البته تبدیل گورستان سرخاب به عنوان آرامگاه و مدفن بیش از 400 شاعر، عارف، ادیب و عارف متاخر و معاصر به مجموعه ای تاریخی - فرهنگی در شان تبریز اوایل سال 1350 شمسی شروع شد و ساخت بنای یادبود فعلی آن در اوایل انقلاب پایان یافت.
با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی کشورمان و شرایط خاص پس از آن به ویژه وقوع هشت سال جنگ نابرابر و تحمیلی، تکمیل این طرح فرهنگی در محاق ماند تا اینکه با آغاز دوره سازندگی، بار دیگر رسانه ها از نیمه تمام بودن مجموعه مقبره الشعرا نوشتند و مسئولان شهری و استانی به فکر اتمام این طرح نیمه تمام افتادند.
در هر حال، فرآیند آغاز و تکمیل مجموعه تاریخی - فرهنگی مقبره الشعرا به عنوان نگین فرهنگ و تمدن ایرانی و فراتر از آن اسلامی، پیچیده و بغرنج بود و دست روزگار نیز با حوادث گوناگون در مسیر خاتمه آن سنگ اندازی کرد.
اما در سه سال اخیر و پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، بار دیگر برنامه ریزی برای تکمیل این مجموعه زیبا با همتی مضاعف در دستور کار قرار گرفت و شهرداری تبریز با تحویل گرفتن آن از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، عزمش را برای آراستن این مکان تاریخی جزم کرد.
بنا بر آمار منتشر شده، شهرداری تبریز تا سال گذشته حدود 500 میلیارد ریال برای اجرای طرح توسعه مجموعه فرهنگی - تاریخی مقبره الشعرا هزینه کرده است و شهروندان تبریزی امیدوارند با توجه به واقع شدن در دل رویداد بین المللی 'تبریز 2018' در آینده نزدیک شاهد افتتاح حداقل بخشی از این طرح باشند.
استاندار آذربایجان شرقی در این ارتباط به خبرنگار ایرنا می گوید: به مناسبت رویداد مهم و بین المللی تبریز 2018 از این پروژه مهم و ارزشمند فرهنگی بازدید کردم.
مجید خدابخش اضافه می کند: در سال جاری حدود 150 میلیارد ریال برای اجرای طرح توسعه مقبره الشعرا هزینه و برای سال آینده نیز مبلغ قابل توجهی در نظر گرفته شده است.
وی ادامه می دهد: حدود 10 هزار متر مربع فضای فرهنگی در این محل در حال اماده سازی است که نوید خوبی برای هنرمندان، اصحاب فکر و قلم محسوب می شود.
مدیر پروژه توسعه مقبره الشعرا نیز به ایرنا می گوید: عملیات اجرایی این طرح از سال 1394 آغاز شد و از دو قسمت ضلع شمالی که پروژه اصلی مقبره الشعرا است و پروژه ضلع جنوبی تشکیل یافته است
بهرام اژدرزاده اسکویی تشریح می کند: پروژه ضلع شمالی با کاربری موزه شعر و ادب از 7 قسمت سالن مرکزی، قسمت های اداری، آواگاه، گذرگاه‌، نظرگاه، قدمگاه تشکیل شده و در این بخش 410 شاعر و ادیب مدفون در مقبره الشعرا، معرفی می شوند.
وی یادآور می شود: در پروژه ضلع جنوبی نیز نگارخانه و هنرسا ساخته می شود که به عنوان نمایشگاه هنری در اختیار هنرمندان قرار می گیرد.
اژدرزاده اسکویی اضافه می کند: پروژه اصلی در ضلع شمالی 25 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و پروژه ضلع جنوبی آن با 98 درصد پیشرفت فیزیکی همزمان با میلاد حضرت فاطمه (ص) افتتاح می شود.
وی می گوید: براساس قراردادی منعقد شده اعتبار پروژه ضلع شمالی 240 میلیارد ریال می باشد که در سال جاری 5 میلیارد تومان هزینه شده است.
به گفته وی طرح ضلع جنوبی مجموعه تاریخی - فرهنگی نیز با 98 درصد پیشرفت فیزیکی نیازمند 30 میلیارد ریال اعتبار است که تاکنون 25 میلیارد ریال آن هزینه شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی نیز به ایرنا می گوید: مسئولیت اصلی طرح توسعه مقبره الشعرا بر عهده شهرداری تبریز با هماهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان است.
مرتضی آبدار اضافه می کند: در این مجموعه، مرمت مقبره قائم مقام فراهانی بر عهده اداره کل میراث فرهنگی استان بود که آن نیز به اتمام رسیده است.
به گزارش ایرنا، 'گورستان سرخاب' یا مقبره الشعرای تبریز، نامی آشنا در کتاب های تاریخی و دنیای ادبیات است.
مکانی که طرحش تبدیل به یک المان ملی شد و وجود مقبره استاد شهریار در این محل به عنوان یکی از نام آوران ادبیات معاصر ادبیات، اهمیت آن را دو چندان کرده است.
طبق استنادات ادبی تذکره نویسان بنام ایرانی و خارجی، مقبره الشعرا محل دفن بیش از 400 نفر از شعرا ، عرفا و ادیبان تاریخ ایران زمین بوده و برخی از بزرگان ادبیات فارسی و ترکی آذربایجانی از جمله اسدی توسی، خاقانی شیروانی ، قطران تبریزی ، شاپور نیشابوری ، همام تبریزی و مانی شیرازی و در این اواخر زنده یاد سید محمد حسین شهریار بزرگ ترین غزل سرا و شاعر معاصر ایران در آن آرمیده اند.
گزارش از: مینا بازگشا
6120/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.