به گزارش خبرآنلاین از تبریز، امیر حجازی تصریح کرد: نمایش "قوچاق نبی" یکی دیگر از کارهای فولکوریک در حوزه نمایش و تئاتر است که پس از نمایش "آپاردی سیل سارانی" تصمیم به اجرایی کردن آن شدم.
وی تصریح کرد: ایده این کار از سال ها پیش در ذهنم گنجانده شده بود که ۱۶ سال قبل متن آن را نوشتم تا اجرایی کنم که متاسفانه طی چندین بار پس از مراحل بازبینی کار متوقف شده بود تا اینکه امسال توانستیم آن را با حمایت عوامل گروه به مرحله اجرا برسانیم.
حجازی در خصوص عوامل گروه توضیح داد: عوامل اجرایی گروه نمایشی قوچاق نبی ۷۰ نفر بوده که با همت دانشجویان دانشگاه تبریز این کار به روی صحنه می رود همچنین در این نمایش سعی برآن شده تا یک کار بی ادعا به مخاطبان ارائه داده شود.
وی در خصوص کاراکتر اصلی نمایش اظهار کرد: تاکنون بسیاری از مردمان به شخصیت نبی پی نبرده که چه کسی بوده، این در حالی است که شخصیت های خارجی همچون رایبن هوود و... را به خوبی می شناسند.
حجازی افزود: نبی یکی از اشخاص معروف تاریخی است که در مقابل ظلم ستیزی و استبداد دشمنان ایستادگی کرده است، همچنین هدف اصلی از اجرای این نمایش تشخیص و معرفی فرهنگ فولکلوریک به مردم و به ویژه مخاطبان است.
وی در رابطه با یکی از خصوصیت های نمایش آپاردی سلر سارای یادآور شد: نمایش آپاردی سل لر سارای یکی از اسطوره های ناشناخته است که بسیاری از مخاطبان پس از تماشای آن به مفهوم اصلی پی برده بودند.
کارگردان نمایش قوچاق نبی در خصوص قوچاق نبی تصریح کرد: قاچاق نبی یک اصطلاح است، بخاطر اینکه نبی در مقابل خان ها با ظلم ستیزی مقابله می کند و از زبانان آنان به عنوان یک فراری خطاب می شود، شایان ذکر است قوچاق به معنی پهلوان و قهرمان به شمار می رود.
این فعال حوزه هنری با بیان اینکه در این نمایش نزدیک به ۶۰ دست لباس محلی دوخته شده ، گفت: این در حالی است که اسپانسری نداریم، ولی با تلاش امید برآن داریم این سختی ها، برای این اثر موفقیت های بسیاری را به دنبال داشته باشد.
حجازی عنوان کرد: فرهنگ و پیشینه آذربایجان یکی از زبان زدترین عوامل تاثیرگذار در کشور است که باید حفظ شود در این راستا تمامی هنرمندان علاقه مند به کار فولکوریک اند تا در رویداد تبریز۲۰۱۸ آیین ها و سنت بومی را به گردشگران نشان دهند که متاسفانه هیچ برنامه ای برای این رویداد عظیم صورت نگرفته است .
حجازی ادامه داد: من جز معدود کارگردانانی هستم که آثار کلاسیک و متن های خارجی را کار کرده ام، پس از استاد مرزبان کارهای بسیاری را در ایران از استاد رائی نمایش هایی را کار کرده ام، در این راستا توفیقی یافته ام تا در همکاری با نسل های جوان در برهه تهاجم فرهنگی آثار فولکلور و فرهنگ استان را به مخاطبان بازگو کنم.
وی ابراز کرد: باتوجه به اینک اکنون کارهای بسیاری در تلویزیون استانی مشاهده می شود اما فولکلور و جایگاه آن کم رنگ تر شده پس با اجرای این گونه نمایش ها می توان فرهنگ را به جوانان و نسلهای بعدی بازگو کرد.
حجازی ادامه داد:اگر توفیقی حاصل شود این نمایش را در زبان های مختلفی می توان ترجمه کنیم، تا مخاطبان بسیاری را جذب کند.
وی در خصوص عدم حمایت نهادها اظهار کرد: تاکنون حمایتی از سوی هیچ ارگان و نهادی پیشنهاد نشده ، اگر نمایندگان مجلس و شهری از جامعه هنری حمایت کنند، طبیعتا از مشکلات این حوزه کاسته می شود.
حجازی با اشاره به بودجه فرهنگی استان ابراز کرد: کل بودجه فرهنگی استان در حدود ۳۰۰میلیون است که در این راستا اگر شهرداری و استانداری از تئاتر حمایت کند به راستی که هنر استانی موفقیت هایی را به ارمغان خواهد آورد.
وی اذعان داشت: طنز و کمدی ژانرهای مختلفی دارند، هنرمندان با انواع بحران جسمی و مالی مواجه اند، در استان گیشه جای اندیشه را گرفته و هنر ما دولتی است، تا زمانی که هنر ما دولتی است این مشکلات همواره وجود خواهند داشت.
حجازی عنوان کرد: از استاندار، شهردار و مسئولین شهری تقاضا دارم تا به عرصه تئاتر چشم انداز ویژه ای داشته باشد چراکه تئاتر نیازمند حمایت آنان است.
شایان ذکر است قاچاق نبی، یک شخصیت مبارز و ظلم ستیزی بود که در دوران حکومت تزارها, مبارزات دهقانی را علیه خوانین و اربابان ستمگر دو سوی ارس رهبری می کرد.
هنگامی که نبی شانزده ساله بود، ارباب, پدرش را زیر کتک می گرفت. نبی به ارباب حمله کرد ولی او توسط مزدوران ارباب پدرش دستگیر شد و حکومت تزاری او را به اردوی کار اجباری محکوم کرد.نبی از آنجا فرار کرده و به همراه همسر دلیرش"هجر" همان "هاجر "علیه ستم فئودالها و بیگها و تزار روسیه به مبارزه پرداخت .
همچنین نبی بسوی جنوب ارس آمده و از مردم مظلوم در برابر خانهای ظالم دوره قاجاری حمایت میکرد. نـــبی سرانجام " در ۱۸ مارس ۱۸۹۶ میلادی مصادف با ۲۵ اسفند ۱۲۷۵ هجری شمسی به دست خائنی از طرف تزار روس ترور شد ,اما آوازه و دلاوریهای این قهرمان توسط آشیق ها و خود مردم طی داستانها و حماسه هایی که ساختند زنده ماند.
48