به گزارش ایرنا، برپایی شانزدهمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز فرصتی مغتنم و مفید برای عرض اندام انتشارات محلی مستقر در منطقه شمال غرب است.
نبود تسهیلات ویژه به دلیل شرایط خاص اقتصادی، هژمونی ناشران مرکز، نبود حمایت های همه جانبه مادی و معنوی از سوی نهادهای مسوول و تبلیغات ناچیز انتشارات محلی در رسانه ها از جمله انبوه مشکلات انتشارات محلی برای حضور در نمایشگاه ها و متن جامعه فرهنگی است.
مدیر انتشارات ' یاز ' آذربایجان غربی که طی سال های گذشته پای ثابت نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز بوده است، به خبرنگار ایرنا گفت: این نمایشگاه که به جهت فضای فیزیکی و حضور ناشران مختلف پس از تهران دومین نمایشگاه کشور است، باید عرصه ای بسیار موثر برای حضور ناشران مستقر در استان های شمال غرب باشد که متاسفانه تاکنون در این حد و اندازه نبوده است.
بهرام اسدی، حمایت نهادهای فرهنگی از ناشران محلی را بسیار پایین دانست و افزود: اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد 50 جلد از آخرین آثار منتشر شده را خریداری کند و مبلغ آن را نیز تا 6 ماه بعد پرداخت کند، ظلمی عجیب و نابخشودنی در حق ناشران عاشقی است که تنها با هدف ارتقای سطح فرهنگی مناطق خود گام به این عرصه گذاشته اند.
وی با اشاره به مشکلات مربوط به صدور مجوزهای لازم برای نشر کتب اظهار داشت: در پاره ای از موارد اشکالاتی برای نشر کتاب به زبان های محلی گرفته می شود که با مقداری اغماض و افزایش اطلاعات تصمیم سازان می توان آن را رفع کرد.
اسدی، گرانی کاغذ را از دیگر مشکلات مهم ناشران محلی و بومی بیان کرد و ادامه داد: با وجود اینکه نرح دلار به میزان قابل توجهی پایین آمده است، اما قیمت کاغذ به هیچ عنوان کاهش پیدا نکرده است.
وی با بیان اینکه تاکنون هیچ گونه تسهیلاتی برای انتشارات خود دریافت نکرده ام، گفت: در اصل ما خبری هم در این زمینه دریافت نمی کنیم و در حقیقت اطلاعاتی در این زمینه نداریم که بخواهیم از آن بهره مند شویم.
اسدی با اشاره به عدم دریافت هزینه برای شرکت در نمایشگاه های بین المللی کتاب تبریز در سال های دور ، اضافه کرد: اما از سه چهار سال از شرکت کنندگان در نمایشگاه هزینه اخذ می شود.
مدیر انتشارات یاز که در حوزه کتاب های عمومی، محلی و ادبیات فعالیت دارد، خواستار کاهش سخت گیری ها در ارایه مجوزهای کتب مربوط به تاریخ و ادبیات محلی اقوام شد.
یکی دیگر از ناشران آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه همواره در نمایشگاه کتاب تبریز حضور یافته است، مهمترین مشکل انتشارات محلی را بی توجهی رسانه ها در حوزه تبلیغ و تشویق مردم برای خواندن کتاب های منتشر شده توسط آنان بیان کرد.
نورالله پورشریف اظهار داشت: پارسال با شهرداری تبریز برای در اختیار گذاشتن تابلوهای شهری برای تبلیغ کتاب های تازه منتشر شده مذاکراتی انجام دادیم، اما با وجود موافقت مسئولان فرهنگی شهرداری، در عمل با مخالفت شهرداران مناطق، این مذاکرات به جایی نرسید و درخواست ما رد شد.
وی سطح حمایت های مادی ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها از ناشران را ناچیز خواند و اضافه کرد: تنها حمایت این مجموعه از ما در سال گذشته، خرید 100 میلیون ریال کتاب بود که مبلغ آن را با 30 درصد تخفیف پس از هفت ماه پرداخت کردند.
پورشریف، سختگیری در حوزه صدور مجوز برای کتاب های ادبیات محلی را از دیگر مشکلات ناشران بومی بیان کرد و ادامه داد: در پاره ای موارد اشکالات بسیار جزیی در حد ایرادات نوشتاری و نگارشی به ما گرفته می شود که هیچ دلیل و استناد علمی و منطقی ندارند.
وی اضافه کرد: نهادهای مسوول حتی برای نام انتشارات نیز ایراد می گیرند، هر چند ما در نهایت به خواسته آنان احترام می گذاریم واسامی را تغییر می دهیم.
پورشریف، حمایت های مالی از ناشران محلی را ناچیز و در حد صفر خواند و ادامه داد: تاکنون ریالی از بابت حمایت از نشر کتاب و محصولات فرهنگی از دوایر دولتی دریافت نکرده ام.
یکی دیگر از ناشران آذربایجان شرقی که در حوزه ادبیات کودک فعالیت دارد با اشاره به سختی های کار در حوزه نشر ، یادآور شد: تنها عاملی که ما را در این مسیر نگه داشته است، اول عشق و علاقه خودمان و سپس همراهی و قبول برخی از هزینه ها از سوی نویسندگان است.
نورالدین مقدم گفت: خرید 30 جلد کتاب از انتشارات محلی با تخفیف های 30 درصدی از سوی ادارات فرهنگ و ارشاد حمایت نیست، بلکه باید برای حمایت واقعی، تسهیلات ویژه و امکانات جدید و عملی در نظر گرفت.
وی، سخت گیری برای نشر کتاب کودک را مورد اشاره قرار داد و افزود: باید کسانی در این زمینه و حوزه ارزیابی و صدور مجوز حضور داشته باشند که حداکثر اطلاعات و دانش در حیطه وظایف خود داشته باشند نه اینکه افرادی در این بخش تصمیم گیری کنند که اطلاعات ناظران بسیار فراتر از آنها است.
مقدم ادامه داد: با وجود این همه سخت گیری ها و با وجود ارایه ادله و مستندات علمی که ناشی از تخصص ماست، هرگز موفق به تغییر عقیده ها نمی شویم.
وی که سالانه 30 عنوان کتاب در حوزه ادبیات کودک به زبان ترکی آذربایجانی چاپ می کند، استقبال از این گونه کتاب ها را خوب توصیف و اضافه کرد: طی سه سال اخیر به دلیل استقبال مناسب مردم که بیشتر آنها خانواده ها و قشر دانشگاهی است، تعداد عناوین چاپ شده خود را به 60 مورد رسانده ایم.
مدیر انتشارات «نباتی» نیز خواستار ایجاد نمایشگاه دایمی برای ناشران محلی و بومی در شهرهای مختلف شد تا بدین طریق تحرکی در این بخش به وجود آید.
شانزدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب و نشر دیجیتال تبریز از روز گذشته به مدت 6 روز در محل دایمی نمایشگاه های بین المللی تبریز آغاز شده است که در آن ۹۰۰ ناشر داخلی با ۱۵۰ هزار عنوان و یک میلیون و ۵۰۰ هزار نسخه کتاب، ۱۵۰ ناشر خارجی از 20 کشور جهان با ۳۳ هزار عنوان کتاب و ۳۰ ناشر رسانه های دیجیتال شرکت دارند.
گزارش: سیدیحیی مرتضائی
3038/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.