نخستین پاپوش سنتی ایران توسط هنرمند مهابادی احیا شد.
رحمان هرمز یاری هنرمند احیا کننده این نوع پاپوش در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه آذربایجان غربی افزود: نخستین پاپوش سنتی ایران که در مناطق کرد نشین ایران بخصوص مهاباد بافته میشود، کاله شمامه نام داشته و قدمت ۵ هزار ساله دارد.
هرمز یاری به هدف خود از احیای نوعی پاپوش (کاله شمامه بندی) اشاره کرد و گفت: هدف احیای صنایع دستی مهاباد که قدمتی به طول قدمت ایران دارد، اشتغال زایی و نمایش هنر ایرانی که در حال فراموشی بود.
این هنرمند مهابادی با تاکید به اینکه چاروق دوزی یکی از هنرهای اصیل و کهن مناطق کرد نشین از جمله مهاباد است تصریح کرد: اسم و ترکیب رنگ پاپوش "کاله شمامه" از میوه کوچک خوشبو که از رنگ های قهوه ای، قرمز به اسم دستبو برگرفته شده و در ابتدا جنس چاروق از پوست حیوانات بود بعدا به مرور زمان از کاموا های ساده رنگی استفاده شده است.
وی ادامه داد: در گذشته به دلیل اینکه این پاپوش از چرم طبیعی حیوانات بود تنها در فصل زمستان استفاده می شد و در تابستان و بهار هم کفش های سفید (کالش) مورد استفاده قرار می گرفت.
هرمز یاری با تاکید به اینکه هنرهای قدیمی را باید حفظ و احیا کرد خاطرنشان کرد: حرفه چاروق و پاپوش دوزی یک صنعتی است که از پدرانش به ارث برده و نزدیک به۲۰۰ سال است که خانواده وی به این کار مشغول هستند.
وی با تاکید به اینکه بدلیل وضعیت اقتصادی سفارش این نوع پاپوش کمتر شده است اظهار کرد: اگر شرایط سفارش و قدرت خرید مردم خوب باشد توانایی دوخت دوجفت پاپوش در روز و اشتغال زایی مستقیم ۳نفر هم وجود دارد.
وی تصریح کرد: قیمت هر جفت پاپوش کاله شمامه بستگی به سایز از۴۰تا۵۰ هزار تومان است و بیشتر مشتریان وی از شمال کشور عراق هستند.
انتهای پیام