ارتباط چاقی و اضافه وزن با افزایش احتمال سرطان حتمی شده است.نوریه دلیلی روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه تغذیه مناسب نقش جدی در پیشگیری از سرطان دارد، افزود: علاوه بر آن، کم‌تحرکی، استعمال دخانیات و مصرف الکل از جمله عوامل اصلی در بروز انواع سرطان‌هاست که باید جدی گرفته شود.

وی اظهار داشت: بین بیماری‌های غیرواگیر که بیش از دوسوم مرگ و میرهای پیش از موعد را در ایران سبب می‌شود، سرطان اهمیت ویژه‌ای دارد زیرا در حال حاضر یک‌چهارم آمار مرگ و میر و طی کمتر از ۱۰ سال آینده، حدود ۴۰ درصد آنها ناشی  از سرطان خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه تغذیه از چندین جهت با سرطان ارتباط دارد، گفت: تغذیه با کالری بالا زمینه سرطان را فراهم می‌آورد و ارتباط چاقی و اضافه وزن با افزایش احتمال ابتلا به چندین نوع سرطان حتمی شده‌است.

رییس گروه پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی آذربایجان‌غربی گفت: از جمله سرطان‌هایی که با چاقی ارتباط دارد، می‌توان به سرطان پستان، رحم، مری و روده بزرگ اشاره کرد.

دلیلی اضافه کرد: یکی از اقدامات اصلی در راستای پیشگیری از این بیماری، کاهش مصرف مواد قندی و چربی‌های اشباع است که میزان زیادی کالری دارند و مقدار کمی مواد مغذی به بدن می‌رسانند.

وی ادامه داد: برای داشتن بدنی سالم باید مصرف مواد غذایی مانند غذاهای سرخ کرده، کیک، آب نبات، بیسکویت، شربت‌ها و نوشیدنی‌های شیرین نیز محدود شود زیرا لفظ کم چرب یا بدون چربی روی مواد غذایی به معنای کم کالری بودن آنها نیست و در حقیقت کیک‌ها، بیسکویت‌ها و سایر موادغذایی کم چرب، سرشار از کالری است.لفظ کمچرب یا بدون چربی روی مواد غذایی به معنای کم‌کالری بودن آنها نیست.

وی افزود: سوزاندن یا زغال‌شدگی گوشت باعث ایجاد مواد سرطان‌زا می شود و در صورت انتخاب روش کبابی نیز گوشت نباید حرارت بالا بگیرد.

وی تاکید کرد: آب‌پز یا بخارپز کردن مواد غذایی سالم‌ترین روش برای پختن آنهاست.

رییس گروه پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی آذربایجان‌غربی بیان کرد: گیاهان دارای چربی کمتر، فیبر بیشتر و مواد مغذی ضد سرطان هستند که با تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان کمک می‌کنند وو به همین دلیل بیشتر غذاهای گیاهی ضد سرطان به شمار می‌روند.

وی اضافه کرد: فیبر یکی دیگر از عوامل موثر در جلوگیری از ابتلا به سرطان است که در غلات، میوه‌ها و سبزیجات وجود دارد و بدن نمی‌تواند آن را هضم کند.

وی اظهار داشت: فیبرها موجب کاهش کلسترول خون و کاهش بروز بیماری‌های قلبی می‌شوند و نقش کلیدی در حفظ سلامت دستگاه گوارش ایفا می‌کنند.

وی ادامه داد: برای پیشگری از سرطان باید مصرف گوشت قرمز و گوشت‌های فرآوری شده، محدود شود زیرا گوشت فاقد فیبر و دیگر مواد مغذی ضدسرطان است و اغلب سطوح بسیار بالایی از چربی‌های اشباع شده در آن وجود دارد.کاهش مصرف گوشت قرمز و گوشت‌های فرآوری شده و همچنین افزایش استفاده از غذاهای پرفیبر در کاهش احتمال ابتلا به سرطان موثر است.

دلیلی اضافه کرد: اکثر مردم گوشت را بیشتر از میزان مورد نیاز و ضروری مصرف می‌کنند در حالی که کاهش مصرف فرآورده های حیوانی و انتخاب محصولات پروتئینی سالم، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد.

رییس گروه پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی آذربایجان‌غربی اظهار داشت: برخی مطالعات رابطه مصرف زیاد گوشت فرآوری شده و سرطان‌های روده بزرگ، راست روده و معده را نشان داده‌ که این رابطه ممکن است با نیتریت مرتبط باشد که برای حفظ رنگ و جلوگیری از رشد باکتری‌ها به سوسیس، کالباس و همبرگر اضافه می‌شود.

وی اضافه کرد: حذف کامل چربی از برنامه غذایی منطقی نیست زیرا برخی از انواع چربی‌ها بدن را در برابر سرطان، محافظت می‌کنند و لازم است از چربی های مناسب به میزان متعادل استفاده کرد.

دلیلی گفت: الکل علت شناخته شده در بروز تعداد زیادی از سرطان‌هاست که سرطان دهان، حلق، حنجره، مری، کبد، روده و پستان از جمله آنهاست.

به گزارش ایرنا، امروز ۱۵ بهمن روز جهانی سرطان نامگذاری شده است؛ بیماری‌های سرطانی جزء چهار علت اصلی مرگ و میر در دنیا، ایران و آذربایجان‌غربی به شمار می‌رود و به همین علت، اطلاع رسانی در خصوص موارد لازم برای پیشگیری از بروز این بیماری بسیار ضروری به نظر می‌رسد.  

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.