عید قربان، تجلی زیبای عبودیت در برابر خداوند بوده و این روز یادآور سالیان بسیار دوری است که حضرت ابراهیم(ع) عبودیت و اخلاص در ایمان را با قربانى کردن فرزند و اسماعیل(ع) نیز نهایت ایمان و بندگی را با تسلیم شدن در برابر امر خداوند، بر تارک تاریخ به یادگار گذاردهاند.
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجانشرقی، عید قربان مصادف با دهم ذیحجه از جمله اعیاد بزرگ مسلمانان بوده و خداوند متعال در چنین روزی به حضرت ابراهیم(ع) فرمان داد تا فرزندش اسماعیل را قربانی کند، ابراهیم(ع) نیز در نهایت اخلاص، تسلیم امر الهی شده و فرزندش "اسماعیل" را به قربانگاه میبرد، اما اراده الهی ماجرا را به گونهای دیگر تغییر داده و قوچی نازل میکند تا به جای ابراهیم(ع)، قربانی شود.
این عید بزرگ همه ساله توسط مسلمانان گرامی داشته شده و بسیاری از مسلمانان جهت به جای آوردن مناسک حج، دهم ذیحجه گردهم آمده و در سرزمین منا قربانی میکنند نفس و تعلقات دنیوی خود را؛ برای این عید بزرگ، اعمال بسیاری نیز سفارش شده که اقامه نماز عید قربان، قربانی کردن، غسل گرفتن و... از جمله آن است.
امام سجاد(ع) در صحیفه سجادیه، عید قربان را روزی مبارک و با میمنت توصیف کرده و فرمودهاند: أللَّهُمَّ هَذَا یَوْم مُبَارَک مَیْمُون.
یک کارشناس مسائل دینی در گفتوگو با ایسنا، منطقه آذربایجانشرقی با اشاره به فلسفه به وجود آمدن عید سعید قربان، اظهار کرد: عید قربان جز اعیاد بهنام مسلمین بوده و این روز مبارک به مناسبت تسلیم امر پرودگار شدن حضرت ابراهیم(ع) وحضرت اسماعیل(ع) به عنوان عید گرامیداشته میشود.
حجتالاسلام سعید اسمعلیزاده با بیان اینکه در ماجرای عید قربان، هم ابراهیم نبی و هم فرزندش مورد آزمایش قرار گرفته و سربلند بیرون آمدهاند، افزود: فلسفه "عید قربان" و "قربانی کردن" نیز برای نشان دادن "مقام تسلیم" مطرح شده است.
مفهوم مسلمانی نیز تسلیم امر خدا شدن است وی با تاکید بر اینکه مفهوم مسلمانی نیز همان تسلیم امر خدا شدن است، افزود: اسلام یعنی تسلیم امر خدا بودن و عید قربان نیز روز تسلیم شدن در برابر امر و اراده الهی است؛ در قرآن کریم نیز اشاره شده که حضرت ابراهیم(ع) و حضرت اسماعیل(ع) تسلیم امر خدا شدند.
این کارشناس مسائل دینی با بیان اینکه فلسفه سنت قربانی کردن در منا نیز برگرفته از ماجرای حضرت ابراهیم(ع) و حضرت اسماعیل(ع) است، گفت: قربانی کردن از مناسک حج و جزو اعمال حج ابراهیمی و همچنین نشانگر ماجرای مورد آزمایش قرار گرفتن حضرت ابراهیم(ع) و حضرت اسماعیل(ع) است.
وی با تاکید بر این که فلسفه عید قربان، گذشتن از داشتهها و تعلقات دنیوی است، گفت: سالیان پیش در دهم ذیحجه، حضرت ابراهیم(ع) از عزیزترین داشتهی خود که فرزندش بود، میگذرد و تسلیم امر خدا میشود و همچنین به پاس این بندگی، مناسک قربان را برای مسلمانان به ودیعه میگذارد.
حجتالاسلام اسمعلیزاده با تاکید بر اینکه داشتن توجه و درک عظمت عید قربان، از جمله موارد توصیه شده برای عید قربان است، افزود: یک سری آداب شرعی و دینی نیز برای این روز توصیه شده که غسل کردن، اقامه نماز عید قربان و همچنین قربانی کردن از جمله آن است.
وی با بیان اینکه تکریم مسلمانان و صله رحم از جمله خاصیت اعیاد است، افزود: بر این اساس سرکشی از اقوام و صله رحم نیز از دیگر آداب وارد شده برای عید قربان است.
گوشت قربانی بین فقرا توزیع شود وی در بخش دیگری از سخنانش به فلسفه و اهمیت قربانی کردن در عید قربان اشاره کرد و افزود: بهتر است گوشت قربانی بین فقرا توزیع شده و کمترین آن(در حد یک سهم) برای خانوادهای که قربانی کرده است، بماند چرا که هدف از قربانی کردن بهرهمندی از فیوضات معنوی آن است، نه بهره مادی.
این کارشناس مسائل دینی افزود: اینکه برخی قربانی کرده و تمامی گوشت قربانی را خودشان مصرف کنند، اقدام درستی نیست.
وی با بیان اینکه قربانی کردن در دهم ذیحجه(عید قربان) صرفا برای کسانی که عمل حج به جای آورده و در منا هستند، واجب است، تاکید کرد: برای سایر مسلمانان نیز چنانچه نذری نداشته باشند، "قربانی کردن" یک عمل مستحبی است.
انتهای پیام
کپی شد