به گزارش نصر،شنیدن خاطرات و یا دیدن عکس هایی که گویای باغ شهر بودن تبریز در زمان گذشته بود، برای مسافران یا کودکان این شهر که این حکایت ها را می شنوند تبدیل به داستانی باور نکردنی شده است، چرا که تصویری که امروز این کلانشهر از خود به نمایش می گذارد تنها وجود ساختمان ها، خیابان هاو میادین بدون درخت است.
کافی است که از آسمان نگاهی به تبریز انداخته شود؛ تنها چیزی که به چشم می خورد سقف های نقره ای ساختمان های شهر می باشد. هر کسی که این ها را ببیند در دل خود پوزخندی می زند که این شهر زمانی پر از باغات بوده است و حالا شده این،شوخی نکنید!
از طرفی برای کودکان این شهر رفتن به پارک و مکانی سر سبز تبدیل به رویا شده است و احتمال دارد به پارکی که هر روز برای بازی می روند، فردا با صحنه دلخراش قلع و قمع درختان روبرو شوند.
این گزارش حاکی است، چندین سال پیش برای تشخیص باغات شهرداری مکلف به تشکیل کمیسیونی تحت عنوان کمیسیون ماده ۷ شد که شامل آئین نامه صالح قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها بود. مصوبه ای که در تاریخ 13/ 1388/5 مجمع تشخیص مصلحت نظام و به منظور نظارت بر حسن اجرای این ماده تشکیل داد.
طبق قوانین این کمیسیون درخواست قطع و جایجایی هر گونه درخت در معابر و اماکن عمومی، دولتی و خصوصی واقع در محدوده و حریم شهر توسط مالکان، متولیان، متصدیان و اشخاص مسئول باید حتما در کمیسیون مذکور مطرح و پس از صدور مجوز این کمیسیون اقدام گردد و بدیهی است کلیه اشخاص و مالکین و همچنین کلیه دستگاه های ارائه دهنده خدمات شهری از قبیل آب، فاضالب، گاز، برق، مخابرات، شرکت پخش فرآورده های نفتی و سازمان های وابسته به شهرداری و ... موظفند قبل از انجام هر گونه اقدام و عملیات عمرانی که مستلزم قطع درختان و یا تخریب فضای سبز باشد، علاوه بر سایر مجوزهای لازم،از شهرداری، از کمیسیون موضوع ماده 7 آیین نامه نیز مجوز اخذ نمایند.
همچنین شهرداری مکلف است قبل از صدور پروانه ساختمانی برای بررسی هر نوع تغییر وضعیت درختان مالک و اراضی موضوع ماده1 این آئین نامه و صدور پایان کار آن دسته از امالکی که پس از صدور پروانه ساختمانی وضعیت و تعداد درختان موجود در عرصه آنها دچار تغییر شده است موضوع را از کمیسیون های ماده 7 آئین نامه و در مورد باغات واقع در حریم شهرها قبل از صدورپروانه ساختمانی ،مراتب را از دبیرخانه کمیسیون تبصره یک ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی زارعی وباغ ها مستقر در سازمان جهاد کشاورزی استان استعلام نماید.
طبق ماده 5 کمیسیون حفظ و گسترش فضای سبز، برای قطع و جابجایی هر گونه درخت در معابر و اماکن عمومی، دولتی و خصوصی واقع در محدوده و حریم شهر، با درخواست مالکین، متولیان، متصدیان و اشخاص مسئول این اماکن، در موارد زیر پس از تصویب کمیسیون موضوع ماده 7 این آیین نامه شهرداری مکلف به صدور مجوز می باشد و در تبصره2‌ تاکید شده است که اولویت با انتقال درختان در فصل مناسب با نظارت شهرداری و با رعایت اصول علمی و فنی می باشد و در صورت اجتناب ناپذیر بودن قطع درخت و عدم امکان واکاری می باید با رعایت اصول ایمنی به ازای درخت هایی که اجازه قطع آن از طرف کمیسیون ماده 7 این آئین نامه صادر می شود به تعداد دو برابر مجموع محیط ها در محل تعیین شده که شهرداری معین می کند، غرس نماید.
همچنین، ماده 12 این کمیسیون به منظور حفظ، نگهداری واحیای باغات و زمین های مشجر، شورای اسلامی شهر موظف است به منظور حفظ و نگهداری باغات خصوصی، دستورالعمل های تشویقی برای ساخت وساز محدود در این املاک را در چهارچوب قوانین و ضوابط شواری عالی شهرسازی و معماری ایران تهیه و تصویب نمایند.
طبق ماده 13 وزارت مسکن و شهرسازی و شهرداری ها موظفند در جهت حفظ باغات مخصوصا در شهرهایی که سرانه فضای سبز آنها کمتر از استاندارد است در مطالعات طرح جامع شهرها حتی الامکان باغات را در کاربری فضای سبز پیش بینی نمایند و در تبصره 1 این ماده آماده است که شهرداری ها و شوراهای اسلامی شهر شرایطی فراهم نمایند تا با خرید باغات محدوده شهر، بوستان های شهری در آنها احداث و در اختیار عموم قرار گیرد.
همچنین، طبق تبصره 3 این ماده، شهرداری ها موظفند در شهرهایی که سرانه فضای سبز آنها کمتر از استاندارد است، برنامه پنج ساله ادواری برای حفظ و گسترش فضای سبز شهر را تهیه و به تصویب شورای اسلامی شهر برسانند.
این گزارش می افزاید، حال این سوال مطرح می‌شود که با وجود قانون های این چنینی و لزوم نظارت به عدم قطع درختان در شهرها طی روزهای اخیر موضوع قطع درختان در گوشه گوشه تبریز، چندین برابر به گوش می خورد و در شهری که با مشکلات آلودگی فراوان دست و پنجه نرم می کند و تنها امید تنفس آن به درختان باقی مانده است با کاهش فضای سبز گره حل مشکل آن کورتر شد.
از طرفی، در حالی که قشر طبیعت دوست جامعه در حال مجادله و مخالفت با قلع و قمع درختان موجود در سطح شهر هستند و خبر قطع درختان منطقه ارسباران در رسانه پیچید، حال این سوال مطرح می شود که وقتی با وجود قوانین و کمیسیون، ضعف در مدیریت برای حفظ فضای سبز شهری داریم ، چگونه از جنگل های وسیع محافظت کنیم؟!
6132/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.