صحیفه امام خمینی (س)

  • عنوان اهمیت حضور مردم در صحنه، عبور از شعار و ورود به جرگۀ عمل
  • محل تهران، جماران
  • مناسبت
  • تاریخ
  • موضوع اهمیت حضور مردم در صحنه، عبور از شعار و ورود به جرگۀ عمل
  • حضار حضار: خامنه‏ای، سید علی (رئیس جمهور) ـ موسوی، میرحسین (نخست‏وزیر) ـ اعضای هیأت دولت

بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم

حفظ حضور مردم در صحنه‏ها

اولاً تبریک عرض می‏کنم این دولت جدید را و امیدوارم که موفق بشوید به اینکه قدمتان مبارک باشد برای این کشور. مطالب یک چیزهایی است که همه می‏دانید و تذکر است؛ و الاّ خوب، همه اطلاع دارید که آن چیزی که برای همۀ ما لازم است، این است که ما در فکر این باشیم که مردم را در صحنه نگاه داریم، و این یک سرش بسته به دولت است و رئیس جمهور است و مجلس، یک سرش هم مربوط به خود مردم. اگر این طرف را شما نگه دارید، ما از ملتمان مطمئن هستیم که به حسب غالب و اکثریت، آن طرف را حفظ می‏کنند. این طرف باید بنا بگذارد بر اینکه با هم مثل یک دست باشند، و این کاری را که انجام می‏دهند، همه با هم همصدا باشند.

اگر بنا باشد در یک دولتی، یک وزارتخانه‏ای بخواهد مخالفت بکند در یک امری، این کار پیش نمی‏رود. حالا در یک ممالکی که آسوده هستند، کاری ندارند ـ اگر در دنیا باشد ـ یا یک رژیمی‏باشد که این‏طور نباشد که مخالفی داشته باشند، آنجا خیلی صدمه نمی‏خورند. اما در یک رژیمی که می‏دانید همه مخالف شما هستند و دنبال این‏اند که یک چیزی را درست بکنند و منتشر بکنند و هرچه بخواهند بگویند و هر کاری هم بخواهند بکنند، در یک همچو وضعی که الآن ما مبتلا به آن هستیم و شما مبتلای به آن هستید، عقل و انصاف اقتضا می‏کند که ما دیگر در بینمان چیزی نباشد. وقتی همه با ما
مخالف‏اند، ما بر فرض اینکه در بین خودمان هم یک اختلاف نظری باشد، لکن با هم باشیم در دفع او.

این گفته می‏شود که در این وضع ایلاتی که ایلات بزرگ ایران بودند آن وقت، اینها با هم مخالف بودند، یک دسته شان از آن ور می‏کشید، جنگ هم با هم شاید داشتند، لکن اگر یک کسی به یک دسته ای حمله می‏کرد، همه با هم او را دفع می‏کردند. خوب، این مقتضای عقل است که انسان، کسی که بخواهد به تیره‏های او حمله بکند، او را دفعش بکند؛ خودش هم اگر اختلاف دارد بعد حساب خودشان را صاف بکنند. ما الآن در یک همچو قضیه‏ای واقع هستیم که همۀ کشورها ـ به استثنای خیلی کم ـ با ما مخالفند؛ بعضی اظهار مخالفت هم می‏کنند و عمل هم می‏کنند، و بعضی هم در واقع مخالف‏اند ولیکن اظهارش را هم شاید نکنند.

در داخل هم که می‏بینید که باز شیاطین موجودند برای اینکه اختلاف بیندازند، برای اینکه یک کاری انجام بدهند. بحمداللّه‏ الآن ساکت شده است به حسب غالب این مسائل، اما هست باز و عقل اقتضا می‏کند که دیگر ما آنهایی که متعهد هستند به اسلام و متعهد هستند به جمهوری اسلامی‏و می‏خواهند در زیر بار ابرقدرتها دیگر نباشند، اینها دیگر با هم باشند. یک همچو عمل بزرگی که بیرون رفتن از زیر تعهد قدرتهای بزرگ، یک همچو عمل بزرگی نمی‏شود، الاّ اینکه یک ملت و دولت و همه با هم باشند؛ اگر نباشند، ممکن نیست یک همچو مطلبی. تا حالا هم هر چه انجام گرفته در سایۀ همین اتحاد بوده است؛ اگر یک اختلافی بوده، جزئی بوده و باید کوشش کنید که حتی آن اختلاف جزئی هم نباشد؛ یعنی جوری عمل بکنید که مردم از شما انتزاع این را بکنند که شما می‏خواهید خدمت بکنید.

مشارکت دادن مردم در امور

وقتی مردم دیدند که شما در صدد خدمت به آنها هستید، طبیعی است که آنها هم کمک به شما می‏کنند، و این به این است که همۀ وزارتخانه ها، هرکسی که متصدی یک
وزارتخانه است، وزارتخانۀ خودش را بنابر این بگذارد که اصلاح کند به نفع مردم، به جوری که مردم وقتی که در آن وزارتخانه وارد می‏شوند با رضایت خاطر، با اطمینان خاطر بیرون بیایند. اگر اینطور بشود، بلااشکال مردم حاضرند. مردم، مردم خوبی هستند. ما از مردم تشکر باید بکنیم، ما همه مرهون آنها هستیم. عمده این است که ما هم بتوانیم خدمت متقابل بکنیم.

