به مناسبت دومین روز از هفته منابع طبیعی که با عنوان "منابع طبیعی و رسانه" تعیین شده است، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان‌شرقی به همراه معاونانش در خبرگزاری ایسنا حضور یافته و پاسخگوی سوالات خبرنگاران شد و در پایان چند اصله درخت در محوطه خبرگزاری ایسنا کاشته شد.
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان‌شرقی، مدیرکل مناطبع طبیعی و آبخیزداری استان در این دیدار با اشاره به این‌که روز دوم هفته منابع طبیعی "روز منابع طبیعی و رسانه" نام گذاری شده است، گفت: از این‌رو در جمع عوامل خبرگزاری ایسنا حاضر شده‌ایم تا به اهمیت و جایگاه رسانه‌ها در ترویج فرهنگ حفاظت از منابع طبیعی تاکید کنیم.

داور نامدار با بیان این‌که کشور ما در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، گفت: وضع آذربایجان قدری بهتر از وضعیت آب و هوای خشک و نیمه خشک بوده و این هم به خاطر ارتفاعات و پستی‌ بلندی‌های کشورمان است. 
وی با بیان این‌که بیش از ۹۰ درصد متخصصان و اندیشمندان حوزه منابع طبیعی به این نتیجه رسیده‌اند که پدیده‌ی تغییر اقلیم اتفاق افتاده است، افزود: این موضوع برای کشوری مثل ایران پیام بدی دارد و بدین معنی است که از نظر بارندگی دیگر در وضعیتی بهتر از این قرار نگرفته و در برخورداری از منابع آبی نیز در وضعیت خوبی نخواهیم بود.
وی با بیان اینکه به شرایطی رسیده‌ایم که منابع آبی ما کاهش یافته و ما باید خود را با این وضعیت سازش دهیم، افزود: ما به عنوان کارگزاران و کارشناسان دولت در بخش کشاورزی هم اجازه داده‌ایم که میزان چاه‌ها افزایش یافته و حتی عمق‌شان زیادتر شود، اما امروزه ناچاریم بگوییم که با زیاد کردن شمار چاه‌ها، آب‌مان‌ زودتر تمام خواهد شد.
مدیرکل مناطبع طبیعی و آبخیزداری استان با بیان این‌که منابع طبیعی صرفا در جنگل و مرتع خلاصه نشده و شامل آب‌های سالم، هوای پاک، اقیانوس‌ها، سفره‌های زیرزمینی و... است، متذکر شد: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از لحاظ سازمانی متولی جنگل‌ها و مراتع بوده و در واقع این تولیت برای حمایت از بقیه بخش‌هاست.
وی با تاکید بر این‌که شرایط آب و هوایی ما در وضعیتی اورژانسی قرار گرفته و حال کره زمین خوش نیست! افزود: برخی پدیده‌های ناخوشایند همانند "کویر ودشت‌های لم یزرع" در طبیعت وجود داشتند اما آلودگی هوا، آلودگی خاک(درنتیجه‌ی مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی)، میوه و مواد غذایی(در نتیجه‌ی مصرف بی‌رویه سموم شیمیایی) ساخته‌ی دست بشر است.
وی با بیان این‌که رسانه‌ها باید به بهبود فرهنگ عمومی در راستای صیانت از منابع طبیعی کمک کنند، افزود: رسانه‌ها باید این پیام را به مردم برسانند که وضعیت زیست محیطی ما خوب نبوده و باید در جهت بهبود آن تلاش کنیم.
نامدار به اهمیت فرهنگ‌سازی در رابطه با صیانت از محیط طبیعی تاکید کرد و گفت: رعایت چراغ قرمز در خیابان و مصرف نکردن سیگار در مجامع عمومی امروزه فرهنگ‌سازی شده اما باید با تاسف گفت که امروز آلوده کردن محیط زیست قباحت چندانی ندارد.
وی با اشاره به این‌که مراتع و جنگل‌ها، محل ذخیره‌سازی آب برای سفره‌های زیرزمینی هستند، افزود: دو میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار منابع طبیعی در سطح استان داریم که  ۱۶۰ هزار هکتار آن شامل جنگل‌های ارسباران است. 
وی با بیان این‌که جنگل‌های ارسباران در طول شش شهرستان گسترش یافته است، افزود: پراکندگی این شهرستان‌ها جنگل‌های ارسباران را آسیب پذیر می‌کند، چرا که در این مراتع دامداری وجود دارد و قطع یکسره درختان در پنجاه سال پیش موجب شده تا درختان جوان و هم‌سال باشند که این موضوع ‌دومین علت شکنندگی جنگل‌های ارسباران است. 
مدیرکل مناطبع طبیعی و آبخیزداری استان با اشاره به مساحت مراتع طبیعی استان، گفت: از یک سو باید  مواد پروتئینی و لبنی تامین کرده و از سوی دیگر نیز با محدودیت ظرفیت منابع طبیعی مواجهیم، از این رو چند برابر ظرفیت مراتع، دام داریم و این موضوع منجر به تخریب بیولوژیک مرتع می‌شود، لذا باید نوع نظام دامداری را از سنتی رمه گردانی به صنعتی و پرواربندی تغییر دهیم تا از تخریب منابع جلوگیری شود.
