به گزارش ایرنا، روز مراغه به عنوان حرکتی نمادین در قالب فرهنگ و هنر سعی در معرفی و شناساندن هویت، پیشینه و ظرفیت های فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و حتی جاذبه های گردشگری و ظرفیت های سرمایه گذاری است که در سال های اخیر با تصویب شورای فرهنگ عمومی این شهرستان برگزار می شود.
تاثیرگذاری این رویداد فرهنگی را می توان با نقشی که سایر رویدادهای فرهنگی و هنری در شهرهای بزرگی چون شیراز، اصفهان و کاشان داشته و دارد در مقیاسی هرچند کوچکتر مقایسه کرد و سنجید.
هرچند روز مراغه نوپا بوده و سه سال از برگزاری آن می گذرد اما با برنامه ریزی های منسجم و بهره گیری از تمامی ظرفیت های انسانی، زیرساخت های فرهنگی و تاریخی و اجتماعی می تواند احیاگر دوران طلایی این شهر تاریخی باشد.
متاسفانه در سال های اخیر، برگزاری آیین های گرامیداشت روز مراغه، محدود به حوزه شهرستان شده و بازخورد کشوری و حتی استانی و منطقه ای ندارد و همین امر موجب کم رونقی و اثربخشی نازل آن شده است.
سومین دوره آیین های گرامیداشت روز مراغه در حالی برگزار شد که با وجود اهمیت و جایگاه آن در شناساندن این شهر فرهنگی و تاریخی، کمترین جذابیت و مخاطب را به خود مجذوب کرده است.
شاید به یقین گفت که بیشتر شهروندان مراغه ای از برگزاری چنین رویدادی بی خبر بوده یا کمترین اطلاعی از آن داشتند که این امر را می توان در عدم تعامل رسانه ای دبیرخانه و دست اندرکاران این رویداد فرهنگی و بهره نگرفتن از کارشناسان این حوزه جستجو کرد.
برگزاری جلسات متعدد در قالب دبیرخانه روز مراغه که از چند ماه پیش آغاز شده به زعم بسیاری از شهروندان و علاقه مندان به فرهنگ و هنر دارای خروجی مناسب و در شان این روز بزرگ برای این شهر نبوده است.
استفاده ابزاری از ظرفیت سازمان های مردم نهاد در برگزاری این آیین، برگزاری تک بعدی، عدم بهره گیری از برنامه های جنبی خلاقانه، اجرای طرح های روتین و همیشگی برای این رویداد، همه و همه ضعف هایی است که با وجود گذشت سه سال از آغاز آن هنوز به چشم می خورد.
بخشی از کیفیت بسیار پایین برنامه های برگزار شده در این رویداد را می توان در نبود برنامه برای مدیریت بعد مالی و استفاده بهینه از حامیان برنامه عنوان کرد.
عدم بهره گیری از نظرات و ایده های کارشناسان فرهنگی و هنری و تاریخی و مردمی نبودن این رویداد مهم، آن را به حرکتی مردمی و اجتماعی تبدیل کرده که پیامد آن کاهش جذب مخاطبان داخلی و خارجی با وجود صرف هزینه های کلان برای برگزاری آن است.
کمبود تبلیغات محیطی و رسانه ای نیز یکی دیگر از ضعف هایی است که در سال های اخیر، رویداد روز مراغه با آن دست و پنجه نرم می کند؛ هرچند با وجود این کمبودها، کمتر میل و رغبتی از سوی دست اندرکاران و دبیرخانه آن برای استفاده از ظرفیت رسانه ها و مطبوعات دیده می شود.
در حقیقت به باور بسیاری از شهروندان و هنردوستان و تاریخ پژوهان منطقه، روز مراغه به محلی برای |آزمون و خطا تبدیل شده و پس از سه سال هنوز نواقص و ضعف های آن برطرف نشده و تاثیرگذاری این رویداد فرهنگی محدود به مرزهای شهرستان شده است.
آخرین روز هر آیینی را می توان نقطه عطف آن رویداد به شمار آورد لیکن مراسم اختتامیه روز مراغه همواره به یکی از مهم ترین نقاط ضعف آن تبدیل شده است.
آیین اختامیه روز مراغه در سه سال برگزاری آن فقط به محلی برای سخنرانی مسئولان شهرستان تبدیل شده و تاکنون کمتر کارشناس یا چهره فرهنگی و هنری در آن حضور یافته و یا از جذابیت این شخصیت ها برای رونق بخشی به این رویداد استفاده شده است.
اجرای سخنرانی های کلیشه ای چندساعته و خسته کننده از مسئولانی که همیشه در شهر سخن رانده اند، نتوانسته جذابیتی به این رویداد ببخشد، امری که همیشه پاشنه آشیل آیین اختتامیه روز مراغه بوده و هست.
تجلیل از دست اندرکاران رویداد روز مراغه در آیین پایانی آن نیز از جمله بخش هایی بوده که همواره مورد انتقاد و نقد علاقه مندان به فرهنگ و هنر بوده چراکه خودتقدیری، مترادف با خود دوستی و یک جانبه محوری تلقی می شود.
با وجود این کمبود، امید است با برنامه ریزی های مناسب و مدون برای بهره گیری از ظرفیت واقعی شهر مراغه و چهره های ماندگار کشوری و ملی و نیز با جذب حامیان مالی، این رویداد فرهنگی مطلع و سرآغازی برای هویت شناسی دوباره دروازه تمدن آذربایجان و ایران زمین شود.
به گزارش ایرنا، 16 اردیبهشت سالروز بسته شدن زیج ایلخانی و رصدخانه مراغه توسط خواجه نصرالدین طوسی، از سوی شورای فرهنگ عمومی شهرستان و استان به عنوان روز مراغه نامگذاری شده است.
با وجود انتخاب این روز به عنوان روز مراغه و سپری شدن سه سال از آن، ویژه برنامه های اجراشده در آن در سال های گذشته غنای چندانی نداشته و متناسب با فرهنگ و تاریخ مراغه نبوده و بیشتر به صورت شهرستانی برگزار شده است.
شهر مراغه به عنوان بزرگترین شهر آذربایجان شرقی بعد از تبریز حدود 180 هزار نفر جمعیت دارد این شهر در 127 کیلومتری تبریز، مرکز آذربایجان شرقی و 607 کیلومتری تهران قرار دارد و در ابتدای دوران فرمانروایی ایلخانان مغول، پایتخت این سلسله بوده است.
3077/7487
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.