاه تبریز شد؛ پزشکی که به این میزان تحصیل نیز اکتفا نکرد و در سال 1361 در رشته جراحی کلیه و مجاری ادراری و تناسلی در دانشگاه تبریز پذیرفته شد.
این همه ماجرای تحصیل یک جوان مصمم و پرکار نبود و این پزشک حاذق بلافاصله دوره فوق تخصصی پیوند کلیه را که برای اولین بار در ایران برگزار می شد، در سال 1365 در محضر پروفسور ناصر سیم فروش، بنیان گذار ارولوژی نوین و پیوند کلیه در ایران شروع کرد.
دکتر تقی زاده نیز راه استادش را ادامه داد و همانطور که پروفسور سیم فروش پس از اتمام تحصیلات در آمریکا و با وجود پیشنهادهای بسیار برای ماندن دراین کشور به وطنش بازگشته بود، به ارومیه برگشت و به عنوان عضو هیات علمی دانشکده پزشکی ارومیه در بیمارستان طالقانی شروع به کارد کرد.
نخستین روز از شهریور، میلاد ابوعلی سینا و روز پزشک است و همین مناسبت بهانه ای برای گفت و گوی صمیمی خبرنگار ایرنای آذربایجان غربی با این پزشک نامدار به شمار می رود.
سوال: مرکز پیوند کلیه در ارومیه چگونه راه اندازی شد؟
جواب: نخستین مرکز پیوند کلیه پس از تهران را در ارومیه راه اندازی کردم و در حالی که شهر ارومیه به دلیل بمباران تا حدود زیادی از سکنه خالی شده بود، اولین پیوند کلیه را در 15 اردیبهشت 1367 بر روی یک زن جوان 25 ساله از تبریز انجام دادم؛ عمل موفقیت آمیزی که در زیرزمین بیمارستان طالقانی ارومیه انجام شد.
مرکز پیوند کلیه ارومیه رفته رفته فعال تر شد و گاهی بیماران به خاطر کیفیت مناسب این مرکز از تهران به ارومیه سفر می کردند و امروز بخش پیوند کلیه ارومیه از مراکز فعال پیوند ایران به شمار می رود؛ تاکنون سه هزار و 660 پیوند کلیه در این مرکز انجام شده است.
پیوند کلیه به دلیل نجات جان بیماران سرشار از خاطرات شیرین برای اورولوژیست و هنوز هم برخی از این خاطرات را به خاطر دارم.

سوال: ببخشید که حرفتان را قطع می کنم. ممکن است یکی از شیرین ترین خاطرات بیمارانتان را بازگو کنید؟
جواب: یکی از به یادماندنی ترین آنها مربوط به یک دختر تهرانی بود که یک مرد به وی کلیه اهدا کرده بود؛ این مرد و دختر جوان پس از پیوند کلیه به دلیل علاقه ای که به هم پیدا کرده بودند، ازدواج کردند و پس از 2 سال صاحب دختران سه قلو شدند. جالب اینکه این زن و مرد دخترهای سه قلوی خود را پس از هفت سال به دیدار من آوردند تا بار دیگر از زحمت های بنده حقیر برای انجام عمل پیوند کلیه قدردانی کنند. بیمار دیگری نیز پس از پیوند کلیه نفر اول مسابقات دوی جهان شد و سلامت جسمانی و موفقیت وی برای بنده بسیار شیرین بود.

سوال : مهمترین وظیفه پزشکان از نظر شما چیست و چه اندازه پزشکان امروزی خود را متعهد به انجام وظایف می دانند؟
جواب: مهمترین وظیفه پزشکان با توجه به سوگندی که یاد کرده اند، تنها نجات جان و زندگی بیماران نیست بلکه پزشکان باید ویژگی هایی مانند صبر و بردباری، رازداری، اخلاق خوش و رفتار مناسب با دیگران داشته باشند و این موارد در واقع رسالت یک پزشک را تشکیل می دهد. خوشبختانه در جامعه پزشکی ما اکثر پزشکان این خصایص را دارا هستند و شاید تعداد انگشت شماری باشند که این خصایص را رعایت نمی کنند.

