مسئول امداد عملیات بهداری سپاه عاشورا با تاکید بر ضرورت آموزش‌های همگانی و فرهنگ‌سازی در جهت کاهش آلودگی هوا، گفت: آموزش در این راستا در جامعه ما کمتر مورد توجه قرار گرفته از این رو باید تلاش کنیم که این موضوع در جامعه تبیین شده و مردم در جهت مقابله با آلودگی هوا خودشان همکاری کنند.

به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان‌شرقی، عزیز کریم‌زاده در آیین اعطای احکام خادمان افتخاری امام‌زادگان سید ابراهیم(ع) و سید حذیفه(ع) با اشاره به آلودگی‌های اخیر هوای کلانشهر تبریز و با تاکید بر اینکه بسیاری از آثار آلودگی هوا، تدریجی، ناشناخته و جبران ناپذیرند، بیان کرد: آلودگی هوا ناشی از فعالیت‌های منابع طبیعی و مصنوعی است؛ اما آلودگی که در زندگی بشر مشکل ایجاد می‌کند از نوع مصنوعی است.

وی با اشاره به علل آلودگی‌های مصنوعی یادآور شد: آلودگی ناشی از منابع مصنوعی، در نتیجه‌ی فعالیت‌های انسانی است که منجر به آلودگی اتمسفر و محیط زیست می‌شود؛ این نوع آلودگی در نتیجه‌ی آلودگی خانگی، صنعتی و حمل و نقل به وجود می‌آید.

وی تاکید کرد: آلودگی ناشی از فعالیت‌های صنایع، منبع اصلی آلودگی هوا بوده که در این میان صنایع نیروگاه‌های حرارتی، کارخانه‌های تولید مواد شیمیایی، سیمان‌سازی، کاغذسازی، نساجی، دباغی و ... از منابع اصلی این نوع آلودگی هستند؛ از این رو به کارگیری روش‌های مناسب کنترلی، در کاهش آلودگی هوا بسیار کمک می‌کند.

وی با اشاره به تردد اتومبیل‌ها در سطح شهر نیز یادآور شد: استفاده از اتومبیل‌ها یکی از موارد مهمی است که در ایجاد آلودگی هوا نقش اساسی دارد، از این رو مردم باید استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی را در جهت کاهش آلودگی هوا در اولویت قرار دهند.

کریم‌زاده با اشاره به عواملی که در آلودگی هوا تاثیر دارند، خاطرنشان کرد: بارندگی، درجه حرارت، مه، شکل توپوگرافی منطقه، خصوصیات آلاینده‌ها و وارونگی دما بر روی آلودگی هوا تاثیر می‌گذارند.

وی گفت: نزولات جوی نظیر باران و برف از جمله پدیده‌های جوی هستند که در شست‌وشوی هوا تاثیر فراوان داشته و قادر هستند که آلاینده‌های موجود در هوا را به همراه خود به سطح زمین بکشانند و همچنین مه نیز می‌تواند در تشدید آلودگی هوا نقش اساسی داشته باشد؛ چرا که مه قابلیت نور خورشید را در گرم کردن هوای محبوس شده کاهش داده و اینورژن هوا را طولانی تر می‌کند.

وی در خصوص شکل توپوگرافی منطقه و نقش آن در آلودگی هوا، یادآور شد: ناهمواری‌های موجود در زمین و موانعی مانند کوه‌ها که در سطح زمین قرار دارند، بر انتشار آلاینده‌ها تاثیر داشته  و همچنین بسته به شرایط محلی و مکانی، توپوگرافی منطقه ممکن است در این راستا مفید و یا زیان‌آور باشد.

مسئول امداد عملیات بهداری سپاه عاشورا در خصوص وارونگی دما و ارتباط آن با آلودگی هوا، اضافه کرد: وارونگی دما یا اینورژن از عوامل بسیار مهم و خطرناکی است که سبب پایداری هوا شده و باعث می‌شود که توده‌ هوا، همراه با تمامی ناخالصی‌ها و آلودگی، در زیر سطح آلودگی محبوس شوند.

