زندگینامه آیت الله عطاالله اشرفی اصفهانی
عطاءالله اشرفی اصفهانی از شاگردان امام خمینی (س) بوده که به عنوان امام جمعه کرمانشاه فعالیت می کرد، و مسئولیت حوزه علمیه کرمانشاه را برعهده داشت، و سرانجام توسط منافقین به شهادت رسید.
عطاالله اشرفی اصفهانی در سال 1281 در خمینی شهر اصفهان در خانواده ای مذهبی و روحانی متولد شد. پدرش میرزا اسدالله نام داشت، و جد بزرگش از علمای جبل عامل بود. او تحصیلات ابتدایی اش را در مدرسه نوریه پشت سر گذاشت، و نه ساله بود که کتاب نصاب الصبیان را حفظ کرد، او در 12 سالگی با هدف ادامه تحصیل راهی اصفهان شد، دروس ادبیات، سطح فقه و اصول، و یک دوره درس خارج اصول را در محضر سیدمهدی درچه ای، سیدمحمد نجف آبادی، فشارکی و میرسیدحسن مدرس فراگرفت.
وی 20 ساله بود که برای ادامه تحصیل به قم رفت و مدت 23 سال را در مدرسه رضویه و مدرسه فیضیه به تحصیل پرداخت و 40 ساله بود که به درجه اجتهاد رسید. از اساتید او می توان به امام خمینی (س) که فلسفه را از او آموخت و نیز حضرات آیات شیخ عبدالکریم حائری، سیدمحمدتقی خوانساری، سیدصدرالدین صدر، سیدمحمد حجت، و سیدحسین بروجردی اشاره کرد. آیت الله سیدمحمدتقی خوانساری به او درجه اجتهاد داد.
در غیاب آیت الله خوانساری و امام خمینی دوره ای امامت جماعت مدرسه فیضیه را برعهده داشت. آیت الله بروجردی به ایشان توجه ویژه ای داشت، و هر بار که او به اصفهان می رفت و بازمیگشت، به دیدار شاگرد خود در حجره اش در مدرسه فیضیه می رفت. آیت الله اشرفی اصفهانی به دستور آیت الله بروجردی از ممتحنین حوزه بود، و کتاب مکاسب را از طلاب امتحان می گرفت.
وی در سال 1335 به دستور آیت الله بروجردی به همراه چند تن از علما به کرمانشاه هجرت کرد، و اداره حوزه علمیه تازه تاسیس آیت الله بروجردی در باختران را برعهده گرفت، او تدریس معارف اسلامی را با 60 نفر از طلاب آغاز کرد. از جمله فعالیت های ایشان در این دوره می توان از تکمیل ساخت مدرسه آیت الله بروجردی و توسعه کتابخانه آن مدرسه یاد کرد.
فعالیت های سیاسی و اجتماعی
- توسعه مسجد آیتالله بروجردی در کرمانشاه
- تجدید بناء مسجد ولی عصر عجل الله تعالی فرجه در خمینیشهر
- ساختن مسجد امام حسین علیه السلام در خمینیشهر
- تأسیس حوزه علمیه امام خمینی در کرمانشاه
- احداث ساختمان مکتب الزهراء علیه السلام جهت تربیت خواهران و تدریس معارف اسلامی، علوم فقه و عربی
- کوشش در امور تبلیغی روحانیان و مبلغان در استان که مسئولیت آن از سوی امام خمینی به او واگذار شده بود
- تلاش برای وحدت بین شیعه و اهل سنت
آثار و تالیفات
از آیت الله اشرفی اصفهانی آثاری به یادگار مانده است، از جمله:
- البیان، در موضوع علوم قرآن، به زبان فارسی
- تفسیر قرآن، خلاصهای از تفاسیر شیعه و سنی
- مجمع الشتات، در اصول دین و عقاید و کلام، به زبان عربی در چهار جلد
- مجموعهای پیرامون حروف مقطعه قرآن، به زبان فارسی
- کتابی در موضوع «غیبت امام عصر» عجل الله تعالی فرجه
شهادت
ایشان در دوران نمایندگی امام خمینی در استان کرمانشاه، دو بار مورد سوءقصد واقع شد، و سرانجام در ظهر جمعه روز 23 مهر ماه سال 1361 در نماز جمعه مسجد کرمانشاه توسط سازمان مجاهدین خلق به شهادت رسید. شهادت ایشان به واسطه انفجار نارنجک توسط محمدحسین خداکرمی اتفاق افتاد و ایشان به عناون چهارمین شهید محراب نامیده شد. پیکر ایشان بعد از تشییع در کرمانشاه و خمینی شهر در گلزار شهدای تخت فولاد اصفهان به خاک سپرده شد.
وی بنا به وصیت خودش در تخت فولاد اصفهان و در کنار آیتالله سید ابوالحسن شمسآبادی بهخاک سپرده شد. بخشی از بدن وی که بعدها پیدا شد، در گورستان باغ فردوس کرمانشاه به خاک سپرده شد.
امام خمینی پیام تسلیتی به مناسبت شهادت ایشان صادر کرده و خود را از ارادتمندان شهید اشرفی اصفهانی دانست و از صفای نفس، آرامش روح، اطمینان قلب و تارک هوا بودن او یاد کرد، و مجاهدت های او را ستود.