وی با اشاره به طرح صیانت از جنگل‌های ارسباران، گفت: این طرح در ابتدا استانی بود که سپس طرحی ملی شد و ما طی آن هم حفاظت فیزیکی جنگل‌ها و هم در برخی عرصه‌ها که جنگل نشین‌ها متکی به چوب و هیزم جنگلی هستند تلاش داریم که میزان اتکا به منابع چوبی جنگلی را کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه در قالب طرح صیانت از جنگل‌های ارسباران در تلاش برای توسعه زراعت چوب در این منطقه هستیم، گفت: در این راستا تامین نهال کرده و تلاش داریم هم فضای سبز استان را افزایش داده و هم نیاز چوبی‌مان از این طریق تامین کنیم.
نامدار با بیان اینکه در راستای توسعه‌ی زراعت چوب، سال‌ گذشته ۵۰۰ هزار اصله صنوبر  در سطح استان توزیع کردیم، گفت: در سال‌جاری نیز به همین میزان توزیع خواهیم کرد.
وی افزود: در بخش مراتع پروژه‌های مختلفی داریم که با نام "مدیریت پایدار، اصلاح و بهبود مراتع" می‌خواهیم مدیریت مراتع را تا حدودی علمی انجام دهیم و سال گذشته در راستای اصلاح طرح‌های مرتع‌داری، حدود ۶۰ هزار هکتار اصلاح و بهنگام‌سازی طرح‌های مرتع‌داری به انجام رسید.
وی گفت: طرح‌های آبخیزداری و آب‌خوان‌داری که سومین بخش ماموریت‌های منابع طبیعی است نیز در جایی اهمیت بیشتری می‌یابند که منطقه، بالا دست سدها(تامین کننده‌ی آب شرب یا کشاورزی) باشد.
مدیرکل مناطبع طبیعی و آبخیزداری استان خاطرنشان کرد: در نقاطی که سد وجود دارد و یا نیاز به وجود سد احساس می‌شود، موظفیم که برای جلوگیری از هدر رفت منابع، عمر سد را افزایش داده و با اجرای عملیات آبخیزداری از فرسایش خاک جلوگیری کنیم.
وی با تاکید بر این‌که مساحت پوشش جنگلی در کشور ما هفت درصد است، متذکر شد: چهار درصد مساحت استان آذربایجان‌شرقی دارای پوشش جنگلی است.
وی با بیان این‌که سرانه جنگل در دنیا تقریبا ۷۵۰۰ مترمربع است، تاکید کرد: در کشور ما این میزان دو هزار مترمربع بوده و در استان نیز حدود ۵۲۰ مترمربع است، از این رو جایگاه استان از نظر پوشش جنگلی بسیار عقب است و جا دارد ضمن حفظ و توسعه‌ی جنگل‌ها، پوشش گیاهی غیرجنگلی را هم توسعه دهیم.
نامدار با بیان اینکه هم‌اکنون در راستای توسعه فضای سبز شهر تبریز دوهزار اصله نهال آماده کرده‌ایم، گفت: تلاش می کنیم با شعار "هر شهروند یک درخت" نهال رایگان تامین کنیم و حتی برای داخل شهر سراب نیز نهال تامین کرده‌ایم.
وی در مورد گونه‌های خاص و منحصر به فرد جنگل‌های ارسباران نیز تاکید کرد: مساحت ارسباران ۵۵۰ هزار هکتار است که ۱۶۰ هزار هکتار پوشش جنگلی در میان این مساحت پراکنده شده است؛ گونه‌های مرتعی و علفی، گونه‌های درختی و درختچه‌ای و همچنین حیات وحش ارزشمند و نادری در پوشش جنگلی ارسباران وجود دارد.
وی ادامه داد: جنگل‌های ارسباران دارای ۷۵۰ گونه علفی، درختی و درخته ای شناسایی شده است و سرزمین ایران که عمده فلات ایران را تشکیل داده است به پنج ناحیه رویشی تقسیم می‌شود که یکی از این نواحی منطقه ارسباران است.
مدیرکل مناطبع طبیعی و آبخیزداری استان تشریح کرد: هرچند مساحت منطقه ارسباران کم است اما ارزش گونه‌های گیاهی و جانوری آن ایجاب کرده یکی از پنج ناحیه رویشی ایران باشد.
وی در پایان اشاره کرد: همانگونه که می‌دانیم جنگل‌های ارسباران به عنوان ذخیرگاه زیست سپهر از سوی سازمان ملل معرفی شده و باید تحت حفاظت قرار گیرد.
