مسعود تجریشی روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: بارندگی‌های اخیر شاید برای برخی مناطق مشکلاتی به همراه داشت اما برای حوضه‌های آبریز دریاچه‌هایی مانند دریاچه ارومیه نعمت بزرگی بود و موجب بالا آمدن تراز آبی آن شد.
وی ادامه داد: البته باید در نظر داشته باشیم که بارش باران به‌تنهایی این افزایش تراز آب را به همراه نداشت بلکه انجام اقداماتی مانند لایروبی و رهاسازی آب از پشت سدها به این افزایش تراز کمک کرد.
تجریشی با بیان دلایلی بر صحت این ادعا گفت: چنین بارشی را در سال آبی 86-1385 داشتیم که 414 میلی‌متر بارندگی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه ثبت شده بود، نکته جالب این است که در اردیبهشت 86 نسبت به اردیبهشت 85 تراز آب دریاچه ارومیه 27 سانتیمتر کاهش یافته بود. تجریشی افزود: همچنین سال آبی 89-1388 (تا اول اردیبهشت) نیز 409 میلی‌متر بارش داشتیم اما با این میزان بارندگی نه‌تنها تراز آب افزایش نیافت بلکه در اردیبهشت‌ماه 43 سانتی‌متر اُفت داشت، این نشان می‌دهد که بارش‌ها در همین میزان دو بار در حوضه آبریز در گذشته تکرار شده بود اما تراز دریاچه یک‌بار 27 سانتی‌متر و بار دیگر 43 سانتی‌متر کاهش داشته است.
وی درباره چگونگی این اتفاق گفت: همان میزان بارش هم امسال آمد اما تراز دریاچه حداقل یک متر افزایش داشته است، علتش دو موضوع است؛ یکی برمی‌گردد به لایروبی‌هایی که انجام دادیم که موجب افزایش ورود آب به دریاچه شد و دوم رهاسازی آب از سدهاست که از دی و بهمن آغاز کردیم.
معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست بر تأثیر لایروبی بر افزایش تراز آب دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: در آبان و آذرماه سال گذشته تقریباً تمام پروژه‌های لایروبی را انجام دادیم.
وی به تجربه موفقی در زمینه تأثیر لایروبی در مهار سیلاب اشاره کرد و افزود: دو سال پیش هم تجربه خوبی در زمینه عملکرد لایروبی داشتیم، همان زمان شاهد بروز سیل در تبریز بودیم که خسارت ناچیزی بر این شهر وارد کرد، وزیر نیروی وقت اعلام کرده بود اگر لایروبی‌ها انجام نشده بود تبریز خسارت بسیار می‌دید.
تجریشی اظهار داشت: بر این اساس انجام لایروبی نهرهای منتهی به دریاچه ارومیه با جدیت دنبال شد و در مدت چهار سال گذشته با هزینه 128 میلیارد تومان، 253 کیلومتر رودخانه را در جنوب، شرق و غرب دریاچه لایروبی کردیم.
وی در ادامه به رهاسازی آب از سدها به سمت دریاچه اشاره کرد و گفت: امسال نزدیک به هزار و 420 میلیون متر مکعب آب از سدها به سمت دریاچه رهاسازی شد که در کنار لایروبی به افزایش تراز آب دریاچه کمک کرد.
معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست اظهار داشت: البته گاه در مقابل رهاسازی مقاومت‌هایی صورت می‌گیرد که اگر امسال ما پافشاری نمی‌کردیم تا وزارت نیرو آب را رها کند قطعاً بعد از وقوع سیل اخیر، با حجم پر سدها مواجه می‌شدیم و خسارات زیادی به بار می‌آمد چون در این زمان با باز کردن دریچه‌ها در واقع یک سیلاب مصنوعی راه می‌افتد که به کشاورزان در پایین‌دست آسیب می‌زند، اما چون رهاسازی شده بود حجم سدها پذیرای این حجم آب باران بود.
وی تأکید کرد: این رهاسازی‌ها و لایروبی‌ها نه‌تنها باعث شد تا سدها ایمن باشند و کشاورزی خسارت نبیند بلکه آب نیز به دریاچه وارد شد بنابراین خواست خداوند و اقدامات صورت گرفته باعث شد تراز دریاچه افزایش یابد، این نشان می‌دهد اگر برنامه داشته باشیم، بین دستگاه‌ها هماهنگی و همراهی باشد و نمایندگان در رابطه با رهاسازی آب سدها مداخله نکنند نتایج رضایت‌بخش خواهد بود.
تجریشی گفت: گاهی شاهد فشار آوردن نمایندگان مجلس به وزارت نیرو هستیم تا آب سدها را رهاسازی نکنند، درحالی‌که مدیریت سد و آب پشت آن یک علم است و وزارت نیرو متولی آن است بنابراین بهتر است هر نهادی و هر کسی کار خودش را انجام دهد و در کار همدیگر مداخله نکنیم و دستگاه‌های اجرایی هم واقعاً کار خود را با تدبیر انجام دهند، این نشان می‌دهد با تدبیر و برنامه‌ریزی می‌توانیم همه چیز را با همدیگر داشته باشیم.
تجریشی تأکید کرد: برای حفظ شرایط فعلی دریاچه ارومیه باید همین روند را ادامه دهیم چون نشان داد که می‌شود سیل را با تدبیر مدیریت کرد.
علمی 9014** 1055/3072
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.