محمدرضا پورمحمدی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان این که در سال جاری با فراز و فرود های زیادی مواجه بودیم، افزود: یکی از مهمترین اتفاقات نیک سال جاری، افتتاح خط آهن میانه- بستان آباد با حضور رییس جمهورری بود؛ طرحی که ۱۸ سال طول کشیده بود، در یک سال گذشته به صورت جدی پیگیری شد و به بهره برداری رسید.
وی ادامه داد: خوشبختانه ادامه این مسیر از بستان آباد به تبریز نیز به جد پیگیری می شود و حدود ۸۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و ایستگاه خاوران به عنوان قطه عططف آن به مناقصه رفته و امیدواریم تا دهه فجر سال آینده به بهره برداری برسد.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه بحث ذوب مس یکی از پروژه های مهم و حیاتی استان و کشور است، گفت: یک درصد معادن مس کشور در آذربایجان شرقی قرار دارد، ولی چون به شکل کنسانتره صادر می کردیم، آن چنان تاثیری در شتاب دهی به توسعه استان نداشت.
وی اضافه کرد: در اثر پیگیری هایی که انجام شد، مراحل ذوب در استان شروع شده و فاز سوم تلغیظ و کارخانه ذوب در استان راه اندازی شد و ۱۳۰ کانتینر تجهیزاتی که به خارج از استان رفته بود، بازگردانده شد و مراحل نصب و راه اندازی در حال انجام است.
پورمحمدی با اشاره به افتتاح شهرک تخصصی مس در آذربایجان شرقی گفت: ۱۴ پروژه مکمل ذوب مس در استان شروع شده است و در راستای این پروژه، اگر صنایع پایین دستی مس نیز در استان ایجاد شود، ارزش افزوده و اشتغال این صنعت بسیار بالا خواهد بود.
وی ادامه داد: نفلین سینیت سراب از دیگر پروژه های استانی است که در ۲۰ سال گذشته سرمایه گذاری بسیاری برای آن شده و ۷۰۰ هکتار زمین دیوار کشی شده، طرح تعیین شده و سوله ها و پست فشار قوی و مخازن آب ایجاد شده که بنا به ملاحظاتی کنار گذاشته شده بود، اما ما به صورت جدی پیگیری کردیم و تمام موانع برطرف شد؛ اکنون قراردادی با ظرفیت تولید ۷۰ هزار تن آلومینیا در سال در این طرح با قرارگاه خاتم الانبیا، امضا و عملیات اجراییی آن آغاز شده است.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه تولید آلومینا کاربرد وسیعی در صنایع نظامی و خودروسازی دارد، گفت: با استفاده از طرح نفلین سینیت سراب خواهیم توانست در شرایط تحریمی که تهیه این فلز راهبردی از خارج کشور امکان پذیر نیست، آن را در داخل کشور تولید کنیم.
افتتاح خط انتقال پلی اتین و تکمیل خط اول قطار شهری تبریز
استاندار آذربایجان شرقی در ادامه با اشاره به فعالیت های مهم پتروشیمی و پالایشگاه تبریز، گفت: طرح انتقال خط پلی اتیلن از میاندوآب به تبریز پروژه بزرگی است که میتواند چند هزار فرصت شغلی ایجاد کند و به تعبیر دیگر پتروشیمی دوم است.
پورمحمدی افزود: یکی از منابع عمده درآمدهای استان از محل فروش تولیدات پتروشیمی است که به کشورهای دیگر صادر می شود.
وی با اشاره به پروژه های مهم افتتاح شده سال جاری آذربایجان شرقی در امور زیربنایی گفت: با افتتاح سد حاجیلر چای و انتقال آب ارس، هر یک از این پروژه ها در حدود ۴ هزار هکتار زمین زراعی را تحت پوشش قرار می دهند.
