حسن زارع روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهارکرد: زمان اجرای تقویم فروردین ماه هر اسل است ، اما امسال به خاطر شیوع بیماری کرونا به اواخر اردیبهشت ماه موکول شده است .
وی با بیان اینکه کوچ قبل از موعد عشایر به مراتع ییلاقی فارس و کرمان تخلف محسوب میشود ، افزود: قبل از زمان تقویم کوچ ، خدمات رسانی از سوی هیچ دستگاه اجرایی در نظر گرفته نشده است .
زارع از عشایر استان که در شهرستان های ابرکوه و خاتم حضور دارند ، خواست به این موضوع مهم توجه کنند، ماموران اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان از کوچ زود هنگام عشایر جلوگیری می کنند.
رییس اداره امور عشایرییزد به معضلات ورود زودهنگام دام عشایر به مناطق ییلاقی اشاره کرد و یادآور شد: متاسفانه برخی افراد سودجو و یا ناآگاه با نقض زمان مقرر کوچ، اقدام به چرای دام در مراتع استان میکنند، که این اتفاق موجب تخریب عرصههای منابع طبیعی و مشکلات زیادی در خدماترسانی به این قشر مولد میشود.
زراع با بیان اینکه چرای زود هنگام دام در مراتع یکی از عوامل مهم تخریب عرصه های طبیعی است، اظهار داشت: زمان ورود دام به مراتع ییلاقی باید مطابق با تاریخ کوچ و پروانههای مرتعداری صادر شده باشد.
وی تصریح کرد: هزار و ۲۰۰ کیلومتر ایل راه در حد فاصل مناطق ییلاقی و قشلاقی استان های فارس و کرمان وجود دارد که مورد استفاده عشایر است .
وی خاطرنشان کرد: تیم واکسیناسیون اداره کل دامپزشکی، عوامل نیروی انتظامی و عاملان توزیع مایحتاج در صورت نیاز عشایر در زمان موعد مقرر استقرار خواهند یافت .
تولیدات سالانه عشایر استان چهار هزار و ۳۸۰ تن انواع فراورده دامی و لبنی است و علاوه بر تولید ۴۰۰ تن ( ۲۵ درصد) گوشت قرمز، در تولید ۲۰ درصد صنایعدستی استان نیز نقش بسزایی دارند.
جمعیت عشایر استان یزد سه هزار خانوار با ۱۰ هزار نفر جمعیت است که در شهرستانهای ابرکوه و خاتم زندگی میکنند که از ایلات بختیاری، خمسه و قشقایی هستند و در پرورش ۱۴۰ هزار رأس دام سبک و ۴۰۰ نفر شتر فعالیت دارند.
عشایر استان در فصل گرم سال به مناطق ییلاقی استان های فارس و کرمان کوچ و زمستان را در مناطق قشلاقی استان یزد سپری می کنند.
یزد یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۸۷ درصد آنها در ۲۱ شهر و بقیه در روستاها زندگی می کنند.