تغذیه در ماه مبارک رمضان از اهمیت زیادی برخوردار بوده و طب سنتی نیز توصیه‎هایی در این خصوص دارد، با رعایت تدابیر طب سنتی می‎توان از شدت تشنگی و گرسنگی در طول روز کاست و با روزه‌داری به سلامتی رسید.
 
دکتر «سید مصطفی اعرج خدایی»، متخصص طب سنتی ایرانی در گفت‌وگو با ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی با اشاره به فواید روزه‎داری از دیدگاه طب سنتی اظهار کرد: روزه‌داری به عنوان یک تکلیف عبادی برای مسلمانان دارای فواید زیادی برای افزایش سطح سلامتی و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها است، اگر روزه‌داری را به معنای کاهش کالری دریافتی و کاهش دریافت غذا در نظر بگیریم، می‌توان خواصی همچون خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهاب بودن و پاکسازی بدن را برای روزه‌داری در نظر گرفت.
 
وی در ادامه با اشاره به تغییر سبک زندگی و کاهش فعالیت فیزیکی و افزایش حجم غذا افزود: در طب سنتی، برخی رژیم‎ها و تدابیر خاصی برای بیمارانی که دچار امتلاء هستند، در نظر گرفته شده است، امتلا به معنای افزایش اخلاط در بدن است که سبب ضعف و بی‌حالی ، ضعف بنیه و بروز مشکل در عملکرد ارگان‎های اصلی بدن می‌شود، در طب جدید مواردی مانند افزایش چربی خون، دیابت و فشار خون را می‌توان با امتلاء توجیه کرد، یکی از توصیه‌های عمومی طب سنتی در افراد دارای امتلا، کاهش حجم غذا یا «تقلیل‌الغذا» است.
 
وی عنوان کرد: تغییر در تعادل اخلاط‎ در بدن به دلیل روزه‌داری، بسته به مزاج افراد، متفاوت بوده و این ادعا که روزه در تمام افراد موجب افزایش صفرا در بدن می‎شود، چندان علمی نیست.
 
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ادامه با اشاره به تدابیر کلی طب سنتی در ماه مبارک رمضان بیان کرد: با توجه کردن به برخی نکات، می‎توان از فواید روزه‎داری بهره‎مند شد و به افزایش سلامت بدن با روزه کمک کرد، پرخوری نکردن در فاصله‎ی افطار تا سحری و با آرامش غذا خوردن هنگام افطار باید مورد توجه قرار گیرد، بهتر است روزه را با آب ولرم، شیر نیمه گرم و خرما باز کرد تا بدن از اخلاط ناصالح پاک شده و حرات از دست رفته بدن، تعدیل شود، افطار کردن با این روش، معده را برای صرف غذای اصلی آماده می‎کند.
 
غذای اصلی را در وعده‎ی سحری میل کنید

وی افزود: بهتر است بین افطار و خوردن غذا فاصله‎ دهیم، توصیه‎ می‎شود غذای اصلی، در وعده‎ی سحر خورده شود نه در افطار، چرا که با میل یک وعده غذا بعد از افطار و خوردن تنقلات، حجم غذا زیاد شده و اشتهای کافی برای خوردن غذا در وعده‎ی سحر نخواهیم داشت و ممکن است در طول روز دچار ضعف شویم.
 
وی اظهار کرد: بهتر است افطار کردن با وعده‎های سبک و غذاهای لطیف مانند آش و سوپ‌های ساده و سهل‎الهضم آغاز شده و از خوردن غذاهای غلیظ مانند آش رشته، ماکارونی، کله پاچه، پیتزا، لازانیا، قارچ، چای پررنگ و انواع نوشابه‎ها که موجب تضعیف سیستم گوارش می‎شوند، خودداری شود.
  
تخم شربتی، خاک شیر و تخم خرفه عطش را کم می‎کنند

اعرج خدایی با اشاره به آداب آب خوردن بر سر سفره افطار عنوان کرد: بازکردن روزه با آب سرد به شدت مضر بوده و باعث تضعیف عملکرد معده و سیستم گوارش می‎شود، ممکن است فرد روزه‎دار به دلیل تشنه بودن طولانی مدت در طول روز، بخواهد بلافاصله آب بخورد، توصیه می‎شود آب را کم کم و جرعه جرعه و ترجیحا با فاصله از غذا بنوشند، از نوشیدنی‎هایی مناسب برای رفع عطش و تامین آب بدن، می توان به تخم شربتی، خاک شیر و تخم خرفه با دوغ اشاره کرد.
 
وی اضافه کرد: روزه‌داران می‏توانند یک الی دو ساعت قبل از خواب، دو الی سه قاشق غذاخوری خاک شیر را با یک لیتر آب مخلوط کرده و در وعده سحری استفاده کنند، همچنین می‎توان تخم خرفه را با دوغ مخلوط و سپس از آن جدا کرد و پس از خشک شدن، این کار را مجددا تکرار کرده و نهایتا پس از دو الی سه بار، آن را با دوغ میل کرد.
 
ماءالشعیر طبی راهی برای مقابله با تشنگی در ماه رمضان

وی در ادامه، ماءالشعیر طبی را راهی برای مقابله با تشنگی در ماه رمضان دانست و عنوان کرد: کاهش شدت تشنگی و رطوبت بخشی خوب و برطرف کردن ضعف بدن از جمله فواید ماءالشعیر طبی است که در طرز تهیه آن، نسبت 14 به یک رعایت می‎شود، به طوری که یک لیوان جوی پوست کنده شده و پرک نشده را با 14 لیوان آب مخلوط کرده حدود 50 الی 60 دقیقه بر روی گاز گذاشته و تا جایی که جوها تا حدودی وا رفته و شکافته شوند، می‎جوشانیم، آب غلیظ آن را با صافی صاف کرده و با نگهداری در یخچال می‎توانیم به دفعات از آن استفاده کنیم، کسانی که سیستم گوارششان با خوردن این ماءالشعیر، دچار ضعف می‎شود، می‎توانند آن را با عسل میل کنند.
 
مخلوط عرق کاسنی و عرق شاه تره

این متخصص طب سنتی ایرانی خاطرنشان کرد: خوردن این دو عرق گیاهی نیز در فاصله افطار تا سحر می‎تواند تشنگی و عطش را برطرف کند.
 
میان وعده‎ها در ماه رمضان

وی در ادامه با تاکید بر ضرورت خودداری از مصرف تنقلاتی مانند چیپس، کیک، تنقلات آماده و بیسکوییت به عنوان میان وعده گفت: مخلوط کاهو و شیره‎ی انگور، سکنجبین و کاهو یا فالوه سیب به عنوان میان وعده، علاوه بر قوت بخش بودن، رطوبت را نیز تامین کرده و می‎تواند تشنگی را کاهش دهد. دم کرده بابونه نیز می‎تواند به کسانی که از سوزش معده دارند، کمک کند.
 
وی در پایان خاطرنشان کرد: افراد باید مزاج خودشان را شناخته و بسته به آن عمل کنند، جویدن غذا و نحوه‏ ی خوردن نیز در این میان تاثیر داشته و موارد ذکر شده یک سری اصول و تدابیر کلی هستند که همه‎ی مزاج‎ها می‎توانند، از آن پیروی کنند.
 
  Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.