به گزارش ایرنا، سال گذشته ۶۰۰ میلیارد ریال غرامت در قالب تعداد ۱۰۴ هزار و ۳۰۵ فقره به خسارت دیدگان کلیه زیربخشهای کشاورزی شامل دام، طیور، محصولات باغی و محصولات زراعی در استان پرداخت شده است که می توان با عمل به توصیه های کشاورزی و هواشناسی و اطلاع رسانی به هنگام از حجم این خسارت ها و غرامت ها کاست.
هر چند رعایت توصیه های هواشناسی و نکات هشداری موجب شده حجم خسارت و غرامت های پرداختی نسبت به چند سال گذشته کاهش یابد و فرهنگ توجه کشاورزان نیز به رعایت توصیه ها نسبت به گذشته بسیار تقویت شده است و رسانه ها نیز در این روند نقش تعیین کننده ای داشته اند اما سرمای دیررس بهاره همچنان دغدغه کشاورزان است .
آذربایجان شرقی موج اول سرمای بهاره را پشت سر گذاشت اما بر اساس اعلام نهادهای مسوول موج دوم سرما و برف در راه است که باید کشاورزان توجه ویژه ای به هشدارها داشته باشند.
مدیرکل هواشناسی آذربایجان شرقی روز شنبه در این خصوص به ایرنا گفت: بررسی نقشه های همدیدی، آینده نگری و تصاویر ماهواره ای نشان دهنده جوی ناپایدار در چهار روز آینده در استان حاکم است.
علی دولتی مهر افزود: بر این اساس فعالیت سامانه بارشی به صورت متناوب موجب افزایش ابر، وزش باد، گاهی به نسبت شدید، بارش باران گاهی رگبار و رعد و برق بویژه نواحی جنوبی و در نواحی سردسیر و مرتفع بارش برف گاهی مه، در نواحی مستعد همراه با بارش تگرگ خواهد گردید. همچنین با توجه به شدت بارش ها، آبگرفتگی معابر، سیلابی شدن مسیل ها، رودخانه ها و اختلال در تردد جاده ای دور از انتظار نیست.
وی گفت: با توجه به ورود سامانه بارشی و همراهی آن با سامانه سرد و پیشروی خط برف به عرض های پایین تر که احتمالاً بخش هایی از شرق استان آذربایجان شرقی و مشخصاً ۸ شهرستان شامل شهرستان های اهر، (کاهش دما تا منفی ۳ درجه)، ورزقان (منفی ۴ درجه) ، هریس (منفی ۵ درجه)، سراب(منفی ۴ درجه) ، کلیبر (منفی ۲ درجه)، هوراند (منفی ۲ درجه)، چاراویماق (منفی ۳ درجه) و بستان آباد (منفی ۴ درجه) را در بر می گیرد، احتمال کاهش ناگهانی دما تا آستانه های زیر صفر و یخبندان به خصوص از یکشنبه شب و در روزهای دوشنبه و سه شنبه ۲۵ و ۲۶ فروردین ماه تا منفی ۵ درجه وجود دارد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز با اشاره به احتمال موج دوم برف و سرما در استان از ۲۴ تا ۲۸ فروردین جاری و با اشاره به هشدارهای کشاورزی به خبرنگار ایرنا گفت: کنترل دما و رطوبت و تهویه در گلخانهها، مرغداری ها و دامداری ها با توجه به نوسانات دما جزء مسایلی است که باید کشاورزان مراعات کنند.
اکبر فتحی افزود: پاک سازی کانال ها و مسیرهای آبی مزارع و باغات و آبراه های روستایی با توجه به بارش باران و برف در روزهای آینده و ایجاد ایجاد پشته در اطراف زمین های زراعی جهت جلوگیری از ورود سیلاب ضروری است.
وی ادامه داد: پخش کود سرک ازته در مزارع گندم و جو و کلزا تا قبل از وقوع بارش، تسریع در کشت بهاره نخود و عدس دیم با توجه به فرصت محدود باقی مانده و ادامه کشت محصولات بهاره از جمله پیاز و سیب زمینی از جمله اقداماتی، پایش آفت سن در مزارع و اطلاع رسانی به مراکز جهاد کشاورزی در صورت مشاهده و پایش و رصد مزارع کلزا برای بررسی آفت سنک بذرخوار و شته مومی، در صورت لزوم مبارزه با سرخورطومی برگ یونجه و مبارزه با علف های هرز در مزارع گندم، جو و کلزا بعد از گاورو شدن مزارع، خودداری از ورود دام به مناطق مرتفع با توجه به بارندگی و احتمال وقوع صاعقه باید مورد توجه قرار گیرد.
فتحی بر انجام تهویه در کندوهای زنبورعسل برای جلوگیری از بیماری های قارچی، استقرار کندوهای زنبور عسل بالاتر از سطح زمین جهت جلوگیری از آبگرفتگی آنها، پرهیز از چرای دام در مسیل ها و حاشیه رودخانه های فصلی با توجه به بارش باران در روزهای آینده تاکید کرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی تاکید کرد: در زمان افت دما نسبت به سوزاندن کاه، کلش و بقایای گیاهی در کف باغات اقدام و ورود آب گل آلود به استخرها و مزارع پرورش ماهی کنترل شود.
مدیرصندوق بیمه محصولات کشاورزی آذربایجان شرقی نیز با اشاره به پرداخت تمام مبالغ غرامت محصولات باغی و زراعی کشاورزان خسارت دیده استان، افزود: در سال زراعی ۹۸-۹۷ تعداد ۱۰۴ هزار و ۳۰۵ فقره غرامت به مبلغ ۶۰۰ میلیارد ریال به خسارت دیدگان کلیه زیربخشهای کشاورزی شامل دام، طیور، محصولات باغی و محصولات زراعی در استان پرداخت شده است.
علی تبریزی همچنین در توصیه به کشاورزان برای مقابله با سرمازدگی گفت: استفاده از بخاری های باغی جهت جلوگیری از سرمازدگی، استفاده از کیک گرده و خمیر شیرین در کندوهای زنبورعسل با توجه به کاهش دما و فعال کردن ماشین های مولد باد و مه پاش ها در هنگام وقوع یخبندان است روش مناسبی برای مقابله با سرما و برف است.
با توجه به پایین بودن ضریب بیمه کشاورزی در استان ( دیم 30 درصد، باغات 40 درصد، طیور 70 درصد و دام نزدیک به 20 درصد ) تلاش بیشتر در جهت استقبال کشاورزان از بیمه محصولاتشان و بهبود شرایط صندوق بیمه ضروری می نماید.