فاروق سخنور روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هماکنون بخشهای زیادی از مناطق جنوبی این تالاب دارای عمق آب ۵۰ تا ۱۳۰ سانتیمتر بوده و وضعیت آن در مقایسه با پارسال که بخش زیادی از آن خشک شده بود، مطلوب است.
وی اضافه کرد: به خاطر خشک شدن زهکشها و جاری نشدن آب به سمت شمال تالاب عمق آب این قسمت کاهش پیدا کرده است که با نخستین بارشهای پاییزی، آب این قسمتها را نیز فرا میگیرد.
وی در خصوص وضعیت پرندگان این تالاب نیز گفت: هر چند هنوز فصل ورود پرندگان مهاجر به تالاب شروع نشده است اما هماکنون بیش از ۱۵ هزار بال(قطعه) پرنده آبزی و کنارآبزی در این تالاب مشغول استراحت و تغذیه هستند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد افزود: بیشتر این پرندگان در حاشیه تالاب «کانیبرازان» و یا تالابهای اطراف لانهسازی و جوجهآوری کرده بودند که هم اکنون همراه با جوجههای خود در این تالاب ماندگار شدند.
وی اظهار داشت: در این فصل دیدن پرندگان جوان در کنار پرندگان بالغ در داخل تالاب «کانیبرازان» بر زیباییهای این تالاب افزوده بطوری که بهار و تابستان امسال صدها نفر از گردشگران و علاقهمندان به پرندگان از این جاذبه طبیعی بازدید کردند.
تالاب بینالمللی «کانیبرازان» مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالابهای اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزشترین زیستگاههای انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمالغرب کشور به شمار میرود.
این تالاب که به دلیل موقعیت ویژه و شرایط زیستی منحصر بفرد خود در سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد به نخستین پناهگاه حیات وحش آذربایجانغربی تبدیل و به عنوان یکی از مناطق چهارگانه کشور با جایگاه قانونی معرفی شده است.
بر اساس آخرین بررسیها ۷۵ گونه پرندهآبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شدهاست که درصورت اضافه کردن گونههای خشکیزی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید که همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار میسازد.
از گونههای مهم پرندگان این تالاب میتوان به فلامینگو، چنگر، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، اردک مرمری، باکلان کوچک، پلیکان سفید، چوبپا، کشیم بزرگ و عروس غاز اشاره کرد.
در میان این پرندگان انواع نادری چون خروس کولی دمسفید، اردک سرسفید و اردک مرمری نیز که در فهرست پرندگان در خطر انقراض هستند، دیده میشود که تاکنون در کمتر تالابی از کشور مشاهده شده است.
در منطقه «کانیبرازان» تاکنون ۴۵ گونه گیاهی از ۳۵ جنس و ۱۷ خانواده شناسایی شده است که این گیاهان ۲۱ جامعه گیاهی را تشکیل میدهد و بیشتر گونههای شناسایی شده از خانواده اسفناج Chenopodiaceae و گندمیان Graminae بوده و گونههای شناسایی شده در داخل تالاب نیز شامل نی، بوریا، جگن و گز است.
در شهرستان مهاباد علاوه بر تالاب بینالمللی «کانیبرازان»، تالابهای دایمی «حسنخان» و «قوپیباباعلی»، تالابهای فصلی دیگری از جمله «گروس»، «داشخانه» و «قرهقشلاق» را نیز دارد.
۳۰۲۰/۶۱۸۵/