به گزارش ایرنا، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی در آیین افتتاح خانه - موزه خیابانی اظهار کرد: خانه موزه ها فقط کالبدی برای نمایش بخشی از تاریخ نیستند، بلکه این مجموعه ها، خانه های افراد مطرح سیاسی،اجتماعی و فرهنگی و برای شناساندن بخشی از تاریخ و هویت این سرزمین به آیندگان ضروری هستند و به همین جهت به موزه تبدیل می شوند.
مرتضی آبدار، خانه ها را بخشی از میراث فرهنگی دانست که متعلق به آیندگان است و افزود: تبریز و آذربایجان مهد پرورش بزرگانی بود که بر عصرهای فرهنگی و اجتماعی ما تاثرگذار بودند.
وی با اشاره به احیای خانه های بزرگانی چون پروین اعتصامی، ستارخان سردار ملی، علی میسیو، ختایی و .. گفت: در خانه - موزه شیخ محمد خیابانی، ارائه برخی اسناد، تصاویر و اطلاعات تاریخی مربوط به این مجاهد نستوه، تلاشی در راستای بزرگداشت یاد و نام این مبارز نام آشنا است و به دلیل اقدامات و خدمات بیشمار شیخ محمد خیابانی، سالها تلاش در راه مشروطیت، تلاش در مسیر حفظ استقلال و تمامیت ارضی ایران و تأمین آزادی سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی کشور، بازآفرینی خانه وی بسیار مهم و ضروری بود.
آبدار با بیان اینکه تاکنون فاز نخست این خانه موزه آماده بازدید علاقمندان شده و تلاش می کنیم اسناد ارزشمند زیادی در این باره جمع آوری و در معرض مردم قرار دهیم،اظهار کرد: محتوایی ارزشمند و جذاب از اسناد نویافته و تندیسهای مربوط به سران نهضت آزادیستان در این خانه موزه به نمایش در آمده و در تلاش هستیم تا آرشیو پژوهشی غنی و قابل استنادی نیز برای پژوهشگران و محققان عرصه مطالعات تاریخ معاصر ایران در این خانه موزه فراهم کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، سیاست وزارت جدیدالتاسیس میراث فرهنگی را حمایت از موزه های خصوصی اعلام کرد و گفت: تا کنون ۴ موزه خصوصی در تبریز ایجاد شده و برای ۶ موزه دیگر نیز پروانه راه اندازی صادر شده است.
خیابانی اگر قیام نمی کرد، مشروطیت از بین می رفت
نویسنده کتاب «شیخ محمد خیابانی» نیز با بیان اینکه اگر شیخ محمد خیابانی قیام نمی کرد، مشروطیت از بین می رفت، وی را از پایه گذاراران انجمن ایالتی و ولایتی معرفی کرد و گفت: هیچ گاه قدر شیخ محمد خیابانی آن چنان که شایسته است دانسته نشده و وی همچنان مهجور مانده است.
ناصر شفیعی، تفکر و خردورزی شیخ محمد خیابانی را پیش زمینه مبارزات وی دانست و افزود: اندیشه شیخ محمد خیابانی در یک جمله چنین است " اندیشه باید، با توپ و تفنگ نمی توان کشور را نگه داشت".
وی با ابراز تاسف از ناشناخته ماندن شیخ محمد خیابانی حتی در شهر و دیار خودش گفت: در تحقیقاتم برای نوشتن کتاب، پنج روز در جلوی خانه شیخ محمد خیابانی از ۴۰ نفر رهگذر پرسیدم که آیا وی را می شناسند که فقط دو نفر می شناختند و جالب اینکه هیچ کدام خانه اش را نمی شناختند.
شفیعی خواستار نصب تندیس تمام قد شیخ محمد خیابانی در جلوی خانه - موزه اش برای آگاهی و شناخت بیشتر مردم شد.
سعید جلالی، فعال فرهنگی نیز در توصیف شیخ محمد خیابانی با بیان اینکه ارزش انسان به میزان اثرگذاری اش بر اجتماع است، گفت: مرحوم خیابانی در حساس ترین زمان ممکن اقدامات خوبی انجام داد و اثر خودش را بر تاریخ گذاشت.
وی با بیان اینکه در ۱۰ سال سکوت بعد از مشروطه، خیابانی قیام خود را شروع کرد، افزود: مرحوم خیابانی با قیام و حرکتش اصل چرایی را بنیان گذاشت.
به گزارش ایرنا، خانه موزه شیخ محمدخیابانی در خیابان بهشتی (منصور سابق) تبریز، بنایی به یادگار مانده از دوره قاجار با معماری زیبا و دانشین ایرانی- اسلامی بود است که امروز فاز نخست آن همزمان با نود و نهمین سالگرد شهادت شیخ محمد خیابانی با حضور مسئولان، استادان و صاحب نظران در تبریز به بهره برداری رسید و به مجموعه موزه های ۱۹ گانه کهن شهر تبریز افزوده شد.
این خانه که در انتهای کوچه ای تنگ و باریک در ضلع شمال شرق مسجد تاریخی «کریمخان» واقع شده، با پنجره های چوبی قدیمی و معماری آجری گره چین تاریخی خود، یادآور رشادت ها و سخنوری های آتشین شیخ محمد خیابانی در مخالفت با التیماتوم روسیه برای اشغال خاک کشورمان در دومین دوره مجلس شورای ملی و نیز قرارداد ۱۹۱۷ وثوق الدوله با انگلیس در بیش از ۱۰۰ سال قبل است.
این خانه تاریخی روزگاری، محل اجتماع شیخ و یارانش برای نقش بر آب کردن قرارداد ننگین وثوق الدوله با انگیس ها برای سلطه بی چون و چرای «روباه پیر» بر سازمان مالی و نظامی ایران زمین بود.
۶۱۳۲/۵۱۸