به گزارش ایرنا، سوغاتی های آذربایجان شرقی را می توان در دو دسته خوراکی ها و صنایع دستی بررسی کرد، در بخش صنایع دستی می توان به قالی های دست باف و تابلو فرش های نفیس و بی نظیری اشاره کرد که آوازه جهان است.
نام تبریز از گذشته های دور با تار و پود فرش ایرانی گره خورده و هنرمندان چیره دست در آن به خلق طرح و نقش هایی تماشایی با استفاده از نخ و دار قالی مشغولند.
استان آذربایجان شرقی و به خصوص شهر تبریز یکی از مراکز مهم تولید فرش دستباف اصیل ایرانی است و دسترنج هنرمندان این صنعت را می توان در جای جای بازار تبریز دید و محو تماشای آنها شد.
دسترنج قالیبافان هنرمند تبریزی در تمام دنیا مشهور است و یکی از اقلام صادراتی ایران محسوب می شود، بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی، به هنگام گشت و گذار در بازار این شهر، تهیه قالی ها و تابلو فرش های تبریزی را در اولویت خرید سوغات قرار می دهند.
کمتر کسی است که به تبریز و آذربایجان شرقی سفر کند و سراغ بازار فرش فروشان در بازار جهانی تبریز را نگیرد.
صنایع چرمی تبریز نیز از صنایع دستی این خطه است که از دیرباز شهره خاص و عام بوده و هر کس با یک بار پا کردن کفش دست دوز تبریز متوجه تفاوت آن با سایر نمونه ها می شود و و با گذر زمان راحتی و دوام آن را تجربه می کند.
مشتریان، جایگاه ویژه ای برای صنعت چرم تبریز قائلند و با اینکه کفش های کارخانه ای با قیمت کمتر در گوشه و کنار بازار در دسترس هستند، باز هم به دنبال سازندگان کفش دست دوز، راهی بازار تبریز می شوند.
امروزه بیش از 2 هزار کارگاه تولید کفش به همراه 5 هزار فروشگاه عرضه کفش و لوازم جانبی در شهر تبریز فعال هستند و تلاش می کنند تا تجربه ی پیشینان خود را به کار گیرند و محصولات خود را با همان کیفیت گذشته و با به کارگیری شیوه های نوین دوخت، روانه بازار کنند.
کیف، کفش، پوشاک و برخی اقلام خانگی محصولاتی است که از چرم تبریز دوخته می شود و به دلیل کیفیت عالی آن به کشورهای اروپایی صادر شده است.
نقره کاری یا حکاکی روی نقره تبریز از دیگر صنایع دستی این خطه است که بر اساس منابع تاریخی هنر نقره کوبی در تبریز از زمان‌ های بسیار دور وجود داشته؛ اما در زمان سلجوقیان و مغول به اوج زیبایی و تکامل خود رسیده است.
هنرمندان تبریزی در این دوره این هنر را با تزیینات و مرصع کاری ظروف درآمیختند و با آرایش آن ها به شیوه ای خاص از نقره کوبی، آثاری چشمگیر را پدید آوردند.
هنر نقره کوبی در تبریز بیشتر بر روی تسبیح های مخصوصی از جنس هسته میوه آووکادو، چوب یسر، آبنوس، عناب و صندلوس دیده می شود و هنرمندان با نقره، نقش و نگاری جالب توجه به آن می دهند. علاوه بر این از هنر نقره کوبی بر روی اشیای دیگری چون تابلوهای تزیینی، پایه فندک، پیپ، زیرسیگاری، استکان، عصا و چوب سیگار نیز استفاده می شود.
حکاکی روی نقره بر روی ورقه هایی از آلیاژ نقره و مس پس از پیاده کردن طرح اولیه، با قلمزنی و بنا به ضرورت طرح، برش کاری، خم کاری، لحیم کاری و در نهایت کمک گرفتن از برخی توانمندی های علوم و فنون مختلف همچون فعالیت های شیمیایی، در قالب برخی ظروف، وسایل و تابلوهای هنری و غیره انجام می شود.
نقره سازی نیز از دیگر صنایع دستی وابسته به نقره است که ساخت زیورآلات، ظروف کاربردی و تزیینی، آینه و شمعدان و قاب عکس از جمله آثار تولیدی نقره می باشد.
از دیگر صنایع دستی پر نقش و نگار آذربایجان شرقی می توان به روسری های کلاقه ای این خطه اشاره کرد.
