جلیل جباری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه کاخ سردار ماکو به دلیل شیوع کرونا و جلوگیری از تجمع تعطیل بوده است، افزود: این شرایط فرصت مغتنمی برای تسریع روند مرمت و احیای کاخ موزه باغچه جوق فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه با بررسی موانع موجود بر سر راه مرمت این بنا و با افزایش عوامل اجرایی و کارگران این مجموعه، باید سرعت کار را بالا ببریم، ادامه داد: طبق برآوردها ارزیابی میشود که کار مرمت و احیای موزه سردار ماکو تا خرداد ماه به پایان رسیده و بازدید برای عموم آزاد شود.
وی با بیان اینکه مرمت این بنا از ۲ سال و نیم پیش با همکاری سازمان منطقه آزاد ماکو آغاز شده است، اظهار داشت: طبق برآورد تاکنون برای مرمت و بازسازی این بنا بیش از ۲۰ میلیارد ریال هزینه شده است.
کاخموزه باغچهجوق بنای تاریخی و باشکوه استان آذربایجانغربی است که قدمت آن به دوره قاجاریه میرسد و علاوه بر بنای کاخ و باغ ۱۱ هکتاری آن، لوازم شخصی سردار ماکو در این کاخ موزه نگهداری میشود.
«باغچهجوق» نام روستایی در هفت کیلومتری غرب شهر ماکو است. کاخ موزه باغچه جوق در این روستا و در دامنه یک کوه قرار داشته و نامش نیز برگرفته از همین منطقه است.
ساخت این بنا در حدود بیش از ۱۲۰ سال قبل و در زمان «پاشاخان» آغاز شد و در زمان «اقبالالسلطنه» به اتمام رسید. اقبالالسلطنه به عنوان بانی ساخت این کاخ شناخته میشود. در واقع زمان ساخت آن مصادف با دوره حکومت قاجار در ایران بوده است. این کاخ باشکوه به عنوان مقر حکمرانی سردار ماکو شناخته میشد.
خانواده سردار ماکو تا سال ۱۳۵۳ در این مکان سکونت داشتند و سپس دولت وقت این مجموعه را خریداری کرد. پس از آن مرمتها و بازسازیهایی در این کاخ و محوطه آن صورت گرفت و از سال ۱۳۵۸، درهای کاخ برای بازدید عموم مردم گشوده شد. این کاخ موزه از سال ۱۳۶۶ هجری شمسی در اختیار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است.
کاخ موزه باغچه جوق به عنوان یکی از ارزشمندترین و باشکوهترین آثار تاریخی بر جای مانده در استان آذربایجان غربی در تاریخ ۱۱ تیر سال ۱۳۷۵ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۷۳۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کلیه هزینه های مرمت و بازسازی این کاخ موزه توسط سازمان منطقه آزاد ماکو تامین و تخصیص یافته است.