رییس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجانغربی روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: زمانبندی، منابع و مصارف آب رهاسازی شده به زودی مشخص و مصوبه آن ابلاغ میشود.
فرهاد سرخوش اضافه کرد: در زمان حاضر رهاسازی آب از سد شهید کاظمی به میزان ۶۹ میلیون مترمکعب به اتمام رسیده ولی رهاسازی از سد شهرچایی با ۴۵ میلیون مترمکعب به سمت دریاچه ارومیه در حال انجام است.
وی با اعلام اینکه این دریاچه هماکنون بیش از سه میلیارد و ۴۶۰ میلیون مترمکعب آب دارد، افزود: حجم آب دریاچه در مقایسه با سال گذشته یک میلیارد و ۶۹۰ میلیون مترمکعب افزایش یافتهاست که با رهاسازی آب به سمت دریاچه و بارشهای زمستانی این رقم افزایش مییابد.
«سرخوش» با بیان اینکه مساحت نگین آبی آذربایجان نیز طبق آخرین پایش به ۲ هزار و ۸۳۵ کیلومترمربع رسیده، بیان کرد: وسعت این دریاچه نسبت به زمان مشابه سال گذشته ۶۷۳ کیلومترمربع افزایش نشان میدهد.
وی با اشاره به ثبت تراز یکهزار و ۲۷۱ متر و ۳۱ سانتیمتری طبق آخرین پایش برای دریاچه ارومیه، اظهار داشت: ارتفاع دریاچه نسبت به زمان مشابه سال گذشته ۶۷ سانتیمتر بیشتر شدهاست و در صورت بهرهبرداری از طرحهای مهم انتقال آب به دریاچه ارومیه طی سالهای آینده، تراز آن سالانه نزدیک به یکمتر افزایش مییابد.
تراز یکهزار و ۲۷۴ متر به عنوان ارتفاع اکولوژیک دریاچه ارومیه اعلام شدهاست ولی این دریاچه در تراز یکهزار و ۲۷۲ متر هم شرایط مطلوب خواهد داشت و بیش از ۹۵ درصد کانونهای ریزگرد آن رفع خواهد شد.
تا پایان سال ۱۳۹۷ بیش از ۳۵ هزار میلیارد ریال برای احیای دریاچه هزینه شد؛ امسال نیز با وجود مشکلات اقتصادی دولت بیش از هفت هزار و ۲۴۰ میلیارد ریال برای احیای نگین آبی آذربایجان اختصاص یافتهاست.
دریاچه ارومیه در قالب طرحهای ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال /از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد که حدود یکونیم سال از برنامه عقب است؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بینالمللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.
همه کارشناسان داخلی و خارجی بر این عقیده هستند که مشارکت جوامع محلی در کنار اجرای طرحهای مختلف، نقش مهمی در احیای نگین آبی آذربایجان خواهد داشت.