به گزارش ایرنا، یکی از معضلات اصلی شهرهای بزرگ و کلانشهرها وجود بافت های فرسوده و حاشیه نشین است و تبریز هم به جهت قدمت تاریخی با این معضل درگیر است.
بر این اساس دولت با اجرای طرح برنامه ملی باز آفرینی شهری، بازسازی سالانه 10 درصد از بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری را هدف گذاری کرده است.
هر چند طرح بازآفرینی شهری تبریز همزمان با هشت استان دیگر کشور با اختصاص 11.5 میلیارد تومان اعتبار بهمن ماه سال گذشته آغاز شده است، اما به نظر می رسد اجرای موفق این طرح نیازمند اقداماتی فراتر از تزریق بودجه های ناکافی است.
بنا بر اعلام استاندار آذربایجان شرقی در 4 سال گذشته 11 هزار واحد مسکونی در استان برای نوسازی و بازسازی به بانک های عامل معرفی و از این تعداد 7 هزار واحد موفق به عقد قرارداد شده اند.
مجید خدابخش می گوید: در قالب طرح جابجایی یا بازآفرینی 160 واحد در کلان شهر تبریز تحویل داده شده و 600 واحد نیز در دست اجراست.
در همین حال معاون شهرسازی و معماری شهرداری تبریز نیز معتقد است که 3800 هکتار از ساختمان های این شهر در قالب 65 محله مشمول طرح بازآفرینی شهری است.
محمد عزتی با بیان اینکه حمایت های دولتی در زمینه بازسازی بافت های ناکارآمد تاکنون کارآمد نبوده است، می گوید: پرداخت تسهیلات یارانه دار برای این منظور هم وضعیت مشخصی نداشته است.
وی با بیان اینکه اصلاح بافت های فرسوده شهری نیازمند مشارکت عمومی به خصوص ساکنان این بافت هاست، تاکید می کند: تا زمانی که دولت سهم 9 درصدی خود از تسهیلات نوسازی از محل یارانه ها را پرداخت نکند اجرای طرح بازآفرینی با چالش مواجه خواهد بود.
وی مالک نبودن ساکنان برخی محلات حاشیه نشین را از مشکلات پیش رو در اجرای طرح ملی بازآفرینی شهری عنوان و اضافه می کند: هزینه تخریب و آماده سازی هر متر مربع از فضاهای ناکارآمد شهری 300 هزار تومان است و شهرداری بدون اعتبار نمی تواند در این زمینه همکاری کند.
عزتی با اعلام اینکه 48 محله شهر تبریز در بافت فرسوده قرار دارد و 17 محله حاشیه نشین است، خاطرنشان می کند: بر اساس برنامه ملی بازآفرینی باید در مدت 10 سال نسبت به اصلاح و نوسازی این بافت ها اقدام شود.
رییس اداره عمران و بهسازی اداره کل راه و شهرسازی آذربایجان شرقی هم با اشاره به اینکه 2700 محله ناکارآمد در کشور شناسایی شده و قرار است سالانه 270 محله بازآفرینی شود، می گوید: سهمیه استان از این رقم 94 محله بوده و در واقع برای هر سال بازآفرینی 9 تا 10 محله در نظر گرفته است.
بابک نجفیان اعلام می کند: برای سال جاری 4 محله در تبریز شامل یوسف آباد ، خلیل آباد ، ملازینال و ایده لو و همچنین در شهرستان های مراغه، مرند و بناب هر کدام 2 محله مشمول این طرح هستند.
فرماندار تبریز هم با اشاره به تشکیل کارگروه ملی بازآفرینی، همکاری دستگاه های اجرایی و خدماتی را در موفقیت برنامه های ساماندهی بافت های فرسوده ضروری می داند.
علیار راستگو با توجه به حاشیه خیز بودن تبریز، بر لزوم هموار کردن بستر ارائه خدمات در مواقع بحران تاکید و خاطرنشان می کند: امداد رسانی به این بافت ها در مواقع بحران همچون زلزله به سختی انجام می شود.
اهمیت تاکید و تسریع در اجرای طرح ملی بازآفرینی شهری زمانی دوچندان می شود که بدانیم بر اساس آمارهای رسمی در آذربایجان شرقی 5 هزار و 800 هکتار بافت فرسوده وجود دارد که جمعیتی حدود یک میلیون نفر در آن زندگی می کنند.
کارشناسان می گویند که هر گونه غفلت از جدی گرفتن طرح ملی بازآفرینی شهری به ویژه در کلان شهرهایی مانند تبریز که از معضل بافت های فرسوده در سطح گسترده رنج می برند، می تواند به هنگام وقوع حوادث غیرمترقبه به ویژه زمین لرزه خسارات جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
از این منظر چنانچه یک زمین لرزه 6 ریشتری احتمالی در تبریز روی دهد، بافت های حاشیه نشین و فرسوده این کلان شهر با حدود 500 هزار نفر جمعیت ساکن، کوچک ترین امکانی برای ارایه خدمات اولیه به آسیب دیدگان نخواهند داشت.
3071/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.