استاد رسوب شناسی و محیط ­های رسوبی دانشگاه پیام نور تبریز با بیان اینکه  دریاچه ارومیه یک دریاچه تکتونیکی است،  گفت: ارتباط آرتزین ­ های اطراف حوضه دریاچه ارومیه با آب دریاچه از طریق بافت خاک نیست، بلکه از طریق سری شکاف های حاصل از تاثیر گسل­ های مختلف موجود در حوضه است . 
جعفر شریفی قاضی جهانی در گفت و گو با ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، درپاسخ به افرادی که پیرو مصاحبه قبلی وی اظهار کرده بودند که " در دریاچه ارومیه گسلی وجود ندارد"، افزود: حوضه دریاچه ارومیه به صورت یک بلوک عظیم در بین دو گسل اصلی تبریز و ارومیه تحت تأثیر نیروهای مزدوج و یا نیروهای فشاری و کششی این دو گسل قرار دارد و تمام آثار نیروهای مزدوج در حوضه دریاچه ارومیه مشهود است. 
وی با تأکید بر اینکه تشکیل گودال دریاچه، جزایر موجود در داخل دریاچه، آتشفشان جزیره اسلامی و زنبیل داغی، و آرتزین­ های موجود در اطراف حوضه دریاچه آثار همین نیروهای مزدوج هستند، ادامه داد: موقعیت زمین شناسی دریاچه ارومیه برای زمین شناسان ایران و حتی دنیا شناخته شده است که دریاچه ارومیه یک دریاچه تکتونیکی بوده و بطور مداوم میلیون­ ها سال است که از طرف گسل های تبریز و ارومیه و گسل­ های فرعی وابسته به آن­ها کنترل می شود. 
استاد دانشگاه با اشاره به اینکه افت سطح آب در آرتزین شرق حوضه دریاچه تا180 متر، در جنوب تا 40 متر، و در غرب تا 90 متر تثبیت شده است، اظهار کرد: زمانی که سطح آب آرتزین ­ها بالای سطح آب دریاچه بود، آب از زون گسل ­های موجود در داخل دریاچه فوران می­ کرد و این آب­ ها هم زمان با آب رودخانه­ ها، آب دریاچه را تقویت می­ کردند؛ همچنین بلندی­ های حاشیه دریاچه که بطور مستقیم با دریاچه در تماس هستند در طول سال آب ­ های زیرزمینی این بلندی ها، به دریاچه وارد می­ شود. 
عضو هیات علمی دانشگاه همچنین با تأکید بر اینکه بعد از احداث سدها، شاهرگ آب دریاچه قطع شده و با مصرف آب در کشاورزی، سطح آب آرتزین­ ها پایین رفته است، ادامه داد: این بار آب دریاچه به سمت چاه ­های آرتزین شروع به حرکت کرده و سبب آلودگی آب آرتزین­ ها شده است که این مسئله سال­ هاست برای همگان آشکار می باشد. 
وی اضافه کرد: اساسی ­ترین راه حل مشکل دریاچه، احداث پل میان­گذر جدید در روی ستون و برداشت میانگذر شهید کلانتری است چرا که، پل میانگذر علاوه بر اینکه باعث شده بخش اعظم دریاچه از سنگ پر شود، بلکه مانع چرخش آب دریاچه نیز شده و هم­زمان سبب تبخیر شدید آب دریاچه می شود؛ راه حل دیگر، اصلاح و ترمیم خاک کشاورزی، استفاده از چشمه های زیرزمینی و آب فاضلاب است. 
شریفی با تأکید بر اینکه غیر از مشکلات کنونی دریاچه، اظهار نظر، بیانات و اطلاعات بی پایه و بی اساس از طرف افراد غیر متخصص موقعیت دریاچه و منطقه را به خطر می اندازد، اظهار کرد: با وجود این مشکلات در اطراف دریاچه، نصب کنتور برای کنترل حجمی آب چاه­ های عمیق، جلوگیری و یا منع انجام کشت در مزارع کشاورزی و همچنین دام داری قابل قبول نیست؛ جای سؤال است که آیا منشاء این مشکلات، کشاورزان و مردم منطقه هستند؟ افکار بعضی از مسئولان در مورد دریاچه، مخرب و مضر است؛ بدون حل مشکلات اساسی در حوضه دریاچه، دریاچه زنده نمی­ شود. 
وی همچنین با بیان اینکه طرح و پروژه های جالبی برای حل مشکلات حوضه دریاچه در دست داریم، یادآور شد: تا به حال برای مصاحبات تلویزیونی، جلسات و همکاری با متخصصان خارجی، میلیاردها هزینه شده اما نتیجه ای نداده است. 
استاد رسوب شناسی دانشگاه خاطر نشان کرد: مشکلات را با همکاری کشاورزان و مردم منطقه به طور اساسی حل و دریاچه را احیا می­ کنیم؛ بعد از حل مشکلات در اطراف حوضه دریاچه، آموزش کشاورزان و مردم منطقه از لحاظ الگوی مصرف آب، اصول کشت و محیط زیست ضروری است اما بدون حل مشکلات، آموزش هیچ نتیجه ­ای نخواهد داد. 
بر اساس این گزارش؛ در پی مصاحبه قبلی دکتر شریفی یکی از مسئولان آذربایجان غربی اعلام کرده بود که در دریاچه ارومیه گسلی وجود ندارد!


انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.