این جانباز اهل ماکو یک پای خود را در دوران جنگ و پای دیگرش را بعد از جنگ تحمیلی و در پاکسازی میادین مین از دست داده و اکنون با استخراج منیزیت از بزرگترین معدن منیزیم کشور در منطقه آزاد ماکو برای ۵۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.
«فتحعلینژاد» که یکبار نیز به عنوان اکتشافگر نمونه سال معرفی شده، گفت: با استخراج منیزیم از این معدن و با وجود مشکلات فراوان اقتصادی برای ۵۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد شد.
وی با اشاره به سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیارد ریالی در این معدن، گفت: هرچند سنگهای غنی از منیزیم در بسیاری از نقاط ایران در دسترس است اما منیزیت از ذخایر این منطقه با خلوص ۸۰ درصد استخراج میشود.
وی ادامه داد: فعالان حوزه معادن منیزیم در شهرستانهای کرمان، بیرجند و زاهدان به استخراج آسان و رسوبی بودن معادن منیزیم منطقه آزاد ماکو آگاهی دارند و آن را ثروتی خدادادی برای کشور میدانند.
وی با بیان اینکه منیزیت در تهیه اکسید و فلز منیزیم مصرف میشود، گفت: اکسید منیزیم در ساخت آجرنسوز برای پوشش داخلی کورههای الکتریکی با تحمل دمای سه هزار درجه سانتیگراد، تهیه فرآوردههای شیمیایی، کود شیمیایی و ابریشم مصنوعی به عنوان عایق الکتریکی و نیز در صنایع کاغذسازی مصرف دارد.
فتحعلینژاد با اشاره به اینکه این خاکهای سفید استخراج شده از خواص درمانی نیز برخوردار است، بیان کرد: منیزیت به عنوان مهمترین عنصر در صنایع دفاعی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
وی اعلام کرد: مواد استحصالی از این معدن به کارخانجات تولید کود شیمیایی، کنجالههای غذایی، صنایع نسوز، شویندهها و تولید رنگ ارسال میشود.
وی افزود: واردات محصولات فرآوری شده از چین و کشورهای دیگر به صلاح اقتصاد کشور نیست و با سرمایهگذاری در این حوزه میتوان نیازهای کشور به این عنصر مهم را تامین کرد.
وی با اشاره به اینکه این نوع منیزیت فرآوری خاصی را میطلبد، اضافه کرد: سرمایهگذاری در همه بخشهای این صنعت علاوه بر اشتغالزایی برای بیش از ۵۰۰ نفر، سود اقتصادی مناسب دارد و به بازگشت سرمایه در مدت زمان اندک منجر میشود.
وی تاکید کرد: حمایت بیش از پیش از تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی میتواند در کار ما بسیار موثر باشد زیرا پایههای اقتصاد کشور بر دوش این قشر است.
این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه وصول منیزیت از این خاک ۵۰ درصد است، گفت: مجوز استخراج از این معدن سالانه ۶۰ هزار تن است اما توان استخراج تا ۷۵ هزار تن در سال وجود دارد.
«فتحعلینژاد» ادامه داد: بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی منیزیم به عنوان یک ماده استراتژیک با گرایش صادرات تصویب شده است.
وی تاکید کرد: همچنین به تازگی دستورالعملی مبنی بر ممنوعیت صادرات مواد خام معدنی صادر شده و این امر لزوم فرآوری این ماده معدنی را ۲ چندان میکند.
مدیر تسهیل تولید صنایع و معادن سازمان منطقه آزاد ماکو نیز گفت: معادن منیزیم این منطقه سالانه قابلیت استخراج ۶۰ هزار تن از این ماده استراتژیک را دارد و این جانباز ۷۰ درصد با توجه به اهمیت استخراج این ماده و با وجود برخی محدودیتها به این عرصه گام نهاده است.
آرش یوسفزاده افزود: در حال حاضر چهار معدن منیزیت در منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو وجود دارد که پروانه بهرهبرداری در ۲ محدوده آن کسب شده است.
وی اضافه کرد: ذخایر ۲ محدوده معدن منیزیت منطقه آزاد ماکو بیش از سه میلیون تن بوده و منیزیم استخراج شده در این معادن از عیار متوسط ۷۸ درصدی برخوردار است.
وی اظهار داشت: این ماده معدنی بهدلیل سبک بودن و داشتن خواص مکانیکی و مقاومت حرارتی مناسب بیشتر در صنعت خودروسازی کاربرد دارد.
وی بیان کرد: این ماده معدنی جایگزین فلزات متداولی مانند فولاد، چدن و آلومینیوم به شمار میرود و محدودههای دیگر این ماده معدنی استراتژیک در منطقه به دلایل مشکلات زیست محیطی غیرقابل واگذاری است.
وی با اشاره به ظرفیتهای سرمایهگذاری در حوزه معدن، گفت: سرمایهگذاری در زمینه سنگهای تزئینی و ساختمانی، ایجاد واحد تولیدی سنگ مصنوعی، ایجاد واحد تولید آهک هیدراته و پودر میکرونیزه کربنات کلسیم، ایجاد واحد سنگبری مدرن و پیشرفته، راهاندازی واحد تولید کاغذ سنگی، ایجاد واحد تولیدی صنایع دستی با استفاده از سنگ مرمر و مرمریتهای مرغوب منطقه از ظرفیتهای این منطقه است.
منطقه آزاد ماکو به لحاظ محدوده جغرافیایی شامل شهرستانهای ماکو، شوط، پلدشت و شهر مرزی بازرگان بوده و در منتهیالیه شمالغرب کشور واقع است.
مساحت این منطقه حدود پنج هزار کیلومتر مربع و جمعیت آن بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، حدود ۲۰۰ هزار نفر است.
منطقه آزاد ماکو به عنوان بزرگترین منطقه آزاد کشور دارای ۱۴۰ کیلومتر مرز مشترک با نخجوان و ۱۳۰ کیلومتر مرز مشترک با ترکیه است.
۳۰۷۲/۹۹۱۸