بارش شدید باران در روزهای 28 و 29 اسفند 1397 در شرق استان گلستان، باعث سرریز شدن آب سد واقع در 15 کیلومتری شرق شهر گنبدکاووس و طغیان رودخانه های گرگان رود، چهل چای، قره سو و اوغان شد تا سیل همدلی از همان ابتدا در دل مردم این دیار جریان یابد.
بارش های منجر به سیل در چندین استان مناطق غربی و جنوب غربی کشور نیز وسعت همدلی و همبستگی ملت ایران را افزایش داد تا خدمات رسانی به آسیب دیدگان به یک حس ملی تبدیل شود.
ملت ایران در این روزهای سخت که برخی از هموطنانمان به خاطر نبود خوراک و سرپناه رنج می برند، بیشتر از گذشته یکرنگ شده اند و بحث های گرانی و تورم تحت تاثیر کاهش رنج های سیل زدگان رنگ باخته است.
مردم در مناطق سیل زده به ویژه در استان های جنوبی، درب خانه های خود را به روی مهمانان و مسافران نوروزی گشوده اند تا این مسافران برای برگشت به خانه و کاشانه خود از جاده های بارانی و سیلابی عبور نکنند.
هتل ها، مسافرخانه ها، مراکز درمانی و حتی مراکز خدمات خودرو در مناطق سیل زده خدمات خود را به صورت رایگان به مسافران نوروزی ارایه می دهند و حس همبستگی و نوع دوستی به اوج خود رسیده است.
پایگاه های جمع آوری کمک های مردمی با همکاری جمعیت هلال احمر و تشکل های مردم نهاد در دیگر استان ها نیز راه اندازی شده و فراخوان برای مشارکت گسترده مردم در رسانه های رسمی و حتی فضای مجازی پخش شده است.
طبق اعلام جمعیت هلال احمر اقلام مورد نیاز سیل زدگان شامل پتو، زیرانداز، ست بهداشتی، مواد شوینده و اقلام خوراکی بوده و لازم است شهروندان از آوردن وسایل دست دوم و اقلام خوراکی با تاریخ مصرف کمتر از 6 ماه به پایگاه های جمع آوری کمک های مردمی خودداری کنند.
شهروندان کمک های نقدی خود را با استفاده از سامانه 112#780* از طریق گوشی تلفن همراه، شماره حساب 99999 یا شماره کارت 6104337999999996 به حساب جمعیت هلال احمر واریز می کنند و نکته قابل تامل و یکی دیگر از نشانه های اوج همبستگی مردم با سیل زدگان، لغو خودجوش بسیاری از برنامه های نوروزی و جشنواره های موسیقی در برخی مناطق است.
مسوولان برگزاری این آیین ها اعلام کردند به پاس احترام به درگذشتگان حادثه سیل، مراسم ها و برنامه های نوروزی خود را برگزار نمی کنند.
در فضای مجازی نیز بسیاری از کاربران ضمن ارسال و تبادل تصاویر و فیلم های کوتاه این حادثه، عکس های پروفایل خود را با تصاویری از سیل تغییر داده اند و اینگونه با سیل زدگان احساس همدردی می کنند.
اما از نظر فنی سیل پدیده ای ترکیبی و ناشی از بارندگی در یک حوضه آبریز در کنش آب با مساحت و شکل اوروگرافیگ حوضه، خاک و سنگلاخ سطحی، پوشش گیاهی و تاسیسات احداث شده آبی، جاده ای و زراعتی است.
مسئولیت محاسبه فنی و مهندسی این عوامل برای اعلام زمان طغیان آسیب رسان آب طبق قانون بر عهده وزارت نیرو است و سازمان هواشناسی که بر اساس قانون پیش بینی هوا را بر عهده دارد اصولا نباید از وقوع سیل باخبر باشد زیرا در یک پیش بینی کیفیت و کمیت بارندگی در یک دوره زمانی برای یک یا چند ناحیه اعلام می شود.
از طرفی دیگر 20 میلیمتر بارندگی در حوضه ای ممکن است به طغیان غیرعادی روان آب منجر نشود اما در حوضه ای دیگر سبب خسارات زیادی شود که سطح حوضه، زمان تجمع آب، پوشش گیاهی و نوع خاک یا سنگلاخی منطقه و البته میزان سطوح سیمانی و آسفالت شده حوضه بویژه در نواحی شهری در اتفاق سیل موثر است.
سیل های ویرانگر معمولا در دوره برگشت های بیشتر از 50 ساله اتفاق می افتد بنابراین هر سازه ای مانند پوشش انهار داخل شهرها را نباید به فرض اینکه در 30 -40 سال گذشته سیل جدی نداشته است برای ابد امن تلقی کرد و آن را یک شاهکار مهندسی و مدیریتی به حساب آورد.
هر چند در این روزهای سخت، مسوولان هم مانند مردم در پای کار بودند و تعطیلات نوروزی خود را صرف خدمت رسانی به آسیب دیدگان حادثه سیل کردند اما لازم است این سیل درس بزرگی برای شناسایی مناطق حادثه خیز باشد و مسوولان امر عزم خود را برای حذف و اصلاح این مناطق جزم کنند تا دیگر کمتر شاهد رنج و آسیب به هموطنانمان باشیم.
تغییرات اقلیم و آب و هوایی از یک طرف و دخالت های انسانی از طرفی دیگر باعث شده که رفتارهای طبیعت هم تغییر کند و اکنون شاهد بروز سیلاب ها به جای حاشیه رودخانه ها و آبراه ها در مناطق شهری باشیم و در چنین شرایطی همبستگی و همیاری مردمی می تواند بهترین راهکار مقابله با این طبیعت سرکش و خشمگین و بلایای طبیعی آن باشد.
*خبرنگار ایرنا
3020/6185/3072
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.