این مجموعه یکی از آثار تاریخی روستای کردشت در بخش مرکزی شهرستان جلفاست که سالانه پذیرای هزاران نفر از گردشگران داخلی و خارجی است.
این بنا که در زمان سلطنت شاه عباس صفوی و به دستور وی احداث و در دورهٔ قاجاریه مرمت شد، با معماری اصیل سنتی احداث شده است.
این مجموعه شامل هشت بنای تاریخی از جمله حمام بزرگ، عمارت، حمام کوچک، مسجد غریب، دیوانخانه، یخچال، قلعه کردشت و ساخلوˈ پادگان نظامی ˈ بوده و قدیمی ترین آنها مسجد غریب مربوط به دوره زندیه است.
حمام کردشت در دورهٔ صفویه حمام خانی بود و فقط پادشاهان حق استفاده از آن را داشتند؛ ولی پس از دورهٔ صفویه و در آغاز دورهٔ قاجاریه، این بنا به دستور پادشاه وقت (آقا محمدخان قاجار) تغییراتی را به خود دید و از آن پس استفاده از آن برای مردم آزاد شد.
به‌ مرور زمان و به‌ دلیل تخریب بنا حمام غیر قابل استفاده شد اما ارزش تاریخی‌ آن باعث شد به یکی از ابنیه تاریخی آذربایجان تبدیل شود.
حمام بزرگ کردشت از نظر معماری تمام عناصر معماری حمام های تاریخی ایرانی را دارد و شامل هشتی ورودی، سربینه، میان در، گرمخانه، خزینه، شاه نشین و تون حمام است.
حمام دارای دو ورودی جداگانه است که ورودی جنوبی متعلق به عموم و ورودی شمالی مختص شخص شاه عباس میرزا بوده و به وسیله تونلی مستقیما به عمارت و اتاق شخصی وی متصل می شد.
آهک بری های بسیار باشکوهی با نقوش اسلیمی به همراه ستون های سنگی مقرنس کاری شده و کفش کن های سنگی حجاری شده فضاهای داخلی حمام را زینت داده است.
این حمام با یک هشتی به ابعاد 5/3 در 5/3 و ارتفاع 3/4 متر بین باغ بزرگی ساخته شده که یکی از اضلاع هشتی به در ورودی و دیگری راه ورود به رختکن یا سربینه است.
سربینه حمام نیز هشت ضلعی است و گنبد بزرگ آن که مزین به آهک بری های زیباست بر روی جرزها و هشت ستون سنگی هشت بر استوار شده اند.
همه ستون های این حمام زیبا دارای سرستون های سنگی مقرنس هستند که به وسیله ملات سرب مذاب به ستون ها وصل شده اند.
گرمخانه تعبیه شده در این حمام فضایی است که از چهار ستون سنگی هشت بر و دو حوض بزرگ مستطیل شکل و اتاقی با گنبد قیراندود تشکیل شده است.
نور داخل سربینه و گرمخانه به وسیله روزنی که نوک گنبد قرار دارد، تأمین می شود و گویا بر روی آن روزنه ها سنگ های مرمر نازک و ظریفی نصب بوده است که نور آفتاب با نفوذ از آن داخل حمام را به صورت یکنواخت روشن می کرده است.
حمام کردشت بخش های دیگری نیز دارد که بسیار دیدنی و قابل مطالعه است.
حمام کردشت در سال 62 با شماره 1655 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
این بنای ارزشمند تاریخی طی سال های اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مورد مرمت و بازسازی اساسی قرار گرفته که توانسته به همراه طبیعت زیبای سواحل ارس به عنوان بسته گردشگری مذهبی و طبیعی مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گیرد.
6120/3071
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.