استاندار آذربایجان شرقی ادامه داد: با افتتاح سد حاجی لر چای از خروج سالانه ۵۰ میلیون مترمکعب آب از مرز کشور در شرایطی که مشکل آب داریم، جلوگیری می شود و حق آبه ما افزایش یافته است. هدف ما تکمیل خط انتقال آب ارس به دشت تبریز است که آن را به خط انتقال زرینه رود وصل خواهیم کرد تا ضمن تامین آب شرب و آب کشاورزی، از نظر پدافندی، سیستمی به وجود آوریم که اگر از نظر تامین آب مشکل پیدا کردیم، این خط به کار بیافتد.
وی با اشاره به پروژه های شهری استان نیز گفت: تکمیل خط اول قطار شهری تبریز از پروژه های مهم شهری بود که در دهه فجر امسال به بهره برداری رسید.
پورمحمدی اظهار کرد: در مدت ۱۵ ماه گذشته که سکان استان را به دست گرفتم، تمام مسوولین کشور اعم از هیات دولت و روسای سه قوه را به این استان دعوت کردیم و مسائل و مشکلات موجود را در سفرهای انجام شده مطرح کردیم .
وی ادامه داد: رییس جمهوری در سال جاری ۲ سفر به آذربایجان شرقی داشت که در هر یک از آنها بیش از ۱۰ هزار میلیارد پروژه افتتاح شد و همان مقدار که پروژه افتتاح کردیم به همان میزان نیز پروژه جدید در حوزه های مختلف آغاز کردیم.
طرح های جاده ای به جد پیگیری می شود
استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه چند پروژه مهم در استان در حال پیگیری است، گفت: اتوبان تبریز – بازرگان از جمله پروژه های مهمی است که پیگیری می کنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی ازمزیت های مهم استان، عمل به عنوان حلقه وصل آسیا به اروپا است، ادامه داد: با توجه به اینکه شبکه ریلی هنوز کارآمد نیست و جاده های استان در این مسیر ناکافی است، اتوبان تبریز- بازرگان نقش موثر و لجستیکی در ترانزیت کالا و مسافر خواهد داشت.
پورمحمدی افزود: اتوبان تبریز- سهند نیز از جمله پروژه های قدیمی است که از سال ۱۳۸۴ آغاز شده، ولی به اتمام نرسیده که پیگیری کرده ایم و در هفته های آتی به بهره برداری می رسد.
وی با اشاره به بحث ساماندهی مناطق حاشیه نشین گفت: در شهر تبریز حدود ۴۰۰ هزار نفر در مناطق حاشیه شهر زندگی می کنند که اگر زلزله ای که در سراب رخ داد در تبریز اتفاق می افتد، شاید سه چهارم این مناطق از بین می رفت.
استاندار آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه بحث ساماندهی مناطق حاشیه نشین در اولویت قرار دارد، افزود: در این خصوص از طریق شورای اسلامی شهر تبریز پیگیری های لازم انجام و تدابیری اندیشیده و مصوب شده تا در باغمیشه و شهرک جوان واحدهای مسکونی مورد نیاز احداث شود.
وی در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه نیز اظهار کرد: در نتیجه بارندگی های امسال، تراز اکولوژیکی دریاچه ارومیه در حدود یک و نیم متر افزایش یافت که بخشی از این افزایش به لطف و عنایت خداوندی و بخشی نیز به اقدامات دولت تدبیرو امید مربوط است.
پورمحمدی ادامه داد: براساس فیلم ها و نقشه های بارندگی که موجود است، بارندگی پارسال در سال ۹۱ نیز وجود داشت، ولی آب ناشی از آن به پیکره دریاچه نرسید، اما در دولت تدبیر و امید ۳۰۰ کیلومتر از رودخانه ها لایه روبی شد تا آب به سمت دریاچه سرریز شود.
وی افزود: دو پروژه مهم دیگر نیز دراین خصوص پیگیری می کنیم که انتقال آب از رودخانه زاب و تصفیه خانه های تبریز و ارومیه است که اگر به اتمام برسند، احیای دریاچه ارومیه به نتیجه خواهد رسید.
