صحیفه امام خمینی (س)
- عنوان تغییر وضع سفارتخانهها به محیطی اسلامی
- محل تهران، جماران
- مناسبت
- تاریخ
- موضوع تغییر وضع سفارتخانهها به محیطی اسلامی
-
حضار
حضار: ولایتی، علیاکبر (وزیر امور خارجه) ـ معاونان، سفرا و کارداران جمهوری اسلامی ایران در کشورهای عربی و افریقایی
بسم اللّه الرحمن الرحیم
من امیدوارم که خداوند همۀ آقایان را موفق به خدمت کند. خداوند به ما منت گذاشته است که سفرا و دولت ما همه از اشخاصی هستند که درد جامعه را میفهمند، زیرا بسیاری از آنها روحانی هستند که با مردم رابطه داشتهاند و میدانند مردم چه وضعی داشتهاند و درد آنها را ادراک میکنند. ولی سابق وضع این طور بود کهافراد حکومت هیچ ارتباطی با مردم نداشتند و نمیفهمیدند که بر مردم چه میگذرد. ولی اکنون خدا خواسته است که حکومت مستضعفین تشکیل بشود که بحمداللّه تاکنون عملکرد او خوب بوده است و امیدوارم از این به بعد بهتر باشد.
اما راجع به آقایان سفرا، آن طوری که آقای وزیر امورخارجه گفتهاند، وضع سفارتخانههای ما در خارج خوب است و ما میل داریم خوبتر بشود. سفارتخانه در هر کشوری متعلق به آن کشوری است که سفیر آن به آنجا میرود؛ یعنی یک قطعهای است از یک کشور دیگر. وقتی مردم به سفارتخانههای ما میآیند، باید وضع ایران را ببینند، نه وضع امریکا و فرانسه و سایر کشورها را. شما آقایان تحت تأثیر هیچ چیزی واقع نشوید که در سابق چه بوده است که الآن آن طور نیست. ما اگر بخواهیم خودمان باشیم، باید همه چیزمان از خودمان باشد، و در آداب و رسوم، خودمان را از غرب جدا کنیم. ما از غرب
خیلی بدیها دیدهایم، و چیزی که بشود گفت که خوبی آنها بوده است، از حکومتهای غربی نبوده بلکه از اهل صنعت بوده است که البته بسیاری از آنها برای حکومتها کار میکنند. بنابراین، باید وضع شما جوری باشد که هرکس وارد به آنجا میشود یک محیط اسلامیببیند، چه از حیث پرسنل و چه از جهت زندگی.
مسئله دیگر هم این است که ما نمیخواهیم در یک کشوری زندگی کنیم که از دنیا منعزل باشد، ایران امروز نمیتواند این طور باشد، بلکه کشورهای دیگر هم نمیتواند این طور باشد، که در یک جا بنشینند و مرزهایشان را ببندند، این غیرمعقول است. امروز دنیا مانند یک عایله و یک شهر است، و یک شهر دارای محله های مختلفی است که با هم ارتباط دارند. وقتی دنیا وضعش این طور است ما نباید منعزل باشیم. ما باید با کشورهایی که با ما هستند و ما را اذیت نمیکنند، روابط داشته باشیم و آقایان در این فکر باشند که روابط را تحکیم کنند. البته ما با آنها که بخواهند به ما تعدی کنند، نمیتوانیم بسازیم و از اول هم اعلام کردیم، مگر آنها خودشان را اصلاح کنند. و این معنا که گاهی اهل غرض یا جهّال این حرف را میزنند که ما نباید روابط داشته باشیم، از این باب است که یا نمیفهمند یا غرض دارند؛ زیرا تا انسان، جاهل یا مخالف با اصل نظام نباشد، نمیتواند بگوید یک نظام باید از دنیا منعزل باشد. بنابراین، اگر زمزمهای میشود آنها را نباید به حساب آورد، زیرا آنها غرض سیاسی دارند، و الاّ آدم عاقلی که توجه به مسائل داردمیداند اسلام، وضعش چگونه است. و اسلام یک نظام اجتماعی و حکومتی است و میخواهد با همۀ عالم روابط داشته باشد. و در زمان صدر اسلام هم که خود رسولاللّه به اطراف، سفیر میفرستادند این حرف را نمیزدند. در هر صورت ما باید روابط داشته باشیم، آنها که غرض ندارند، ما هم با آنها غرض نداریم، کم کم باید روابط حسنه بشود. من امیدوارم این عمل را انجام دهید و دولت هم موفق باشد، منتها نباید تحت سلطه خارجی باشیم، نباید آنها دخالت در امور ما بکنند و نباید به ما خط بدهند. بنابراین،
اشخاصی که گاهی مطالبی گفتهاند و متوجه به مطالب هستند، میخواهند جمهوری اسلامی را به هم بزنند. و ما از اول گفتیم میخواهیم انقلابمان را صادر کنیم. صدور انقلاب به لشکرکشی نیست، بلکه میخواهیم حرفمان را به دنیا برسانیم که یکی از آن مراکز، وزارت امورخارجه است که باید مسائل ایران و اسلام و گرفتاریهایی که ایران از شرق و غرب داشته است، به دنیا برساند و به دنیا بگوید که میخواهیم این گونه عمل کنیم و روابط حسنه داشته باشیم، و الاّ آنهایی که میخواهند ما را به تباهی بکشند، ما اصلاً میل نداریم با آنها روابط داشته باشیم، مگر اصلاح بشوند.
امیدوارم که خداوند به همۀ شما توفیق بدهد که به اسلام و کشورتان خدمت کنید. این حکومت، حکومتی باشد که برای مستضعفین کار کند؛ چرا که تاکنون حکومتها به ضد مردم بودهاند و برای خودشان یا اربابانشان کار میکردند، و ما میخواهیم حکومت برای مردم، خصوصاً آنها که زحمت کشیدهاند و خون دادهاند و آقایان را از گرفتاریها بیرون آوردند، و از رژیم سابق و گرفتاریهای شرق و غرب نجات دادند، کار کنند. و عمده این است که همه خدا را در نظر بگیریم که همه چیز از اوست و ما چیزی نیستیم. خداوند همه را موفق بدارد.