خبرگزاری مهر، گروه استانها - بیت اله احمدی؛ مشخصه یک جامعه سالم و رشد یافته، تنها داشتن موقعیت جغرافیایی، معادن متنوع و منابع مالی نیست بلکه نظام تعلیم و تربیت زنده و مترقی، انسانهای آزاده و مستقل، خلاق، مبتکر و تلاشگر میسازد تا جامعه را در زمینههای علوم، صنایع، اقتصاد، سیاست و… از عقب ماندگی نجات دهد، چرا که همه اصلاحات و فعالیتها، به اندیشه و تلاش انسان وابسته است.
به گفته ابوحامد محمد غزالی «اگر علما و معلمان نبودند مردم همچون بهایم و چهارپایان زیست میکردند، یعنی مردم در سایه تعلیم از مرحله حیوانی به مقان انسانی ارتقا می یابند».
آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقی در طول انقلاب اسلامی ایران همواره مسیر رشد و ترقی را طی کرده است، این دستگاه تعلیم و تربیت به ویژه در سالهای اخیر، موفقیتهای چشمگیری ملی و بین المللی را کسب کرده است.
به همین بهانه با جعفر پاشایی مدیرکل آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقی، گفتگویی انجام دادیم تا در جریان اهم فعالیتها و موفقیتهای این اداره کل قرار بگیریم.
مهمترین شاخصی که نشان میدهد دستگاه تعلیم و تربیت استان آذربایجان شرقی، به پیشرفت قابل قبولی رسیده چه شاخصهایی هستند؟
عنصر اصلی دستگاه تعلیم و تربیت، معلمها و اولیا و مربیان و دانش آموزان هستند، ما به تنهایی قادر به انجام وظیفه در این دستگاه بزرگ نیستیم باید با هم افزایی، یکدلی و یکرنگی به این دستگاه تعلیم و تربیت سامان دهیم.
منابع انسانی، منابع مالی و تجهیزات از مهمترین عنصر آموزش و پرورش هستند، قدمهای خوبی برداشته شده و عملکرد و شاخصها نشان دهنده آن است که اقدامات خوبی پس از انقلاب اسلامی صورت گرفته است.
اصلی ترین شاخصی که میتواند موفقیت آموزش و پرورش را نشان دهد، میزان تربیت نیروی انسانی است، در سال ۱۳۵۷ در استان آذربایجان شرقی ۳۷ و نیم درصد مردم باسواد بودند اما امروز در رده سنی ۱۰ تا ۴۹ سال، بالای ۹۴ درصد باسواد هستند.
در زمینه برقراری عدالت آموزشی در سراسر استان چه تمهیداتی اندیشیده اید؟
عدالت آموزشی نکته مهم دیگر دستگاه آموزشی است، علیرغم همه محدودیتهای مالی دولت، از دل مرکز استان تا آخرین نطقه آذربایجان شرقی، کارنامه درخشانی داریم، سال گذشته ۱۳۸ مدرسه شامل یک، ۲ یا ۳ دانش آموزه بودند که همه آنها معلم داشتند، نظام جمهوری اسلامی در آخرین نقطه کشور نیز امکانات آموزشی فراهم کرده است.
تعداد ۱۸ هزار دانش آموز استان در مدارس شبانه روزی تحصیل میکنند، دولت علیرغم همه محدودیتها امکانات آموزشی و تغذیهای آنها را فراهم کرده و این امکان خوبی برای توجه به مناطق محروم و روستایی است.
همچنین تعداد دانش آموزانی که در کلاس درس هستند را با آمار ثبت احوال تطبیق دادیم تا اگر دانش آموزی ثبت نام نکرده، پیگیر آن باشم تا از حوزه تعلیم و تربیت برخوردار شود.
