به گزارش ایرنا، سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد روز چهارشنبه در حاشیه این مراسم به خبرنگار ایرنا گفت: آیین کوسه به داس از جمله مراسم‌های سنتی این منطقه به شمار می رود که در فهرست آثار ناملموس کشور نیز به ثبت رسیده است.
علامرضا عبده اظهار داشت: این مراسم سنتی امروز در منطقه «تاقه دار» محور مهاباد به سمت سردشت برگزار شد و فردا نیز از ساعت 10 تا 13 در موزه مردم‌شناسی، بازار اصغری و تاناکورا و روز جمعه /دوم فروردین/ نیز در ساعت 11 تا 13 در محل تاج سد مهاباد و در بعد از ظهر همان روز از ساعت 15 تا 17 در غار آبی سهولان مهاباد برگزار می‌شود.
وی با بیان اینکه این مراسم در واقع به مناسبت زنده شدن زمین، راندن درد و بلا و نوید دادن بهار در شب قبل از تحویل سال نو برگزار می شود، اضافه کرد: مراسم کوسه به داس از جمله بازی‌ها و نمایش‌هایی است که توسط گروه های 2 تا 6 نفره برگزار می‌شود و اجراکنندگان این رسم معمولا شامل کوسه، توبره کش، نی زن، محافظ کوسه یا دوگه و نیز مردی است که طناب دور گردن کوسه را در دست نگه می دارد.
عبده ادامه داد: در این مراسم یک فرد جوان یا میانسال نقش کوسه را بر عهده می‌گیرد که لباس کردی محلی ژنده و شلخته‌ای پوشیده و صورتکی از جنس نمد که دارای دو شاخ نمدی است به صورت می‌زند؛ این فرد ریش و سبیلی از پشم گوسفند برای خود تهیه می‌کند تا شبیه بز درآید و بالشتک کوچکی نیز همانند دمبه در پشت خود تعبیه می‌کند و جاجیمی نیز بر پشت خود می اندازد و چند زنگوله و یک یا دو داس نیز در دست می گیرد.
به گفته وی در این مراسم فرد کوسه با نواختن سازهای محلی از جمله دف، دهل و سورنا به استقبال مردم آنان می رود و تا زمانی که صاحبخانه هدایایی به گروه ندهد، حیاط را ترک نمی کند و گروه نیز در این مدت با نواختن سازهای محلی کوسه را برای اصرار به گرفتن هدایای بیشتر تشویق می کند.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد افزود: مردم نیز در مقابل به استقبال کوسه شتافته و هدایایی به مناسبت نوروز مانند انواع خشکبار، روغن، کره و تخم مرغ ارزانی می کنند.
به گزارش ایرنا، مهاباد با 237 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی واقع شده و یکی از مهمترین قطب های گردشگری در غرب کشور به شمار می رود که به نگین گردشگری آذربایجان مشهور است.
مهاباد 92 اثر تاریخی ثبت شده ملی دارد که سد مهاباد، غار سهولان، تالاب کانی برازان، موزه و حمام میرزا رسول، تخته سنگی فقره قا، برده کنته و مسجد جامع از مهمترین اثرهای تاریخی و جاذبه های گردشگری این شهرستان است.
در نوروز سال 1397 در تعطیلات نوروز، 467 هزار نفر از جاذبه های گردشگری این شهرستان بازدید کردند.
مهاباد دارای 133 اتاق در قالب چهار هتل، 49 اتاق در قالب سه مهمانپذیر و 11 سویت در قالب یک هتل آپارتمان است.
9903/6185/3072
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.