و باید ما از مرحله لفظ و شعار بیرون برویم و به مرحلۀ عمل برسیم؛ یعنی هر وزیری در وزارتخانۀ خودش واقعاً بین خودش و خدا، خودش را موظف بداند به اینکه آن پرسنل آنجا را، هرکس در تحت نظر او هست، آنها را بسیج کند به اینکه با مردم رفتار خوب بکنند و با مردم رفتار سالم داشته باشند. وهمین طور شرکت دادن مردم را در امور، این را کراراً گفتم، شما هم خودتان گفتید که یک کشوری را که بخواهید اداره بکنید، یک دولت تا شرکت مردم نباشد نمی‏شود ادارۀ صحیح بشود. وقتی بنا شد که مردم شرکت کردند در کارها، شما شرکت دادید مردم را، آنهایی که الآن خدمت می‏کنند و سابق هم خدمت کردند به شما، به ما، به همه، به اسلام و شما را رساندند به اینجا، آنها را کنار نگذارید، رد نکنید، آنها را وارد کنید در کار. وقتی وارد کردید در کار و آنها دیدند که شما می‏خواهید همکاری کنید با آنها، آنها هم همکاری می‏کنند با شما. و بی همکاری امثال بازار، کارگرها ـ نمی‏دانم ـ زارعین، بدون این قشرهای مختلفی که هستند کار از پیش نمی‏رود، باید آنها هم وارد باشند در کار و کمک کنند. کارهایی که آنها می‏توانند انجام بدهند، انجام بدهند؛ مثلاً، بازرگانانی که می‏توانند کارهای بازرگانان متعهد، نه هرچیز، آنهایی که در صدد این‏اند که برای کشور خدمت بکنند، آنها را دستشان را باز بگذارید خدمت بکنند.

و دنبال این نباشید که هی هر چیزی را دولتی‏اش کنید. نه، دولتی در یک حدودی است، آن حدودی که معلوم است، قانون هم معین کرده ولیکن مردم را شرکت بدهید، بازار را شرکت بدهید. در کارخانه‏ها خیلی نظارت بکنید به اینکه هیچ اجحافی به کارگرها در آنجا نشود. کارمندان خودتان را، همۀ اینها را وقتی که با هم بکنید و محبت ببینند از
شما، عمده این است که روح محبت از شما ببینند، وقتی دیدند شما محبت به آنها دارید، آنها هم به شما محبت پیدا می‏کنند، یک امر طبیعی است این معنا. و من امیدوارم که این امر متحقق بشود و ما شاهد این باشیم که بعد از یک چند ماهی رضایت همۀ قشرها را به دست آورده باشید. و من از خدای تبارک و تعالی می‏خواهم که همان طوری که شما می‏خواهید خدمت بکنید، مردم هم همه به شما خدمت بکنند. و مخصوصاً من از روحانیون همۀ کشور می‏خواهم که در یک همچو موقعی کمک کنند به دولت و کمک کنند به آرمانهای اسلام. اگر بخواهند یک وقت خدای نخواسته، آنها هم در آنجا یک کارهایی بکنند، که نمی‏کنند ان‏شاءاللّه‏، ولیکن اگر یک وقتی جوری بشود که شکست بشود برای دولت، شکست بشود برای ـ عرض بکنم که ـ مجلس، امثال اینها، این یک امری است که خوب، خودمان را با دست خودمان می‏خواهیم فدا کنیم. و باید عقلمان را باز کنیم به اینکه ما گرفتار به چنگال یک دیوهایی هستیم که باید خودمان، خودمان را نجات بدهیم. ننشینیم به اینکه دیگری بشود، دیگری هم ما نداریم، ما خودمانیم، ما الآن دیگری نداریم که او بیاید ما را نجات بدهد. ما خودمان باید خودمان را نجات بدهیم، و این بسته به دست شماهاست، و بسته به دست علمای اسلام است، و بسته به دست مجلس است و اینها.

و از مجلس هم من باید تشکر کنم به اینکه زود مسئله را انجام دادند، به طوری که دیگر تزلزلی در کار نباشد و آنها هم مورد تشکر ما هستند.

حاضر دانستن خداوند در انجام کارها

و شما هم ان‏شاءاللّه‏ خدمتگزار همه هستید و همۀ ما خدمتگزار ملت هستیم. و خدا را در همۀ امور، شما حاضر بدانید، مهم آن معناست، ما از اینجا خواهیم رفت، هیچ شکی نیست، من زودتر و شما هم بعداً می‏آیید، این مسئله ای نیست، بلااشکال است مسئله. باید فکر این را بکنیم که حالا که رفتیم، آنجا از ما پرسیدند که شمایی که رئیس جمهور بودید برای مردم چه کردید؟ شمایی که نخست وزیر بودید چه کردید؟ شمایی که وزیر
بودید چه کردید؟ شمایی که وکیل بودید چه کردید؟ ملت را ازشان می‏پرسند که شما برای اسلام چه کردید؟ عمده این است که ما آنجا آبرو داشته باشیم. اگر آن مطلب را درست بکنیم، هم اینجا درست می‏شود و هم آنجا درست می‏شود. و اگر خدای نخواسته، بخواهیم یک تخلفی بکنیم، نه اینجا خیرش را می‏بینیم، نه آنجا خیرش را می‏بینیم

من از خدای تبارک و تعالی توفیق و سعادت و سلامت همۀ شما را خواستار هستم. و از همه‏تان تشکر می‏کنم که در یک همچه موقعی همه با حسن تفاهم، باخوبی و با صفا مشغول خدمت هستید.

والسلام علیکم و رحمة‏اللّه‏