سوال: تفاوت پزشکی های قدیم با پزشکی جدید چیست؟
جواب:علم پزشکی از رشته هایی است که در طول زمان تغییرات و پیشرفت های زیادی داشته و این توسعه سبب شده است تا پزشکان امروز روش های تخصصی و درمانی در حیطه پزشکی را بدون توجه به مسائل فقهی بیاموزند و این از نقاط ضعف علم پزشکی مدرن به شمار می رود.
علم پزشکی در فرهنگ اسلامی ارتباط تنگاتنگی با مسائل فقهی دارد و از نظر اسلام سلامت انسان به قدری مورد توجه است که اگر یک فریضه دینی واجبی به سلامت انسان صدمه بزند نه تنها انجام آن از نظر شرعی لازم نیست بلکه انجام آن حرام است و این توجه ویژه اسلام به حوزه سلامت را نشان می دهد.
پزشکی مانند علم دین به شمار می رود چنانکه امام علی (ع) در این خصوص می فرمایند: 'دانش بر 2 نوع است: دانش دینی و دانش بدن و سلامت آن؛ که اولی در تعدیل و سلامت روح آدمی می کوشد و دومی برای تندرستی و صحت جسمی انسان تلاش می کند که این 2 لازم و ملزوم یکدیگرند.'

سوال: راه اندازی مجمع خیران سلامت را تا چه حدی در توسعه بهداشت و درمان و بهبود شرایط درمان مفید می دانید؟
جواب: جای خالی مجمع خیران عرصه سلامت در وزارت بهداشت احساس می شد و با راه اندازی این مجمع کسانی که در انجام کارهای خیر در عرصه سلامت مشارکت می کردند، متولی پیدا کردند.
اعتبارات و بودجه دولتی در عرصه سلامت محدود است و مشارکت خیران در این عرصه که توسط معاونت اجتماعی پشتیبانی و راهنمایی می شود، می تواند قدم های موثری در رفع مشکلات و برطرف کردن نیازمندی های این عرصه به شمار رود.

سوال: کاستی های حوزه سلامت در جامعه امروز چیست؟
جواب: برخی از مشکلاتی که در حوزه سلامت وجود دارد در ارتباط مستقیم با وزارت بهداشت است ولی برخی دیگر از مشکلات که بر سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی مردم تاثیرگذارند باید با مشارکت سایر سازمان ها و دستگاه ها بهبود یابد.
بسیاری از آسیب های اجتماعی با همکاری سایر سازمان ها و مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.

سوال: درد دلی با سایر پزشکان دارید؟
جواب: دانش پزشکی جایگاه ویژه ای در فرهنگ ایرانی دارد و مردم احترام خاصی به پزشکان قادل هستند؛ پزشکان باید این جایگاه را با رعایت مسائل اخلاق حرفه ای و دارا بودن دانش پزشکی و مهارت های لازم حفظ کنند وهر چقدر تعداد پزشکان ماهر و متعهد در جامعه زیاد شود، نیاز به این قشر فرهیخته بیشتر احساس می شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی آذربایجان غربی نیز در مورد دکتر علی تقی زاده گفت: این پزشک خیر ارومیه ای، بنیان گذار پیوند کلیه در آذربایجان غربی بوده و چندین بار به عنوان پزشک نمونه معرفی شده که نشان دهنده تلاش بی وقفه وی در نجات جان بیماران به ویژه در حوزه پیوند کلیه است.
جواد آقازاده افزود: اخلاق والای ایشان به ویژه در برخورد با بیماران و بهره گیری از آموزه های دینی از جمله شاخصه های این پزشک ماهر ارومیه ای به شمار می رود.
به گزارش ایرنا دکتر تقی زاده در 2 هفته گذشته به عنوان معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی معرفی شده و همزمان ریاست هیات مدیره مجمع خیران عرصه سلامت این استان را نیز عهده دار است.
دکتر علی تقی زاده افشاری یکی از صدها پزشک متخصص و حاذق آذربایجان غربی است که در این گزارش معرفی شد؛ این استان پزشکان متخصص و پرآوازه فراوانی دارد که هر سال بیماران زیادی از استان های مختلف کشور و کشورهای همسایه را مداوا می کنند.

8137/3072
** گزارش از سیده فاطمه سجادی ** انتشار دهنده: علیرضا فولادی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.