روسری های کلاقه ای که تجلی ذوق و هنر هنرمندان در آفرینش نقش و نگار روی پارچه های ابریشمی است سوغاتی خطه آذربایجان شرقی است که توسط هنرمندان شهرستان اسکو خلق می شود.
هنر چاپ باتیک در آذربایجان شرقی جلوه ای از رنگ ها، نقش ها، طرح های متنوع و زیبائی ها است که با ذوق و هنر هنرمندان این رشته آمیخته شده و با نقش بستن بر روی انواع پارچه، روسری و شال چشم زیبادوستان را نوازش می کند.
شهرستان اسکو در 250 کیلومتری جنوب تبریز از زمان های دور تا به امروز از مراکز اصلی چاپ باتیک یا کلاقه ای در ایران محسوب می شود و قدمت این صنعت دستی در اینجا به بیش از 500 سال می رسد.
هنر چاپ باتیک یا چاپ کلاقه ای جزء شاخص ترین هنرها و رشته های صنایع دستی اسکو و استان بوده و بیش از 100 نفر در 19 کارگاه باتیک فعالیت می کنند.
به عبارت دیگر اسکو، مرکز اصلی تجمع کارگاه های چاپ باتیک در آذربایجان شرقی و قطب اصلی این هنر-صنعت در کشور محسوب می شود و محصولات تولیدی 100 کارگاه این شهرستان در ترکیه و کشورهای آسیای میانه مشتریان پر و پا قرصی دارد.
ورنی اهر که یکی از زیراندازهای سنتی این منطقه است و در منطقه اهر و ارسباران به صورت وسیعی توسط زنان عشایر بافته می شود، می تواند یکی دیگر از ره آوردها و یا سوغات مسافران وارد شده به تبریز باشد.
ورنی های پشمی، ورنی پشمی ابریشمی، ورنی کف ابریشم و ورنی ابریشم خالص انواع ورنی است که هرکدام بر حسب جنس خود طرح و بافت خاصی را دنبال می کند.
ورنی، هنر دست عشایر که باورها و آداب و رسوم منطقه ارسباران در آن بافته می شود با برخورداری از دو قرن قدمت به دلیل استقبال کشورهای مختلف خارجی از آن ظرفیت مهمی برای ایجاد اشتغال در منطقه است.
هم‌اکنون 85 درصد عشایر آذربایجان ‌شرقی به کار بافت ورنی مشغولند و این هنر اصیل و بومی بیشتر در بین عشایر و روستاهای منطقه ارسباران رواج دارد به طوری که بیش از 20 هزار نفر از جمعیت منطقه به تولید این صنعت دستی اشتغال دارند و هزینه امرار معاش خود را از تولید ورنی تامین می‌کنند.
نقشه ورنی نشانگر اعتقادات، آداب، رسوم و باورهای مردم این منطقه است و بیشتر در بافت آن از تخیلات ذهنی و شکل حیوانات و پرندگان استفاده می‌شود، معمولا برای رنگ‌بندی ورنی از رنگ‌های لاکی، کرم، آبی روشن، سفید و پیازی استفاده شده و در ابعاد مختلف به بازار عرضه می‌شود.
ضخامت ورنی بین گلیم و فرش است که مانند سایر گلیم‌ ها به صورت ذهنی و بدون نقشه از پیش تهیه شده به وسیله زنان و دختران عشایر و روستائیان منطقه ارسباران بافته می‌ شود.
سبدبافی، سوزن دوزی، سفالگری، معرق کاری، گلیم بافی و ساخت تابلو سنگ های باارزش نیز از دیگر صنایع دستی جذاب آذربایجان شرقی است که هرکدام در یکی از شهرستان های این استان رواج داشته و مورد اقبال مسافران نیز واقع می شود.
در دسته خوراکی ها نیز بدون شک این استان یکی از استان های مستعد است که شیرینی ها و غذاهای آن در سراسر کشور مشهور است.
قرابیه، نوقا، میان پر، لاتیقوم (راحت الحلقوم)، ریس، شیرینی کنجدی، سوجوق، باسلیق، شکلات تسبیحی، عسل و دوشاب در بخش خوراکی های شیرین و نیز پنیر لیقوان، ترشی زغال اخته و آجیل تبریز در سایر ذائقه های می تواند سوغاتی خوبی برای مسافران به این استان باشد.
آجیل مخصوص تبریز از دیرباز مرغوبیت جهانی داشته و از بهترین محصولات ایران تولید می شود، انواع خشکبار از قبیل برگه هلو، زردآلو، آلو خشک نیز طرفداران بی شماری دارد.
3077/6120
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.