وی در این خصوص تاکید کرد: در شرایط اینورژن، میزان اکسیژن هوا به علت مصرف تدریجی آن کاهش یافته و میزان آلاینده‌ها نیز به علت تولید تدریجی، افزایش می‌یابد که دبه تبع آن بر شدت آلودگی هوا افزوده می‌شود.

وی در بیان عمده‌ترین موادی که منجر به آلودگی هوا می‌شوند، خاطرنشان کرد: گاز کربن مونوکسید، اکسیدهای نیتروژن، هیدروکربن‌ها، اکسیدهای سولفور و همچنین ذرات معلق موجبات آلودگی هوا را فراهم می‌آورند.

کریم‌زاده در خصوص بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا نیز تشریح کرد: بیماری آمفیزم که در نتیجه انقباض لوله‌های برونشیال و تخریب کیسه‌های هوایی توسط آلاینده‌ها به‌وجود آمده و باعث کوتاهی نفس در فرد بیمار می‌شود و همچنین برونشیت مزمن نیز ناشی از آلودگی هوا است که سرفه‌های پی‌درپی و جریان خلط مستمر از جمله علایم این بیماری بوده که در صورت عدم درمان منجر به مرگ بیمار می‌شود.

وی در این خصوص ادامه داد: حسایت، آسم، سرطان ریه، معده و بیماری‌های قلبی، تاثیرات عصبی، سقط جنین در زنان باردار و ابتلای جنین به اوتیسم و اختلالات ذهنی از دیگر بیماری‌هایی است که در نتیجه‌ی آلوده بودن هوا گریبان افراد را می‌گیرد.

وی در خصوص تدابیر زیست محیطی به منظور کاهش آلودگی هوا، خاطرنشان کرد: به منظور مبارزه با آلودگی هوا و خسارات ناشی از آن تاکنون در بسیاری از کشورهای دنیا تحقیقات وسیع و دامنه‌داری انجام شده که هدف کلی این برنامه‌ها، کاهش مواد آلاینده هوا و تطابق آن‌ها با استانداردهای تعیین شده است.

وی در این خصوص بیان کرد: متوقف کردن اتومبیل‌هایی که نیاز به تعمیر اساسی دارند و اجازه استفاده مجدد با شرط رفع نواقص، ملزم کردن سازندگان اتومبیل‌های داخلی به تبعیت از استانداردهای موجود، ایجاد مراکز کنترل مواد آلوده کننده خروجی از اگزوز وسایل نقیله، نصب دستگاه‌های لازم جهت کنترل گازهای خروجی از اگزوز اتومبیل‌ها، جایگزین کردن وسایل نقیله عمومی به جای خودروهای شخصی و استفاده از سوخت گاز در صنایعی که در مسیر شبکه‌ی گازرسانی واقعند، از جمله تدابیری است که در مقابله با آلودگی هوا می‌توان اتخاذ کرد.

کریم‌زاده یادآور شد: ملزم نمودن اهالی به رفع نواقص دستگاه‌های سوخت خود، توسعه کمی و کیفی حمل و نقل عمومی، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و همچنین معاینه فنی و تنظیم کاربراتور، آموزش همگانی و جلب همکاری ساکنان شهرها در استفاده از سوخت‌های مناسب و ... نیز از جمله دیگر مواردی است که در جهت کاهش آلودگی هوا باید به آن‌ توجه کنیم.

وی در خصوص اقدامات پیشگیرانه فردی در مواجهه با آلودگی هوا نیز تاکید کرد: عدم تردد در هوای آلوده مگر در مواقع ضروری، استفاده از ماسک و به ویژه‌ ماسک‌های فیلتردار، عدم تردد در مراکز شهر و جاهای پررفت و آمد، عدم استفاده از خودروهای شخصی و رسیدگی به معاینه فنی خودروهای شخصی از موارد مهم در مواجهه با هوای آلوده است.


انتهای پیام

منبع ‫:‬
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.