توجه به حوزه فرهنگی از اولویت هاست
استاندار آذربایجان شرقی در ارتباط با حوزه فرهنگ و همچنین تاسیس بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان نیز گفت: یکی از مهمترین مباحث این حوزه، توجه به بحث زبان و ادبیات ترکی آذری است.
وی ادامه داد: این موضوع چون به طور عمیق ریشه یابی نشده است، به یک تهدید تبدیل شده بود، اما از جمله وعده های آقای روحانی در این راستا ایجاد بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان بود که محقق شد و این بنیاد اکنون در ارتباط با ادب ، فرهنگ ، فولکلور و تاریخ آذربایجان اقداماتی انجام می دهد.
وی تاکید کرد: البته فعاللیت بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان نباید تنها به مسایل زبانی متمرکز شود و این نهاد باید در ارتباط با دیگر جلوه های فرهنگ و هنر این خطه نیز فعالیت کند.
پورمحمدی افزود: در این راستا نیز در سال جاری آموزش زبان مادری با تصویب شورای آموزش و پرورش در برخی مدارس آموزش آن آغاز شده و کتاب محتوا نیز در حال تهیه است .
افزایش سه برابری سازمان های مردم نهاد در آذربایجانشرقی
استاندار آذربایجان شرقی همچنین در خصوص نقش سازمان های مردم نهاد در توسعه، گفت: معتقدم توسعه منهای مردم معنا ندارد و نیازمند همراهی و همگاهی مردم است که برای این امر باید ساختاربندی و ساماندهی شود.
پورمحمدی با اشاره به اینکه برای توسعه نیاز به عزم عمومی است، افزود: باید در بین مردم خواست و اراده ای برای تغییر و توسعه به وجود بیاید و افزایش سازمان های مردم نهاد نشانه بالندگی پویایی جامعه است .
وی ادامه داد: برای اینکه در این مسیر موفق شویم، نیازمند اعتلای فرهنگی واجتماعی هستیم، زیرا تکنولوژی، ابزارهای فناوری و پول به تنهایی توسعه را ایجاد نمی کند، بلکه فرهنگ پیش نیاز توسعه است.
پورمحمدی اضافه کرد: عمده تفاوت بین جوامع پیشرفته و در حال توسعه در فزونی اعتلای فرهنگی و علمی در آن جوامع است، برای تغییر فرهنگ و باورهای مردم باید از ظرفیت سازمان های مردم نهاد بهره مند شد.
وی ادامه داد: بر اساس این باور است که آقای روحانی اولین منشوری که صادر می کند منشور حقوق شهروندی است.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به افزایش حدود سه برابری تعداد سازمان های مردم نهاد در دولت تدبیر و امید در استان گفت: معتقدم اگر بخواهیم آگاهی بخشی انجام دهیم باید از ظرفیت سمن ها بهره مند شد.
وی ادامه داد: در زمان کنونی سازمان های مردم نهاد در مبارزه با بیماری کرونا نقش بسزایی ایفا می کنند، بطوری که در کنار تولید لوازم مورد نیاز همچون ماسک، چندین کمپین ایجاد کرده و به آگاهی بخشی در جامعه می پردازند.
پورمحمدی خاطرنشان کرد: در جامعه ما ظرفیت بالایی برای فعالیت سازمان های مردم نهاد وجود دارد و در گروه های مختلف می توان سمن ها را ایجاد کرد.
استاندار آذرربایجان شرقی از زلزله میانه و سراب، آتش سوزی جنگلهای ارسباران، سرای دودری بازار تبریز ، اعتراضات خیابانی و کرونا نیز به عنوان برخی از رویدادهای غیرمترقبه و ناخوشایند استان در سال جاری یاد کرد.
وی ادامه داد: بخش عمده حوادث غیرمترقبه از اختیارات بشر، خارج و غیر قابل پیشگویی است؛ هر یک از این حوادثی که در یکسال گذشته رخ داد می توانست تبعات منفی در جامعه داشته باشد، ولی با حداقل هزینه های مادی و معنوی مدیریت شد.