معاون برنامه‌ریزی و توسعه مدیریت و منابع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز در این دیدار گفت: در حوزه ی فرهنگ سازی ما در دو بعد آموزش های تخصصی برای توانمند سازی  بهره برداران فعالیت می‌کنیم تا بتوانند در عرصه ی خود موفق عمل کنند و بعد دیگر آموزش های ما عمومی است که طی سال در مدارس شهرستان های مختلف و تبریز در هفته ی منابع طبیعی انجام می شود.
علی تقی‌زاده بیان کرد: معتقدیم اگر دانش آموزان در راستای حفظ منابع طبیعی توانمند شوند، می توان در آینده از آسیب های منابع طبیعی را ترمیم کرد و در این راستا به موفقیت‌هایی دست یافت.
وی افزود: در حوزه‌ی اطلاع رسانی نیز کد امداد رسانی ۱۵۰۴ (امداد جنگل و مراتع) در خدمت مردم است تا تمامی اطلاعات به منابع طبیعی را به صورت ۲۴ ساعته گزارش دهند، اداره کل با دریافت این اطلاعات از سوی مردم از حوادث و تخریب طبیعت اطلاع یافته و اقدامات لازم را انجام می‌دهد.
وی با بیان این‌که تشکل ها و سمن ها نیز به عنوان حلقه ی واسط بین منابع طبیعی و مردم فعالیت می کنند، گفت: تشکیل صندوق های حمایت از بخش منابع طبیعی از جمله دیگر اقدامات است که در این صندوق ها اقدامات عمرانی با این رویکرد که افراد بومی پروژه های کوچک ما را خود انجام دهند تا افراد از منافع آن استفاده، انجام می‌دهیم.
تقی‌زاده با اشاره به حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان از چالش مردمی "هر شهروند یک درخت"، گفت: به دنبال این هستیم که ارتباطات خود را از طریق رسانه و اطلاع رسانی افزایش دهیم؛ معتقدم نسبت به گذشته بحث آگاهی مردم در ارتباط با منابع طبیعی افزایش یافته و به هیچ وجه قابل مقایسه با ۱۵ سال گذشته نیست.
وی خاطرنشان کرد: در بحث تحقیقات و نظر سنجی نیز به صورت علمی و سازمان یافته انجام نداده ایم ولی اگر چارچوبی برای نظرسنجی مردم باشد و توانمندسازی در حفظ جنگل ها بتوانیم حفظ کنیم.
معاون حفاظت از امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز در این دیدار بیان کرد: بحث‌های ترویج و فرهنگ سازی بحث گسترده ای است که رسانه ها می توانند در این راستا نقش موثری داشته باشند.
رستم صادقی با اشاره به این‌که حفظ، احیا و توسعه و بهره برداری از جنگل ها جزو وظایف این اداره کل است، افزود: برخی اقدامات در راستای وظایف ما انجام می شود و برخی نیز وظیفه ی مستقیم ما نیست به عنوان مثال اقداماتی با همکاری جهاد دانشگاهی استان کردیم و طی آن پنل های خورشیدی در روستاهای صعب العبور نصب کردیم که این موضوع جزو وظایف ما نبود اما نسبت به انجام آن اقدام کردیم و انتظار داریم تمامی دستگاه های اجرایی در این راستا همکاری کنند. همچنین پکیچ های حمایتی طرح صیانت ارائه شده و ما در این راستا اقداماتی پیشگرانه جهت جلوگیری از عوامل تخریب انجام می دهیم.
وی با بیان اینکه زمین خواری در استان ما نسبت به استان های دیگر خیلی کم است، گفت: بیش از 700 هکتار اراضی تصرفی و تخریب شده را با حکم قطعی دادگاه خلع ید کرده‌ایم. 
وی با بیان این‌که طبق قوانین اگر اشخاص حقیقی و حقوقی به اقدامات ما معترض باشند، از طریق بسترهای مختلف به اعتراضات آن‌ها رسیدگی می‌شود، اظهار کرد: مردم می توانند با ارائه ی اسناد عادی، نسخ زراعی یا سند رسمی درخواست رسیدگی به اعتراضات خود را انجام دهند.

رییس سازمان جهاد دانشگاهی استان و مدیرمسئول خبرگزاری ایسنا نیز در این دیدار با تاکید بر اهمیت حفاظت از پوشش گیاهی استان و لزوم توسعه‌ی پوشش گیاهی غیرجنگلی، تاکید کرد: با توجه به پیشینه‌ی شهر تبریز که به عنوان یک "باغ شهر" معروف بود، باید اکنون فضای سبز تبریز بیشتر از باقی شهرها می‌بود، در حالی که این روزها شاهد بایر شدن باغ‌های اطراف تبریز و یا ساخت و ساز در این مناطق هستیم.
جعفر محسنی با تاکید بر لزوم فرهنگ‌سازی در راستای توسعه فضای سبز و همچنین درختکاری، گفت: امید است که فعالیت‌های جدید باعث شود که شهرمان کمی نفس تازه کند و حتی اگر رویکرد در راستای شهرسازی باشد باید توسعه فضای سبز و پوشش گیاهی را نیز فراموش نکرده و جدی بگیریم.
انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.