دربندها، گذرهایی در محله های قدیمی یزد است که برای ارتباط چند واحد همسایه بوده و در ابتدای ورودی آن دری می گذاشتند و خروجی نداشته است.
به گزارش روز چهارشنبه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، ساشا ریاحی مقدم افزود: دربند گرجی یکی از طولانی ترین و قدیمی ترین دربندهای ایران محسوب می شود که در اوایل دوران قاجار و یا اواخر زندیه بنا شده و در همان زمان، گرجی هایی که بعد از تحولات منطقه قفقاز به ایران منتقل شده بودند، به این مکان آمده و در آنجا سکنی گزیدند.
وی درباره ویژگی های مهم این دربند تاریخی اظهار کرد: در این دربند 14 بنا از جمله خانه خان بهادر (معین التجار) و عمارت بهار عمر(خانه متعلق به دکتر ابوئی) وجود دارد؛ حاج یوسف گرجی بزرگ خاندان از جمله افرادی بوده که در اوایل دوران قاجار (و احتمالاً اواخر زندیه) به همراه خانواده خود به ایران مهاجرت کرده است.
وی مصالح به کار رفته در دربند گرجی را به طور عمده خشت و جداره های آن را پوشانده با اندود کاهگل عنوان کرد و ادامه داد: تزئینات به کار رفته در دربند گرجی شامل سردرهای آجر کاری شده و نغول های کارشده روی جداره ها است که بعضی از آنها تزئینات ساده گِل بُری دارد.
وی اضافه کرد: قسمت هایی از دربند به صورت سرپوشیده ساخته شده که این طاق ها به صورت گوناگون از جمله طاق کلیل و طاق آهنگ است و درآن چند نورگیر نیز مشاهده می شود؛ همچنین نیم طاق سر در برخی خانه ها نیز به صورت کلیل، تیزه دار و مازه دار دیده می شود و در برخی قسمت های دربند نیز بر روی جداره ها طاق نماهایی وجود دارد.
این مسئول در خصوص آسیب های ایجاد شده برای این بنا گفت: با گذشت زمان عواملی باعث ایجاد آسیب به این بنا شده اند که از مهمترین این آسیب ها باید از عوامل طبیعی همچون فرسایش نام برد.
ریاحی مقدم مهمترین اقدامات مرمتی انجام شده در این بنای تاریخی را تراشیدن اندودهای فرسوده بدنه دربند، دوخت و دوز شکاف ها، استحکام بخشی دیوارها، ازاره چینی پای دیوارهای بدنه، اندود کاهکل بدنه، اندود کچ سقف و بدنه، اجرای شرفی لب دیوارها، اصلاح ناودان های پشت بام، اندود کاهگل پشت بام و ساباط های دربند، جمع آوری آسفالت کف دربند، اجرای قلوه سنگ در کف دربند، ساماندهی کابل های برق و مخابرات، سیم گل و مرمت سردرب پلاکهای مسکونی، مرمت پشت بام های دربند عنوان کرد.
وی افزود: پیش از این پنج بادگیر خانه های تاریخی اطراف این دربند نیز توسط اداره کل میراث فرهنگی استان یزد مرمت و بازسازی شده بود و همچنین پرونده ثبت این دربند تاریخی درحال تهیه و تدوین است.
کمیته میراث جهانی یونسکو 18 تیر ماه در چهل و یکمین نشست خود درکراکوف لهستان، با اجماع همه اعضاء، شهر تاریخی یزد را در فهرست میراث جهانی ثبت کرد.
با ثبت شهر تاریخی یزد، نخستین پرونده یکی از شهرهای تاریخی ایران در فهرست جهانی به ثبت رسید که بیش از ٧٠٠ هکتار از اراضی شهر قدیمی یزد را دربر می گیرد.
پیش از این نیز باغ های دولت آباد یزد و پهلوان پور مهریز و قنات های زارچ و حسن آباد استان یزد به ثبت جهانی رسیده بود.
استان یزد 2 هزار و 270 هکتار بافت تاریخی دارد و شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان مشهور است.
این استان 6هزار و 500 اثر تاریخی دارد که از این تعداد، یکهزار و 850 اثر به ثبت ملی رسیده است.
یزد گنجینه ای از هنر، فرهنگ و تمدنی ایرانی را در خود جای داده است، که از آن جمله می توان به بناهای مذهبی، بقعه، مسجد، حسینیه ها، زیارتگاه های زرتشتیان، خانه های تاریخی، آب انبارها، باغ های تاریخی، بادگیرها و بازارچه ها اشاره کرد.
یزد با عناوینی همچون شهر بادگیرها، شهر کار، کاریز و کاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخه ها، شیرینی، شهر قنات، قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته می شود.
7532 / 6014/ دریافت کننده: سعید صادقی مقدم** انتشار: کاظم شاملو
irnayazdd@
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.