آذربایجان شرقی در بین ۳۱ استان کشور براساس ارزیابی وزارت آموزش و پرورش، یکی از استانهای پیشتاز در حوزه تعلیم و تربیت است، امسال ۴ دانش آموز آذربایجان شرقی در کنکور سراسری رتبه تک رقمی داشتند
وضعیت دانش آموزان آذربایجان شرقی در میزان قبولی کنکور سراسری و کسب موفقیت در المپیادهای ملی و بین المللی چگونه است؟
آذربایجان شرقی در بین ۳۱ استان کشور براساس ارزیابی وزارت آموزش و پرورش، یکی از استانهای پیشتاز در حوزه تعلیم و تربیت است، یکی از این شاخصها کسب رتبه برتر در کنکور سراسری است، امسال ۴ دانش آموز آذربایجان شرقی در کنکور سراسری رتبه تک رقمی داشتند.
شاخص دوم، ارزیابی پایه دوازدهم تحصیلی هر استان است، در این پایه حرکت خوبی داشتیم و میانگین معدل دانش آموزان و میزان قبولی آنها در استان افزایش پیدا کرده است.
همچنین در المپیادهای علمی نیز رشد خوبی داریم، دانش آموزان استان آذربایجان شرقی در رشتههای مختلف نمره خوبی کسب کردند و آخرین مورد، مدال برنز شیمی بود که دانش آموزان استان از کشور فرانسه کسب کردند.
برای فرهنگیان بازنشسته و همچنین امکانات و تجهیزات رفاهی و ورزشی و تفریحی دانش آموزان چه اقداماتی انجام شده است؟
باشگاه پیشکسوتان فرهنگی آذربایجان شرقی با منابع غیردولتی در استان راه اندازی شد، باشگاه فرهنگیان تبریز یکی از بزرگترین باشگاه فرهنگیان سراسر کشور است، ۱۶ باشگاه فرهنگی در استان آذربایجان شرقی تشکیل شده است.
اما موضوع ورزش و شادابی از دیگر نکتههای مهم است، به دنبال اجرای المپیادهای ورزشی درون استانی، ۳ هزار تیم درون مدرسهای در آذربایجان شرقی شکل گرفته است.
تیم فوتسال آذربایجان شرقی قهرمانی مسابقات آسیایی را کسب کرد، این رقابتها در کشور تایلند برگزار شد، این قهرمانی، محصول برگزاری المپیادهای ورزشی درون مدرسهای بود.
میزان مشارکت مردمی در اجرای پروژههای آموزش و پرورش تا چه میزان رشد داشته است؟
مشارکتهای مردمی وضعیت خوبی در استان دارد، تا هفته دولت سال آینده، ۱۰۰ پروژه غیردولتی احداث شده و در اختیار معلمان و دانش آموزان قرار بگیرد که ۵۰ مورد نمازخانه مدرسهای و ۵۰ مورد زمین چمن مصنوعی خواهد بود.
یکی از استانهای پیشتاز در کشور در حوزه مشارکتهای مردمی آذربایجان شرقی است، ساخت و مرمت و توسعه فضاهای آموزشی قدمهای خوبی در این استان برداشته شده است، هفتهای نیست که کلنگ زنی مدرسه مشارکتی و خیرین وجود نداشته باشد.
اما از میزان پیشرفت نهضت سوادآموزی در استان آذربایجان شرقی چه خبر؟
دولت امتیاز خوبی برای سوادآموزان و آموزش دهندگان، قائل شده است، حتی سوادآموز در هر ساعت و مرحله آمادگی داشته باشد، ما حاضر به ارائه خدمات آموزشی هستیم.
تمامی دستگاههای اجرایی و مردم باید بسیج شوند تا موضوع ریشه کنی بی سوادی تحقق شود، چرا که ما از میانگین باسوادی کشوری کمی پایینتر هستیم.
در حال حاضر که جذب سوادآموزان به لایههای سخت رسیده، برای هدف مهم ریشه کنی بی سوادی نیاز به همت عمومی است، آموزش دهندگان بازوان پرقدرت سوادآموزی هستند که در طول سال با تحمل سختیها پیگیر آموزش سوادآموزان میباشند.